Bezoek

Bezoekonze evenementen

Let op: ACHV-leden zijn leden van Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging, swp-leden zijn leden van samenwerkingspartners

Gesloopt 2021 Heineken Hoek

Gesloopt 2021 Heineken Hoek

dinsdag 28 juni 2022 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)
Amsterdam sloopt. Afbraak in de hoofdstad in de 21ste eeuw, spreker / inleider: Wouter van Elburg en Hanneke Ronnes
Naar aanleiding van hun boek “Amsterdam sloopt. Afbraak in de hoofdstad in de 21ste eeuw.” vertellen de schrijvers over de onstuitbare afbraak van monumentale gebouwen en van complete huizenblokken. Vooral de in de decennia rond 1900 gebouwde gordel rond het centrum valt ten prooi aan de slopershamer. Inmiddels is bijna de helft van sommige buurten afgebroken, zoals de Dapperbuurt en de Indische buurt. Zij inventariseren wat er is verdwenen in de afgelopen twintig jaar. Het resultaat is onthutsend, maar nog schokkender is de lijst van wat er nog afgebroken gaat worden in de komende jaren. Hoe lang kan deze stad nog doorgaan met het afbreken van de oorspronkelijke architectuur en van de eigen identiteit? Deze afbraak wordt in een bredere context geplaatst en er wordt ingegaan op oorzaken en gevolgen. Aanvang 13.30 uur, zaal open om 13.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


zaterdag 2 juli 2022 excursie

JUBILEUM VAARTOCHT Amsterdam aan de Vecht, spreker / inleider: Rederij Stichtse Vecht
Een speciale dag ter gelegenheid van ons 10-jarig jubileum! Een 4,5 uur durende rondvaart over de Vecht vanaf Maarssen, richting Breukelen en Nieuwersluis naar Loenen aan de Vecht. De boot vaart langs statige buitenhuizen, hofsteden, kastelen, romantische theekoepels en indrukwekkende rijke natuur. We passeren o.a. Geesberge, Leeuwenburg, Gansenhoef, Slangevegt en Kasteel Nyenrode, Kasteel Gunterstein, Vecht en Dam, Vecht en Hoff. De bezienswaardigheden worden tijdens de rondvaart door de kapitein toegelicht. Natuurlijk komt de relatie met de Amsterdamse grachtengordel ter sprake en hoort u verhalen over bewoners of bijzondere gebeurtenissen. Welkom met koffie of thee. Onderweg genieten we van een luxe koffietafel. Stop in Loenen, kies hier voor een wandeling of verblijf aan boord. De wandeling is inclusief maar u moet zich wel apart aanmelden (excursienummer 332) in verband met de gidsen. Tijdens de terugvaart worden we getrakteerd op borrelhapjes en drankjes. Begin en einde rondvaart in Maarssen, Oostwaard 34ms, bereikbaar met OV lijn 12 vanaf Utrecht of Maarssen. Gratis parkeren. Aan boord om 11.25 uur.

ACHV-leden € 27,50; swp-Leden € 45,00; Gasten € 60,00Attentie: Het maximale aantal deelnemers is bereikt. Wilt u op de reservelijst stuur dan een bericht aan excursie@amsterdamhv.nl o.v.v. datum en onderwerp.zaterdag 2 juli 2022 excursie

Wandeling door Loenen, spreker / inleider: Juliette Jonker-Duynstee
Tijdens de stop in Loenen aan de Vecht kunt u deze wandeling van 1 uur met een ervaren gids maken. We lopen van noord naar zuid door het historische dorp, van korenmolen de Hoop (een 19de-eeuwse vervanger van een 17de-eeuwse molen) tot aan het weiland waar in de 13de eeuw kasteel Kronenburg gebouwd werd, het kasteel waar het dorp Loenen bij ontstaan is. Het kasteel is er niet meer, maar de verhalen zijn er nog wel! De wandeling voert door de Dorpsstraat met haar monumenten en overtuinen aan de Vecht, met zicht op buitenplaatsen en theekoepels, en langs de gotische kerk met haar markante scheefstaande toren. Onderweg hoort u verhalen over de panden en bewoners en krijgt u een levendig beeld van deze Parel van de Vechtstreek. Zo vult de wandeling puzzelstukjes in van het grotere kader van de geschiedenis van dit gebied, die tijdens de vaartocht geschetst is. Let op: deze wandeling is alleen in combinatie met de boottocht (excursienummer 331) te boeken.
Attentie: Het maximale aantal deelnemers is bereikt. Wilt u op de reservelijst stuur dan een bericht aan excursie@amsterdamhv.nl o.v.v. datum en onderwerp.donderdag 21 juli 2022 excursie

De vroeg-19de-eeuwse Nieuwe Zijde door de ogen van Gerrit Lamberts, spreker / inleider: Aaldrik Zaaiman
De vele Amsterdamse tekeningen van Gerrit Lamberts dienen als inspiratiebron voor een wandeling door de Nieuwe Zijde van Amsterdam. Wat is nog herkenbaar na 200 jaar, wat is er (drastisch) veranderd? Met de tekeningen in de hand kunnen we vaak een nauwkeurige plaatsbepaling maken waar Gerrit tekende en zijn Amsterdam voor ons in beeld bracht. We beginnen de wandeling op het Zoutkeetsplein en volgen dan een route langs ruim 45 door Lamberts gedocumenteerde plekken. Verzamelen, starttijd: Café MADS, Zoutkeetsplein 1 om 10.30 uur. Eindtijd van de wandeling zal waarschijnlijk rond 16.00 uur zijn. De audioapparatuur alsmede onderweg een koffiepauze (lunch voor eigen rekening) is bij de prijs inbegrepen.

ACHV-leden € 14,00; swp-Leden € 16,50; Gasten € 19,00Gebruik boekingsnummer 347.
Van de 15 plaatsen zijn nog 11 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 6 september 2022 excursie

Anna's Tuin en Ruigte, spreker / inleider: Esther Krop
In het Amsterdam Science Park aan de rand van Watergraafsmeer ligt meer dan 1 hectare groen verscholen. Dit is Anna's Tuin & Ruigte. Het gebied wordt beheerd door een enthousiaste groep vrijwilligers, die er volgens de principes van permacultuur op duurzame manier tuinieren en voedsel verbouwen. Je vindt er een moestuin, een voedselbos, een verftuin en een heleboel ruigte. Het is een groene ontmoetingsplek en wandelgebied voor buurtbewoners en andere bezoekers. Bij Anna’s Tuin & Ruigte bieden ze wetenschappers en studenten ook ruimte voor onderzoek en onderwijs. Wil je kennismaken met deze plek en met onze werkwijze? Kom dan naar onze rondleiding, samenkomst om 13.30 Science Park 904,naast café Polder. De prijs is inclusief audiosysteem.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00Gebruik boekingsnummer 354.
Van de 14 plaatsen zijn nog 7 plaatsen beschikbaar.
maandag 12 september 2022 lezing
Locatie: Buurtcentrum Het Zwanenmeer, Beemsterstraat 491, 1024BE Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)
Het winkellandschap van Amsterdam, spreker / inleider: Clé Lesger, sociaal en cultureel historicus
Vanaf het midden van de zestiende eeuw hebben de puien, etalages en interieurs van de winkels grote veranderingen ondergaan. Clé Lesger beschrijft deze in samenhang met ontwikkelingen in bouwkunde en architectuur, de opkomst van warenhuizen en supermarkten en veranderingen in verlichting en glasfabricage. Ook de samenstelling, koopkracht en smaak van het winkelend publiek spelen een rol. Daarnaast besteedt Lesger veel aandacht aan de locatie van winkels, niet willekeurig verdeeld over de stad, maar verbonden met de structuur van het stratennetwerk die is ontstaan tijdens stadsuitbreidingen en andere grote ingrepen in het stedelijk landschap. Pas toen er winkelcentra werden gebouwd in buitenwijken, werd het patroon van winkelstraten doorbroken. In de vooroorlogse delen van Amsterdam is het oude bewinkelingspatroon wel blijven bestaan. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

maandag 19 september 2022 excursie
Locatie: Zie de tekst
Verhalenwandeling door de Transvaalbuurt, spreker / inleider: Jo Haen
Een wandeling vol verhalen door de Transvaalbuurt in het begin van de 20e eeuw ontworpen door Berlage in de stijl van de Amsterdamse School. Een buurt met een rijk joods verleden totdat daar in de 2e W.O. een dramatisch einde aan kwam. Momenteel wonen er veel mensen met een allochtone achtergrond, met kleurrijke winkels. De Kraaipanstraat is de mooiste straat van de buurt, helemaal in de Amsterdamse stijl met die trapgeveltjes. Aan het eind staan nog 2 voormalige schoolgebouwen, o.a. de Talmoedschool van de verzetsheld Eli van Tijn, met gedenksteen, een van de meerdere oorlogsmonumenten en kunstwerken in de Transvaalbuurt. Samenkomst hoek Linnaeusstraat met Pretoriusstraat om 13.30 uur. De prijs is inclusief audioapparatuur.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 353.
Van de 14 plaatsen zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.
dinsdag 27 september 2022 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)
De bloedwreker is achter u, Amsterdamse Wederdopers, spreker / inleider: Sander Wassing, historicus
Een aanslag door radicale wederdopers op Amsterdam (1535): Dit voorjaar kwam deze geschiedenis aan de orde in het tv-programma Het verhaal van Nederland (de aflevering van 2 maart). Alleen daarmee nemen liefhebbers van de Amsterdamse historie natuurlijk geen genoegen: hoe zit het met aanhangers van Luther en tal van andere andersdenkenden in Amsterdam vóór 1535? Waar in Amsterdam kwamen de wederdopers bij elkaar? Uit welke Amsterdamse bronnen kunnen we putten als het over de wederdopers gaat? Tijdens de lezing volgen we de gebeurtenissen aan de hand van het dagboek Nieuwe Maren, geschreven door de Amsterdamse burgemeester Joost Sybrantsz Buyck(1505-1588). Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


Kamermuziekvereniging Het Concertgebouw - Sextet 1915

Kamermuziekvereniging Het Concertgebouw - Sextet 1915

woensdag 5 oktober 2022 cursus
Locatie: Buurtcentrum Het Zwanenmeer, Beemsterstraat 491, 1024BE Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)
Les 1: Muzikaal Amsterdam in de 20e eeuw, spreker / inleider: Ivette de Vries
Op deze avond bezoeken we het muzikale Amsterdam uit de 20e eeuw. De vele ontwikkelingen volgen zich steeds sneller op en er is bijzonder veel te vertellen. We komen langs de hedendaagse klassieke muziek, hoe dit werd binnengehaald en waar je het kon luisteren. Maar wat was nou het probleem van deze hedendaagse klassieke muziek? Ook bespreken we muziek in de oorlog, werd muziek nog steeds op straat gemaakt, of verdween dit achter gesloten deuren? We rocken erop los met The Eagles in het Concertgebouw en we zoeken straatmuziek op. En wat was er aan de hand in 1970? Benieuwd naar meer? Kom naar de cursus om 20.00 uur (zaal open 19.30).

ACHV-leden € 12,50; swp-Leden € 15,00; Gasten € 17,50
Gebruik boekingsnummer 356.
Van de 25 plaatsen zijn nog 25 plaatsen beschikbaar.

woensdag 5 oktober 2022 tot woensdag 16 november 2022 cursus
Locatie: Buurtcentrum Het Zwanenmeer, Beemsterstraat 491, 1024BE Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)
Amsterdam en muziek, spreker / inleider: Ivette de Vries
Dit najaar neemt Ivette de Vries ons mee in de rijke muzikale geschiedenis van Amsterdam: de componisten en musici, de gebouwen, de tradities. In vier lessen op woensdagavond behandelt ze op 5 oktober Muzikaal Amsterdam in de 20ste eeuw, op 19 oktober Amsterdams-Joodse componisten, op 2 november Amsterdamse muzikale gebouwen en op 16 november Amsterdamse componisten. Natuurlijk muzikaal geïllustreerd. Zoals gewoonlijk kunt u voor de hele cyclus inschrijven bij deze tekst of een of meerdere losse lessen kiezen bij de betreffende aankondigingen. Start om 20.00 uur (zaal open 19.30).

ACHV-leden € 40,00; swp-Leden € 50,00; Gasten € 60,00

Concertegbouw in de weilanden

Concertegbouw in de weilanden
Gebruik boekingsnummer 360.
Van de 15 plaatsen zijn nog 14 plaatsen beschikbaar.

Cullinan Diamant

Cullinan Diamant

maandag 10 oktober 2022 lezing
Locatie: Buurtcentrum Het Zwanenmeer, Beemsterstraat 491, 1024BE Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)
Amsterdam als diamantstad, spreker / inleider: René Valensa
In deze virtuele wandeling gaan we door de vroegere Jodenbuurten van Amsterdam. Na een korte introductie over het ontstaan van de diamantindustrie in Amsterdam zien we voormalige diamantfabrieken en de plekken waar diamantairs en diamantbewerkers woonden en werkten. Wie zij waren en hoe ze aan hun geld kwamen wordt verteld. Maar ook belangrijke andere gebouwen en plekken passeren de revue zoals de “joodse invalide”, “handwerkers vriendenkring”, het “Sarphatihuis”, de “burcht van Berlage” en nog veel meer. Uiteraard komen ook de typische joodse humor en anekdotes voorbij. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


donderdag 13 oktober 2022 excursie
Locatie: Zie de tekst
Amsterdam als diamantstad, spreker / inleider: René Valensa
Deze wandeling voert ons door de vroegere Jodenbuurten van Amsterdam. Na een korte introductie over het ontstaan van de diamantindustrie in Amsterdam lopen we langs voormalige diamantfabrieken en de plekken waar diamantairs en diamantbewerkers woonden en werkten. Wie zij waren en hoe ze aan hun geld kwamen wordt verteld. Maar ook belangrijke andere gebouwen en plekken worden gepasseerd zoals de “joodse invalide”, “handwerkers vriendenkring”, het “Sarphatihuis”, de “burcht van Berlage” en nog veel meer. Uiteraard komen ook de typische joodse humor en anekdotes voorbij. Duur: ca. 2,5 uur (eventueel met tussenstop). Start: 13.30 uur Weesperlein / hoek Sarphatistraat. Prijs inclusief auio systeem.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00

Diamantbeurs

Diamantbeurs
Gebruik boekingsnummer 349.
Van de 15 plaatsen zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.

zondag 16 oktober 2022 excursie
Locatie: Zie de tekst
Amsterdam als diamantstad - herhaling, spreker / inleider: René Valensa
Deze wandeling voert ons door de vroegere Jodenbuurten van Amsterdam. Na een korte introductie over het ontstaan van de diamantindustrie in Amsterdam lopen we langs voormalige diamantfabrieken en de plekken waar diamantairs en diamantbewerkers woonden en werkten. Wie zij waren en hoe ze aan hun geld kwamen wordt verteld. Maar ook belangrijke andere gebouwen en plekken worden gepasseerd zoals de “joodse invalide”, “handwerkers vriendenkring”, het “Sarphatihuis”, de “burcht van Berlage” en nog veel meer. Uiteraard komen ook de typische joodse humor en anekdotes voorbij. Duur: ca. 2,5 uur (eventueel met tussenstop). Start: 13.30 uur Weesperlein / hoek Sarphatistraat. De prijs is inclusief audiosysteem.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00

Perfecte diamant

Perfecte diamant
Gebruik boekingsnummer 350.
Van de 15 plaatsen zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.

Stolpersteen

Stolpersteen

woensdag 19 oktober 2022 cursus
Locatie: Buurtcentrum Het Zwanenmeer, Beemsterstraat 491, 1024BE Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)
Les 2: Amsterdams-Joodse componisten, spreker / inleider: Ivette de Vries
Tijdens deze avond bespreken we een aantal Joodse componisten die een connectie hebben met Amsterdam. De meeste componisten leefden in de 20e eeuw. Namen als Henriëtte Bosmans, Leo Smit en Franz Weisz komen voorbij. Een aantal overleefden de oorlog niet, een aantal gelukkig wel. We bespreken een stuk van hun leven, maar vooral de muziek die zij nagelaten hebben aan volgende generaties. Start om 20.00 uur (zaal open 19.30).

ACHV-leden € 12,50; swp-Leden € 15,00; Gasten € 17,50
Gebruik boekingsnummer 357.
Van de 25 plaatsen zijn nog 25 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 25 oktober 2022 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)
Schiphol, biografie van een luchthaven, spreker / inleider: Stephan Steinmetz, Schrijver en onderzoeker
Aan de hand van verhalen van betrokkenen en archiefonderzoek vertelt Stephan Steinmetz tijdens deze lezing de kleurrijke geschiedenis van onze nationale luchthaven. Schiphol kent vele gezichten, van motor van de economie en succesvolle jongensdroom tot desastreuze natuurramp en bestuurlijke nachtmerrie. Sinds de eerste burgervluchten in 1920 groeide de luchthaven uit tot ‘Airport City’ met ruim 70 miljoen passagiers per jaar. Decennialang volstond een verwijzing naar het nationale economische belang om de explosieve groei van Schiphol te rechtvaardigen. Maar dat patroon lijkt nu te kantelen, onder invloed van toegenomen kennis over milieu en klimaat. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00
woensdag 26 oktober 2022 excursie
Locatie: Zie de tekst
De Burcht, van de Diamantbewerkers, spreker / inleider: Gids van de Burcht
De Burcht is in 1899 ontworpen en gebouwd door Berlage voor de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond. Het gebouw komt tot stand in een tijd van grote veranderingen op artistiek en sociaaleconomisch gebied. De architect Berlage, de schilder Roland Holst en anderen streven naar een monumentale kunst die voor een breed publiek toegankelijk moet zijn. De ANDB - met voorzitter en voortrekker Henri Polak, is vernieuwer op zijn terrein, en ontwikkelt nieuwe strategieën en nieuwe structuren voor de opkomende arbeidersbeweging. In 2010 is de Burcht zoveel mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp, het gebouw, de indeling, maar ook de decoraties zoals die zijn ontworpen door Berlage en die vaak verwijzen naar de diamant. Samenkomst Henri Polaklaan 9 om 13.30 in de hal, de rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 355.
Van de 14 plaatsen zijn nog 11 plaatsen beschikbaar.

woensdag 2 november 2022 cursus
Locatie: Buurtcentrum Het Zwanenmeer, Beemsterstraat 491, 1024BE Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)
Les 3: Amsterdamse muzikale gebouwen, spreker / inleider: Ivette e Vries
Amsterdam kent en kende vele muzikale gebouwen in zijn bestaansgeschiedenis. De meesten kwamen op in de 19e eeuw. Wat doet muziek in de manege van Amsterdam? Hoe is Felix Meritis verbonden aan muzikaal Amsterdam? We hebben de Hoogduitsche Schouwburg gekend in de stad, evenals het Paleis voor Volksvlijt. Natuurlijk mag het Concertgebouw niet ontbreken. Ga mee met de ‘wandeling’ langs de muzikale huizen van onze hoofdstad. Start om 20.00 uur (zaal open 19.30).

ACHV-leden € 12,50; swp-Leden € 15,00; Gasten € 17,50

Soirée in het muziek- en speelhuis De Pijl, Pijlsteeg 27.

Soirée in het muziek- en speelhuis De Pijl, Pijlsteeg 27.
Gebruik boekingsnummer 358.
Van de 25 plaatsen zijn nog 25 plaatsen beschikbaar.
donderdag 3 november 2022 excursie
Locatie: Zie de tekst
Amsterdam Havenstad, spreker / inleider: Scheepvaartmuseum
Aan de hand van verschillende objecten en verhalen, die zich op specifieke plekken in de haven en de stad hebben afgespeeld, word je meegenomen in het heden, verleden en toekomst van de verbintenis tussen de haven en de stad. De tentoonstelling start in de 13e eeuw en eindigt met een blik op de toekomst. In de eerste periode staan de vorming van de stad en de haven centraal. Door middel van archeologische vondsten wordt geïllustreerd hoe Amsterdam en haar haven uitgroeiden tot de belangrijkste haven van de Nederlanden. In de periode daarna, van 1600 tot en met 1800, groeien haven en stad zelfs uit naar een toegangspoort tot de wereld. Aan het einde van de 19e eeuw beleeft de haven een tweede bloeiperiode. De stoomvaart komt op en scheepsbouw is belangrijk voor de werkgelegenheid. Vandaag de dag zijn haven en stad nog steeds nauw verbonden. Ook wordt er naar de toekomst gekeken met onderwerpen als energie, duurzaamheid en mobiliteit. De rondleiding duurt een uur, maar daarna kunt u verder het museum bezoeken, Bijeenkomst bij de kassa om 13.30 uur, Entree niet inbegrepen: 17,50 – met Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas: gratis.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 351.
Van de 14 plaatsen zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.

vrijdag 11 november 2022 excursie
Locatie: Zie de tekst
Amsterdam Havenstad Herhaling, spreker / inleider: Scheepvaartmuseum
Aan de hand van verschillende objecten en verhalen, die zich op specifieke plekken in de haven en de stad hebben afgespeeld, word je meegenomen in het heden, verleden en toekomst van de verbintenis tussen de haven en de stad. De tentoonstelling start in de 13e eeuw en eindigt met een blik op de toekomst. In de eerste periode staan de vorming van de stad en de haven centraal. Door middel van archeologische vondsten wordt geïllustreerd hoe Amsterdam en haar haven uitgroeiden tot de belangrijkste haven van de Nederlanden. In de periode daarna, van 1600 tot en met 1800, groeien haven en stad zelfs uit naar een toegangspoort tot de wereld. Aan het einde van de 19e eeuw beleeft de haven een tweede bloeiperiode. De stoomvaart komt op en scheepsbouw is belangrijk voor de werkgelegenheid. Vandaag de dag zijn haven en stad nog steeds nauw verbonden. Ook wordt er naar de toekomst gekeken met onderwerpen als energie, duurzaamheid en mobiliteit. De rondleiding duurt een uur, maar daarna kunt u verder het museum bezoeken, Bijeenkomst bij de kassa Scheepvaartmuseum om 13.30 uur, Entree niet inbegrepen: 17,50 – met Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas: gratis.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 352.
Van de 14 plaatsen zijn nog 12 plaatsen beschikbaar.

Het Luthers Diaconessenhuis

Het Luthers Diaconessenhuis

maandag 14 november 2022 lezing
Locatie: Buurtcentrum Het Zwanenmeer, Beemsterstraat 491, 1024BE Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)
Lutherse families uit Amsterdam 1860-1914, spreker / inleider: Peter Paul Kleinlooh, historicus
Peter Paul Kleinlooh doet onderzoek naar lutherse families uit Amsterdam in de periode 1860-1914. Dé periode voor lutheranen waarin zij zich emancipeerden. Dat deden ze door scholen op te richten, jongerenorganisaties op te zetten, een Diakonessenziekenhuis te bouwen en een eigen vakbond op te richtten. Daarnaast speelden een aantal lutherse vrouwen een rol binnen de vrouwenbeweging. Aan de hand van een zelf aangelegde database met 1000 unieke lutheranen ging Kleinlooh op zoek naar egodocumenten van lutherse families, zoals brieven en dagboeken. Egodocumenten van lutheranen die een rol speelden in het luthers verenigingsleven in Amsterdam. Zelf is Kleinlooh ook luthers en een achterkleinzoon van Amsterdamse lutheranen. Lees hier het artikel van Kleinlooh in het tijdschrift Ons Amsterdam over de eerste lutherse school: https://onsamsterdam.nl/de-lutheranen-veilig-op-een-eigen-school Aanvang 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


woensdag 16 november 2022 cursus
Locatie: Buurtcentrum Het Zwanenmeer, Beemsterstraat 491, 1024BE Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)
Les 4: Amsterdamse componisten, spreker / inleider: Ivette de Vries
Amsterdam heeft in zijn geschiedenis vele musici en componisten gekend. Velen zijn uit de eerste eeuwen onbekend. Er is geen overlevering van documentatie geweest. Echter, hoe meer er genoteerd werd, hoe meer er bewaard is gebleven. Zo weten we enorm veel van J.P. Sweelinck, geboren te Deventer. Hij maakte bekendheid in Amsterdam als componist en organist. Maar bent u ook bekend met de namen Ton de Leeuw en Jacob Nozeman? Laat me u voorstellen aan een aantal Amsterdamse componisten die de geschiedenis rijk is. Start om 20.00 uur (zaal open 19.30).

ACHV-leden € 12,50; swp-Leden € 15,00; Gasten € 17,50

Serenade voor Fred Roeske 40 jarig toonkunstenaarschap

Serenade voor Fred Roeske 40 jarig toonkunstenaarschap
Gebruik boekingsnummer 359.
Van de 25 plaatsen zijn nog 25 plaatsen beschikbaar.
dinsdag 22 november 2022 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)
Graaf- en modderwerk: Een archeologische stadsgeschiedenis van Amsterdam, spreker / inleider: dr. R.M. (Ranjith) Jayasena, Senior archeoloog
In haar boek biedt Ranjith Jayasena voor het eerst een systematisch overzicht van de ruimtelijke ontwikkeling van de stad vanuit archeologisch perspectief. Deze studie ontsluit 65 jaar stadsarcheologie in Amsterdam, uitgevoerd in het kader van bouwprojecten, infrastructurele ingrepen en ruimtelijke ontwikkelingen. Amsterdam is een stad in het veen, die al acht eeuwen te maken heeft met bodemdaling. Dit probleem is een erfenis uit de ontginningsperiode, toen het veen werd ontwaterd en begon in te klinken. De oplossing om natte voeten tegen te gaan was ophogen, maar door de dalende bodem te belasten met zware grondpakketten werd de bodemdaling alleen maar versneld. De geschiedenis van Amsterdam kan niet los worden gezien van de ophogingsgeschiedenis. Ophogingen zijn nog steeds een basisvoorwaarde voor elke bouwontwikkeling in Amsterdam. Daarnaast zijn ophogingslagen informatiebronnen over de gebruiksvoorwerpen van de Amsterdammers door de eeuwen heen. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


donderdag 24 november 2022 excursie

Koninklijk Theater Tuschinski, spreker / inleider: Gids
Op 28 oktober 1921 werd Theater Tuschinski voor het eerst geopend. Het is een ontwerp van de architect Hijman Louis de Jong en werd gebouwd in verschillende stijlen: Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco. In de afgelopen jaren zijn alle zalen zoveel mogelijk teruggebracht in de originele stijl. Hierbij zijn de originele wandschilderingen van Pieter den Besten, die tijdens een brand in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen, gereconstrueerd. De grandeur van de twintiger jaren is daarmee nog meer terug in het theater. De lichtkoepels waarin de kleuren langzaam verglijden, de rijke schilderingen in de wandelgangen, de wonderlijke Moorse en Japanse kamer, de wandbekleding van zeldzame hout- en marmersoorten, alles krijgt u te zien. In 2020 werd Theater Tuschinski uitgeroepen tot de allermooiste bioscoop ter wereld en op 28 oktober 2021 werd het “Koninklijk Theater Tuschinski”. De rondleiding duurt 90 minuten (koffie of thee voor eigen rekening). Goed ter been zijn is belangrijk voor deze excursie. Verzamelen om 9.15 in de lobby Reguliersbreestraat 26-34.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 361.
Van de 29 plaatsen zijn nog 26 plaatsen beschikbaar.

vrijdag 2 december 2022 excursie
Locatie: Zie de tekst
Pianola Museum, spreker / inleider: Gidsen
Meer dan honderd jaar oud is de pianola, maar de muziek ervan klinkt nog steeds in het Pianola Museum, dankzij de vernuftige techniek waarmee ze werken. De collectie van het museum is vanaf ca. 1970 opgebouwd. In bijna vijftig jaar is een omvangrijke en zeer divers samengestelde collectie bijeengebracht, die alle aspecten van de automatische piano omvat. Het muziekarchief omvat meer dan 30.000 muziekrollen die op de zeer uiteenlopende instrumenten afgespeeld kunnen worden. De collectie groeit nog ieder jaar door aankopen en schenkingen. Kom luisteren naar het spel van de grootmeesters van het klavier van honderd jaar geleden tijdens een rondleiding waarbij een aantal pianola’s spelen. Samenkomst om 11.30 uur Westerstraat 106, met een kop koffie of thee.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 5,00; Gasten € 9,00

foto Herman van Heusden

foto Herman van Heusden
Gebruik boekingsnummer 362.
Van de 20 plaatsen zijn nog 20 plaatsen beschikbaar.

zaterdag 31 december 2022 overig

Sweelinck wandeling, spreker / inleider: U voert de wandeling zelf uit
2021 was het 400 jaar geleden dat Jan Pietersz. Sweelinck overleed. De Stichting Sweelinck 2021 bracht ter gelegenheid hiervan van 16 tot 26 oktober een hommage aan deze grote organist en componist middels het Sweelinck Festival. Voor een kennismaking met Jan Pietersz Sweelinck moet je in Amsterdam zijn. Al enkele jaren na zijn geboorte in Deventer verhuisde het gezin hier naar toe en zou hij zijn triomfen vieren. In dit kader was ons gevraagd een wandeling te organiseren. Helaas maakt een gidsverbod van de Gemeente Amsterdam in dit stukje van de stad onmogelijk om u rond te leiden. Wij hebben daarom een wandeling samengesteld die eenvoudig op eigen gelegenheid te lopen is aan de hand van een uitgebreide pdf (32 bladzijden). U begint en eindigt op de Dam en maakt uitgebreid kennis met het Amsterdam uit de tijd van Sweelinck. Maar we laten u niet alleen kennis maken met Sweelinck, u krijgt een diepere kijk in het Amsterdam van omstreeks 1600, met meer perspectief in de omgeving waar hij woonde en werkte. Welke belangrijke geschiedkundige feiten hadden er plaats? Welke BN-ers van weleer heeft hij wellicht ontmoet? Wat zien we nog terug van de stad uit die tijd? Maar ook een stap naar de huidige tijd. Waar en op welke wijze wordt Sweelinck in Amsterdam ge�erd? En hoe dan? Vragen genoeg om u in een mooie wandeling van enkele uren door ��n van de oudste stukjes Amsterdam te voeren. Wilt u de Oude Kerk bezoeken kijkt u dan op hun website voor informatie over openingstijden en toegangsprijzen. Uiterlijk een dag na uw bestelling krijgt u de pdf in uw mailbox geleverd (zorg dat hier voldoende ruimte is 10MB). We hopen van harte dat u na de wandeling zegt: Wat leefde Sweelinck in een boeiende en spannende tijd in een fantastische stad. Recensie: Een hele leuke combinatie van Sweelinck en de binnenstad met meerdere verschillende invalshoeken. Erg informatief voor de wandelaars.

ACHV-leden € 6,00; swp-Leden € 8,00; Gasten € 10,00

Voorbeeld bladzijde 6

Voorbeeld bladzijde 6
Gebruik boekingsnummer 550.

Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Inschrijven op onze Nieuwsbrief of interessante Amsterdam-excursies doet u hier.

Lezingen zijn zonder aanmelding te bezoeken.


stationsplein

Administratie


ContactformulierCaptcha image

[Andere code? Klik op de code.]


Copyright © 2012-2022 Amsterdam Cultuur Historische Vereniging | Alle rechten gereserveerd | Volg ACHV op | Privacybeleid | Sitemap