Bezoek

BezoekOnze Evenementen

Let op: ACHV-leden zijn leden van Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging, swp-leden zijn leden van samenwerkingspartners
Ondertekening Wapenstilstand in Compiègne

Ondertekening Wapenstilstand in Compiègne

donderdag 22 november 2018 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Gevolgen van "de Grote Oorlog" 1914-1918, spreker / inleider: Bob Latten
11 november 1918: met de ondertekening van de wapenstilstand in een spoorwegwagon in het bos van Compiègne eindigt de eerste oorlog op wereldschaal. Zeven maanden later, op 28 juni 1919, wordt het Verdrag van Versailles ondertekend. In woord en beeld gaat Bob Latten, auteur en kenner van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, in op de gevolgen van vier jaren van strijd en de trieste nalatenschap van een bitter vredesverdrag. Het is het verhaal van een verloren generatie, hongersnood, een nieuwe wereldkaart, andere heersers, invloedrijke ideologieën, economische malaise en een stap terug in de emancipatie van de vrouw. Een explosief mengsel dat de kiemen van een toekomstige oorlog bevat. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


dinsdag 11 december 2018 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

De Oostzeehandel, moedernegotie, spreker / inleider: Jan Broekhuizen
De handel op de landen aan de Oostzee was de basis van de bloeiende Hollandse economie van de Gouden Eeuw en werd daarom "moedernegotie" genoemd. Nederlandse schepen namen o.a. zout en haring mee en ze kwamen vooral met graan en hout terug. Het merendeel van deze handel liep van Amsterdam, via de Sont, naar Danzig. Beide steden maakten een geweldige groei door. De Oostzeehandel was belangrijker voor de welvaartsgroei in de Nederlanden dan de VOC of WIC. Sterker nog: deze handel bracht Amsterdam de rijkdom die nodig was om de VOC te kunnen oprichten, schepen te kunnen bouwen en flinke winsten te kunnen maken. Hoe ging dit in zijn werk? Hierover vertelt onze spreker deze avond. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

vrijdag 14 december 2018 excursie


Rondleiding in de Westerkerk, spreker / inleider: Gidsen Westerkerk
De Westerkerk werd door Hendrick de Keyser ontworpen en in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur tussen 1620 en 1631 gebouwd. Het gebouw was niet de eerste kerk in Amsterdam, maar wel de grootste, die als protestantse kerk werd gebouwd. De Westerkerk is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en heeft de vorm van een dubbelkruis. Opvallend aan de kerk is het heldere, ongetemperde zonlicht, dat door 36 grote vensters van alle kanten - de kerk ligt helemaal vrij - naar binnen valt. Dit 'lichteffect' wordt nog versterkt door de witte muren binnenin de kerk. De buitenzijde van de kerk is rijkelijk voorzien van natuurstenen ornamenten ontleend aan de classicistische vormentaal: voluten, siervazen, pilasters, driehoekige en gebogen frontons en een aantal grote Ionische zuilen. De toren staat aan de westgevel van de kerk, recht voor de middenbeuk. De toren werd boven afgesloten door een reusachtige keizerskroon, die Amsterdam volgens een privilege van Maximiliaan van Oostenrijk in 1489 boven haar wapen mocht voeren. Binnen is de kerk in kerstsfeer versierd. Samenkomst om 13.30 bij de ingang.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 192.
Er zijn nog 4 plaatsen beschikbaar.

Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Inschrijven op onze Nieuwsbrief of interessante Amsterdam-excursies doet u hier.

Lezingen zijn zonder aanmelding te bezoeken.


stationsplein

Administratie


ContactformulierCaptcha image

[Andere code? Klik op de code.]


Copyright © 2012-2018 Amsterdam Cultuur Historische Vereniging | Alle rechten gereserveerd | Volg ACHV op | Privacybeleid