Bezoek

BezoekOnze Evenementen

Let op: ACHV-leden zijn leden van Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging, swp-leden zijn leden van samenwerkingspartners
Alphons Diepenbrock

Alphons Diepenbrock

maandag 25 maart 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Muziekgeschiedenis en Amsterdam, spreker / inleider: Ivette de Vries, musicologe
Deel 7 van de cursus: We sluiten de cursus af met de 19e eeuw. We bespreken de ontwikkeling van muziekgebouwen in de stad Amsterdam en kijken ook naar de rest van Europa. Een van de belangrijke componisten uit deze periode uit Amsterdam is Alphons Diepenbrock. Maar we kijken ook naar Wagner en Strauss. Er is nu meer aandacht voor het lied op wetenschappelijk vlak, waaronder volksliedjes. Maar ook kunnen zij een aanleiding zijn voor groter werk.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 212.
Er zijn nog 7 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 26 maart 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Amsterdam ten tijde van Rembrandt, spreker / inleider: Don Remkes, Gilde Amsterdam
Don, die zijn opvallende Rotterdamse tongval nog niet verloren heeft, schetst een beeld van de stad in de 17e eeuw, wat specifieker van de periode 1630-1670. In deze periode nam het aantal kunstenaars enorm toe en was er een explosie van de kunstproductie en kunsthandel in Amsterdam. Door de economische bloei hadden mensen meer geld te besteden voor luxe zoals kunst. In dertig jaar tijd werd Amsterdam een bloeiende cultuurstad. Bredero, Vondel en P.C. Hooft dichtten er hun beroemde werken. Rembrandt en zijn leerlingen hadden er hun werkplaats. Frans Hals en Johannes Vermeer stamden ook uit deze tijd. Filosofen als Spinoza en Descartes zetten er hun gedachten op papier. Al deze gebeurtenissen, bestuur, geloofsrichtingen, sociale verhoudingen hadden of konden van invloed zijn op Rembrandts leven en werk. Dit is het verhaal van de stad Amsterdam en haar inwoners waar Rembrandt mee te maken had. Ook de regenten, kooplieden en collega's van Rembrandt en de plaatsen waar hij gewoond en/of gewerkt heeft. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,00; Gasten € 5,00

zondag 31 maart 2019 excursie


Rembrandt in Amsterdam, spreker / inleider: René Valensa
Deze wandeling voert ons door de binnenstad van Amsterdam langs allerlei plekken waar Rembrandt heeft gewoond of gewerkt. Rembrandt is geboren en getogen in Leiden, hij verhuisde pas op zijn 20ste naar Amsterdam, in 1631. Waarschijnlijk reisde hij al vaker heen en weer naar Amsterdam, om er portretten te schilderen en andere opdrachten te doen. Dit was tenslotte de stad waar het kapitaal zat. Dat is waarschijnlijk ook de reden voor de verhuizing. Hij ontmoette ook zijn vrouw Saskia in Amsterdam, en zijn zoon Titus werd er geboren, wat zijn band met de stad nog groter maakte. Na een korte introductie over zijn eerste levensjaren in Leiden en komst naar Amsterdam wandelen we langs meerdere plaatsen waar hij zelf woonde of zijn beroemde schilderijen hebben gehangen maar ook waar de mensen woonden en werkten waarvoor hij ze maakte. Er wordt verteld over zijn leven, zijn liefdes, zijn vrienden, leerlingen en vijanden. Ook enkele personen op zijn schilderijen komen voorbij. Over alles en iedereen is een verhaal te vertellen wat u inzicht zal geven in het moeizame leven van een groot kunstenaar. Verzamelen: Binnenplaats Amsterdam museum, Kalverstraat. Start 13.00 uur. Duur wandeling: circa 2 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50

Zelfportret

Zelfportret
Attentie: Het maximale deelnemeraantal is bereikt. Wilt u op de reservelijst stuur dan een bericht aan excursie@amsterdamhv.nl o.v.v. datum en onderwerp.


zondag 7 april 2019 excursie


De Stad, de Stegen en de Burgers, spreker / inleider: Herbert van Hasselt, oud-directeur de Oude Kerk
De manier waarop de historische stad vorm heeft gekregen, heeft Amsterdam opgezadeld met een onbeheersbare openbare ruimte. De historische haarvaten van de binnenstad zijn vuil, verwaarloosd en er gebeuren dingen, die het daglicht niet kunnen velen. Van de honderden stegen en doodlopende gangen, die er ooit waren, zijn er in het Centrum nu nog 236 over. Dat blijkt uit een inventarisatie van stadsdeel Centrum. Het moeizame beleid laat het ongemak zien dat de stad heeft met stegen. Dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt Herbert van Hasselt. De afgelopen maanden heeft hij Amsterdamse raadsleden en eigenlijk iedereen, die het wel of niet wil horen, bestookt met wat hij noemt het Stegen Plan. Dit is een pleidooi om geleidelijk aan de stegen hun allure en verhalen weer terug te geven. Om ze weer te gaan koesteren! Van Hasselt leidt ons door de Oude Binnenstad, van de Nieuwezijde naar de Oudezijde. Wij volgen een pad langs Amsterdam’ s oudste stegen, en wij ontmoeten ook vergeten ’heiligen’. En route krijgen wij informatie over de betekenis van deze oost-west haarvaten, over de Amstel heen. Dus over lokale historie en de erfgoed-mix. Samenkomst 10.30 uur: Voor het terras van Café Scheltema (van 1908): Nieuwezijds Voorburgwal 242. Duur wandeling 1,5 uur, einde in Gebed zonder End.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50

Gouwenaarsteeg

Gouwenaarsteeg
Attentie: Het maximale deelnemeraantal is bereikt. Wilt u op de reservelijst stuur dan een bericht aan excursie@amsterdamhv.nl o.v.v. datum en onderwerp.


dinsdag 9 april 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

‘ Tjeempie !‘ van Remko Kampurt, spreker / inleider: Liesje Schreuders, Bureau Boeiend
Remco Campert (1929) maakte deel uit van de literaire stroming van de Vijftigers. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren. Vijftig jaar geleden verscheen ‘Tjeempie, of Liesje in luiletterland ‘. Deze kleine roman van Remco Campert viert de jaren zestig minstens zo uitbundig als Camperts eerdere ‘Het leven is vurrukkulluk‘. Het Wassenaarse schoolmeisje Liesje gaat in onze hoofdstad op zoek naar literaire schrijvers, maar ze vindt seks, drugs en rock 'n roll. In deze lezing hoort u hoe en waarom Campert in zijn werk met stijl en spelling experimenteerde. Waar de roman eigenlijk een parodie op is. Hoe hij de Provo‘s in zijn werk verwerkte. En natuurlijk blijven bedprestaties van de Best Gekapte Schrijver van Nederland niet onderbelicht. Proef de sixties, beleef de scene! Tjeempie! Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

zondag 14 april 2019 excursie


Het Orgelpark met concert Bach2ways, spreker / inleider: Hans Fidom
Als afsluiting van de cursus Muziekgeschiedenis, maar voor iedereen toegankelijk, bezoeken we het Orgelpark. Dit is gehuisvest in de prachtig gerestaureerde monumentale Parkkerk bij het Vondelpark en heeft als doel het orgel door een nieuwe presentatie te integreren in het muziekleven. Was het orgel traditioneel vooral dienstbaar aan het gebouw (kerk), in het Orgelpark staat het gebouw in dienst van het orgel en zijn muziek. Dit in een prachtige Art Deco-ambiance, een intieme concertzaal met indrukwekkende orgels, een mooie en heldere akoestiek en een gezellige foyer. Eerst genieten we van een concert voor Sopraan, Orgel & Ensemble: Bach2ways, met de musici Johannette Zomer, sopraan - Bart Schneemann, hobo - Pieter van Dijk, orgel - Tulipa Consort - Kamerkoor Vocoza o.l.v. Sanne van Nieuwenhuijsen. Hierna zal Hans Fidom ons ontvangen en rondleiden, inclusief uitleg over de orgels en het zeer afwisselende activiteitenprogramma van het Orgelpark. Samenkomst om 14.00 uur (concert begint om 14.15) Gerard Brandtstraat 26.

ACHV-leden € 12,50; swp-Leden € 15,00; Gasten € 17,50Gebruik boekingsnummer 219.
Er zijn nog 6 plaatsen beschikbaar.
vrijdag 19 april 2019 excursie
Locatie: Zie de tekst

Dieren in de stad, spreker / inleider: Ignas van Schaick, filmmaker
Na de film en de lezing nu een wandeling door de stad onder leiding van Ignas van Schaick. Hij laat je de stad zien vanuit een totaal nieuw perspectief, namelijk dat van de vaak door de mensen onopgemerkte inwoners. Of zoals Johan Cruijff al zei: je gaat het pas zien als je het doorhebt. De urbane omgeving met al het groen, overvloed aan weggegooid voedsel, plekken om te schuilen en te broeden is uitgegroeid tot een der grootste ecosystemen ter wereld van mens én dier. In Amsterdam, omzoomd door de weinig groene ringweg, gedijt een rijke variatie aan diersoorten, waaronder diverse exoten: halsbandparkieten, Amerikaanse kreeftjes, nijlgansen. Samenkomst bij het Leidse Bosje (dikste boom van Amsterdam) om 13.30 uur en einde op de Keizersgracht (meerkoetennest).

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 203.
Er zijn nog 3 plaatsen beschikbaar.
dinsdag 23 april 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Asterdorp, spreker / inleider: Stephan Steinmetz, onderzoeker en projectleider
Steinmetz licht het door hem geschreven boek toe en beantwoordt vragen. In 1927 verrees Asterdorp, een wijk voor 'ontoelaatbaren', asocialen, aan de noordkant van het IJ. Om de wijk stond een muur, erachter lag een ideaal: verheffing van de armste, lastigste arbeiders tot beschaafde burgers. Stephan Steinmetz schreef deze geschiedenis van binnenuit in ’Asterdorp’ aan de hand van archiefonderzoek, verslagen van opzichteressen en gesprekken met oud-bewoners. De realiteit achter het ideaal blijkt verre van idyllisch. En de Amsterdamse politiek was een slangenkuil, met Arie Keppler en wethouders Wibaut en De Miranda in de hoofdrollen. Het doek leek te vallen voor Asterdorp maar een bittere toegift volgde: de Duitse bezetter maakte er een Joods getto van. In 1955 werd de wijk stilletjes gesloopt. In ’Asterdorp’ wordt deze wrange Amsterdamse geschiedenis voor de vergetelheid behoed. Dat is nodig, want de vraag "Hoe ver mag de overheid het privéleven van burgers betreden? " is prangender dan ooit. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

zondag 12 mei 2019 excursie
Locatie: Zie de tekst

Spinoza in Amsterdam, spreker / inleider: René Valensa
Naar aanleiding van de najaarscursus over de Theologisch Politieke Verhandeling van Spinoza kwam de vraag of er een speciale Spinoza wandeling kon worden ingepland. Wij voldoen graag aan deze vraag. Alhoewel er niet veel meer te zien is van de tijd dat Spinoza hier leefde zal er wel veel verteld worden over zijn leven en familie in deze buurt. Ook de algemene situatie in die tijd komt ter sprake. We lopen langs de plaats van zijn ouderlijk huis (de vroegere synagoge), de buurt waar hij opgroeide. Maar ook gaan we langs plaatsen waar zijn vrienden samen kwamen. Natuurlijk worden de collegianten niet vergeten en we eindigen bij de voormalige Latijnse school waar Spinoza les kreeg. Tijdens de wandeling zal op sommige plaatsen ook de veranderingen ter plekke in de laatste eeuw worden belicht maar vooral staat het vrije denken van Spinoza centraal. Samenkomst om 13.30 bij het beroemde beeld van Spinoza op de Zwanenburgwal bij café Amstelhoeck. Duur wandeling: circa 1,5 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 201.
Er zijn nog 7 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 14 mei 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Plan Zuid, het strijdtoneel van twee architectonische avant-gardes, spreker / inleider: Ben Rebel
Het stedenbouwkundig Plan Zuid van Berlage uit 1917 stond bekend als het Mekka van de Volkshuisvesting. In de jaren 20 en 30 was dit het strijdtoneel van twee Avant-gardebewegingen: De dominante Amsterdamse School en de Nieuwe Zakelijkheid. Hoe verschillend ook, toch deelden ze een uitgesproken idealisme, waaraan tijdens de lezing veel aandacht zal worden besteed. Onder verantwoordelijkheid van de Dienst der Publieke werken en op basis van de Woningwet van 1902 kwamen er grote woningbouwcomplexen tot stand. Opdrachtgevers waren woningbouwverenigingen, de Gemeente en particuliere ondernemingen. De woon- en bouwkwaliteit werden gecontroleerd door gemeentelijke diensten en Schoonheidcommissies hielden toezicht op de esthetische kwaliteiten. Bij de Amsterdamse school bepaalden gesloten woonblokken het stadsbeeld. Ze hadden, net als de openbare gebouwen, bakstenen gevels met sculpturale kwaliteiten, met pannen gedekte kappen, houten kozijnen en ornamenten. Maar tegen 1930 verscheen plotseling de in de jaren twintig opgekomen Nieuwe Zakelijkheid op het strijdtoneel. Als credo hanteerde men licht, lucht, groen en ruimte. De strokenbouw verdrong het gesloten bouwblok en de traditionele materialen werden vervangen door moderne zoals gewapend beton en staal. Daarnaast zag men een overvloedige gebruik van glas en verscheen het platte dak. Ornamenten waren uit den boze. De eerste infiltrant was de 1ste Openluchtschool voor het Gezonde Kind van Jan Duiker uit 1930. Maar daarna volgden er meer zoals de Wolkenkrabber, de Apollohal, de Drive-in woningen, de Montessorischool, de atelierwoningen, de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge en de Rijksverzekeringsbank. Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

De Wolkenkrabber

De Wolkenkrabber


Openluchtschool J. Duiker

Openluchtschool J. Duiker

donderdag 16 mei 2019 excursie


Plan Zuid, het strijdtoneel van twee architectonische avant-gardes, spreker / inleider: Ben Rebel
Tijdens deze excursie zal ter plekke aandacht worden besteed aan de stedenbouwkundige hoofdkenmerken van het Plan Zuid van Berlage, maar vooral ook aan de specifieke architectonische kenmerken van de architectuur van de Nieuwe Zakelijkheid in vergelijking met die van die van de Amsterdamse School. Het gaat daarbij om een confrontatie van de 'gevoelloze' architectuur van de Nieuwe Zakelijkheid en de 'vormenwellust' van de Amsterdamse School tegen de achtergrond van hun theoretische uitgangspunten. Verzamelpunt: 11.00 uur bij het standbeeld van Berlage voor de 'Wolkenkrabber' op het Victorieplein (o.a. tramlijn 12). Eindpunt bij het Minervaplein. Duur: circa 2 1/2 uur (te lopen afstand c.a. 3 km).

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 213.
Er zijn nog 17 plaatsen beschikbaar.

Restanten van het wrak van de Amsterdam bij laagwater op het strand van Hastings

Restanten van het wrak van de Amsterdam bij laagwater op het strand van Hastings

dinsdag 28 mei 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Het VOC schip Amsterdam, spreker / inleider: Jerzy Gawronski, Maritieme en urbane archeologie
De Amsterdam was een spiegelretourschip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Begin 1749, tijdens de eerste reis, ging de Amsterdam verloren door een storm. In de 20e eeuw zijn verscheidene stichtingen en groeperingen bezig geweest om het wrak in zijn huidige staat te behouden als historisch erfgoed, nadat het bij ongewoon laag tij in 1969 bloot was komen te liggen. Er zijn verscheidene operaties uitgevoerd om schade aan het wrak door zee en wind te beperken. De Stichting VOC-schip Amsterdam liet in 1984, 1985 en 1986 opgravingen uitvoeren. De archeoloog Gowronski doet eerst het VOC-bedrijf en de toenmalige scheepsbouw uit de boeken. Dan doet hij verslag van het archeologisch onderzoek in 1984, 1985 en 1986. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

dinsdag 11 juni 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Stadsontwikkeling rond IJ, spreker / inleider: Suzanne Roelofs, architectuur historicus
Na een periode van verval, leegstand, kraken en kunstenaars, vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw, is dit gebied volop in ontwikkeling, met de bedoeling om het potentieel van wonen en werken optimaal te benutten. We zien in deze lezing niet alleen architectuurtrends van de laatste 30 jaren, maar krijgen ook een goed beeld van Amsterdam in 2030! Na Overhoeks en Buiksloterham gaat Suzanne uitgebreider in op NDSM, ooit de grootse scheepwerf ter wereld. In de jaren ’80 ging de ’Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij’ failliet en kwam het terrein aan de noordzijde van het IJ leeg te staan. Vandaag de dag waan je je hier in Brooklyn of Berlijn, want de rommelige werf met zijn roestige loodsen en weerbarstige beton is inmiddels het ideale decor voor een nieuwe generatie creatievelingen en ondernemers. Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


dinsdag 18 juni 2019 excursie
Locatie: Zie de tekst

NDSM Werf, spreker / inleider: Suzanne Roelofs, architectuur historicus
Het NDSM terrein is inmiddels een echte hotspot geworden. Waar tot begin jaren 1980s dit het terrein was van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij, is het nu een levendige mix van grote en kleine bedrijven, woningbouw en horeca. De oude scheepbouwloods is een kunststad geworden, bedrijven als Viacom en Greenpeace hebben hun kantoren in de oude timmerwerkplaats en smederij en hier bevindt zich ook gebouw Kraanspoor (2007) van Ontwerpbureau Trude Hooykaas, een prachtig voorbeeld van duurzame architectuur. Verder wordt hier volop gebouwd aan nieuwe woonprojecten, van studentenwoningen tot luxe koop en zal hier in de zomer het grootste street art museum van Europa geopend worden in de lasloods! Van industrieel terrein naar volwaardige stadswijk, u zult zich verbazen over hoeveel hier gebeurd is de laatste jaren! Samenkomst om 13.30 IJ-kantine, NDSM-kade 5, t.o. de pont. Deze wandeling duurt 1,5 a 2 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 214.
Er zijn nog 12 plaatsen beschikbaar.

woensdag 26 juni 2019 excursie


Dagje Sloterplas, spreker / inleider: Van Eesteren Museum en Vrienden Sloterplas
De Westelijke Tuinsteden, gesitueerd rondom de Sloterplas en gebouwd tussen 1951 en 1962, zijn een stedenbouwkundig monument, behorend tot de canon van de Nederlandse ruimtelijke ordening. De wijken waren onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan, het beroemde ontwerp van Cornelis van Eesteren en Theo van Lohuizen, gebaseerd op de beginselen licht, lucht en ruimte, en gericht op gemeenschapsvorming; het ging niet alleen over wonen, maar ook over ontplooiing, ontspanning, educatie, ontmoeting en spelen. Elke wijk kreeg zijn eigen winkels, scholen, kerken, veel groen en speelplaatsen. Middelhoogbouw (tot 4 verdiepingen), eengezinswoningen en bijzondere woningtypen als bejaardenwoningen en villa’s wisselen elkaar af. En hoogbouw zorgt voor markante punten tussen de laagbouw. Met de Sloterplas als een juweel in het midden. We beginnen om 10.30 uur met een presentatie over de Westelijke Tuinsteden (30 minuten). Dan volgt een geleide wandeling (ca 1 uur) in Tuinstad Slotermeer waarbij ook de museumwoning wordt bezocht. Deze eindigt bij Café Hotel Buiten, een initiatief van buurtbewoners en ondernemers om een vergeten stukje groen aan de Sloterplas nieuw leven in te blazen, met een prachtig uitzicht! Hier komen we even op adem onder het genot van een relaxte lunch (inbegrepen, excl. drankjes). Daarna wandelen we met vrienden van de Sloterplas over Groot Parkeiland en de Heemtuin (ca 1 a 1.5 uur). Samenkomst met koffie vanaf 10.00 uur in het Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31. Tram 7, halte Sloterpark - tram 13 halte Burgemeester Rendorpstraat. 5 minuten lopen naar het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas. Svp stadspas laten scannen.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 20,00; Gasten € 25,00Gebruik boekingsnummer 215.
Er zijn nog 21 plaatsen beschikbaar.

Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Inschrijven op onze Nieuwsbrief of interessante Amsterdam-excursies doet u hier.

Lezingen zijn zonder aanmelding te bezoeken.


stationsplein

Administratie


ContactformulierCaptcha image

[Andere code? Klik op de code.]


Copyright © 2012-2019 Amsterdam Cultuur Historische Vereniging | Alle rechten gereserveerd | Volg ACHV op | Privacybeleid | Sitemap