Bezoek

Bezoekonze evenementen

Let op: ACHV-leden zijn leden van Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging, swp-leden zijn leden van samenwerkingspartners

donderdag 19 mei 2022 excursie

Verhalenwandeling door de Transvaalbuurt, spreker / inleider: Jo Haen
Een wandeling vol verhalen door de Transvaalbuurt in het begin van de 20e eeuw ontworpen door Berlage in de stijl van de Amsterdamse School. Een buurt met een rijk joods verleden totdat daar in de 2e W.O. een dramatisch einde aan kwam. Momenteel wonen er veel mensen met een allochtone achtergrond, met kleurrijke winkels. De Kraaipanstraat is de mooiste straat van de buurt, helemaal in de Amsterdamse stijl met die trapgeveltjes. Aan het eind staan nog 2 voormalige schoolgebouwen, o.a. de Talmoedschool van de verzetsheld Eli van Tijn, met gedenksteen, een van de meerdere oorlogsmonumenten en kunstwerken in de Transvaalbuurt. Samenkomst hoek Linnaeusstraat met Pretoriusstraat om 13.30 uur. De prijs is inclusief audioapparatuur.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,50

Stadsarchief Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Attentie: Het maximale aantal deelnemers is bereikt. Wilt u op de reservelijst stuur dan een bericht aan excursie@amsterdamhv.nl o.v.v. datum en onderwerp.dinsdag 24 mei 2022 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)
Gouden bochten - de relatie Amsterdam en de Vechtstreek, spreker / inleider: Juliette Jonker-Duynstee, kunsthistorica
Maar liefst 72 buitenplaatsen pronken aan de oevers van de Vecht en in de historische dorpskernen. De eerste buitenplaatsen werden hier rond 1630 gebouwd. Boerderijen en baksteen- en dakpanfabriekjes werden opgekocht door rijke Amsterdammers die op zoek waren naar lucratieve investeringen. Zij verbouwden de historische panden tot een meer statusrijk huis en brachten hier de zomer door, weg van de warme en stinkende stad. Het heerlijke plattelandsleven op maar een paar uur vaarafstand van Amsterdam trok steeds meer kooplieden aan, en zo ontstond er langzamerhand een heel snoer buitenplaatsen, die in de loop van de tijd steeds groter en luxueuzer werden. Wie bouwden deze huizen, hoe werden ze bewoond, wat is de bouwgeschiedenis, en hoe kwam men hier eigenlijk? Op deze en veel meer vragen krijgt u antwoord door Juliette Jonker. Aanvang om 13.30 uur, zaal open om 13.00.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Toko Dun Yong

Toko Dun Yong

zondag 12 juni 2022 excursie
Locatie: Zie de tekst
Lunchwandeling langs de Chinees, spreker / inleider: Lunchwandeling langs de Chinees
Een wandeling langs de geschiedenis van het Chinese Restaurant is er een langs het steeds veranderende idee van wat ons en hun eten is. Misschien begon het bij de eerste straatarme Pindachinezen, waar het tot op de dag van vandaag gebruikte scheldwoord vandaan kwam? In de jaren vijftig werd uit eten gaan bij de Chinees voor de groeiende Nederlandse middenklasse juist synoniem voor een luxe avondje uit. Tijdens de wandeling luisteren we naar historische ooggetuigen en ontdekken we nieuwe plekken. En natuurlijk gaan we ruiken en proeven van wat de Chinees naar Nederland bracht. Chinese arbeidsmigranten vonden uiteindelijk, ondanks racisme en andere vormen van uitsluiting, via de Nederlandse maag een positie in de Nederlandse maatschappij. Verzamelplaats: Oosterdokskade voor de ingang van de Seapalace om 12.00 uur. De prijs is inclusief 3 kleine hapjes, een kopje thee en de audioapparatuur.

ACHV-leden € 20,00; swp-Leden € 22,50; Gasten € 25,00
Gebruik boekingsnummer 348.
Van de 14 plaatsen zijn nog 8 plaatsen beschikbaar.

maandag 13 juni 2022 lezing
Locatie: Buurtcentrum Het Zwanenmeer, Beemsterstraat 491, 1024BE Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)
Amsterdam door de ogen van Carel Willink , spreker / inleider: Rémon van Gemeren, docent en auteur
Carel Willink (1900-1983) woonde bijna heel zijn leven in het gebied rondom het Rijksmuseum. De wereld waarin hij leefde, veranderde hij soms in een wereld die hij schilderde. Hij maakte foto‘s van allerlei huizen en beelden in zijn nabije omgeving en gebruikte die in zijn atelier voor een compositie. Daarin zijn elementen uit de werkelijkheid aangevuld met zijn fantasie. In zijn boek ‘Amsterdam door de ogen van Carel Willink‘ toont Rémon van Gemeren zijn foto‘s en de schilderijen die hij ervan maakte. Tijdens deze lezing volgen we hen door de stad. Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom. In de pauze wordt het boek verkocht.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Fotografie: Sylvia Willink

Fotografie: Sylvia Willink

zaterdag 18 juni 2022 excursie

Amsterdam door de ogen van Carel Willink, spreker / inleider: Rémon van Gemeren, docent en auteur
De biograaf van Carel Willink, Rémon van Gemeren maakt een wandeling langs de plekken waar Willink inspiratie vond en waar hij woonde. Daarbij vertelt hij hoe Willink werkte en waar het in zijn schilderijen om draaide: een uiting van zijn liefde voor de zichtbare wereld, die hem houvast gaf in een bestaan dat verder nogal mysterieus, absurd en uitzichtloos was. De lezing op 13 juni volgt dezelfde route op papier. Vertrek om 14.00 uur, Singel 425, duur ongeveer 2 uur. Prijs inclusief audio apparatuur.

ACHV-leden € 12,50; swp-Leden € 15,00; Gasten € 17,50
Gebruik boekingsnummer 345.
Van de 14 plaatsen zijn nog 11 plaatsen beschikbaar.
woensdag 22 juni 2022 excursie

Met Gerrit Lamberts langs de vroeg-19de-eeuwse Oude Zijde, spreker / inleider: Aaldrik Zaaiman
De vele Amsterdamse tekeningen van Gerrit Lamberts dienen als inspiratiebron voor een wandeling door de Oude Zijde van Amsterdam. Wat is nog herkenbaar na 200 jaar, wat is er (drastisch) veranderd? Met de tekeningen in de hand kunnen we vaak een nauwkeurige plaatsbepaling maken waar Gerrit tekende en zijn Amsterdam voor ons in beeld bracht. We beginnen de wandeling op de Prins Hendrikkade en volgen dan een route langs ruim 35 door Lamberts gedocumenteerde plekken. Verzamelen, starttijd: Café de Schreierstoren, Prins Hendrikkade 94/95 om 10.30 uur. Eindtijd van de wandeling zal waarschijnlijk rond 16.00 uur zijn. De audioapparatuur alsmede onderweg een koffiepauze (lunch voor eigen rekening) is bij de prijs inbegrepen.

ACHV-leden € 14,00; swp-Leden € 16,50; Gasten € 19,00
Gebruik boekingsnummer 346.
Van de 15 plaatsen zijn nog 11 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 28 juni 2022 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)
Amsterdam sloopt. Afbraak in de hoofdstad in de 21ste eeuw, spreker / inleider: Wouter van Elburg en Hanneke Ronnes
De onstuitbare afbraak van monumentale gebouwen en van complete huizenblokken roept steeds meer weerstand op onder Amsterdammers. Vooral de in de decennia rond 1900 gebouwde gordel rond het centrum valt ten prooi aan de slopershamer. Inmiddels is bijna de helft van sommige buurten afgebroken, zoals de Dapperbuurt en de Indische buurt. In dit boek wordt geïnventariseerd wat er verdwenen is in de afgelopen twintig jaar. De afgebroken gebouwen en huizen zijn gedocumenteerd met foto¬ís en beschrijvingen gebaseerd op archiefonderzoek. Het resultaat is onthutsend, maar nog schokkender is de lijst van wat er nog afgebroken gaat worden in de komende jaren. Hoe lang kan deze stad nog doorgaan met het afbreken van de oorspronkelijke architectuur en van de eigen identiteit? Aanvang 13.30 uur, zaal open 13.00.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Gesloopt 2021 Heineken Hoek

Gesloopt 2021 Heineken Hoek

zaterdag 2 juli 2022 excursie

JUBILEUM VAARTOCHT Amsterdam aan de Vecht, spreker / inleider: Rederij Stichtse Vecht
Een speciale dag ter gelegenheid van ons 10-jarig jubileum! Een 4,5 uur durende rondvaart over de Vecht vanaf Maarssen, richting Breukelen en Nieuwersluis naar Loenen aan de Vecht. De boot vaart langs statige buitenhuizen, hofsteden, kastelen, romantische theekoepels en indrukwekkende rijke natuur. We passeren o.a. Geesberge, Leeuwenburg, Gansenhoef, Slangevegt en Kasteel Nyenrode, Kasteel Gunterstein, Vecht en Dam, Vecht en Hoff. De bezienswaardigheden worden tijdens de rondvaart door de kapitein toegelicht. Natuurlijk komt de relatie met de Amsterdamse grachtengordel ter sprake en hoort u verhalen over bewoners of bijzondere gebeurtenissen. Welkom met koffie of thee. Onderweg genieten we van een luxe koffietafel. Stop in Loenen, kies hier voor een wandeling of verblijf aan boord. De wandeling is inclusief maar u moet zich wel apart aanmelden (excursienummer 332) in verband met de gidsen. Tijdens de terugvaart worden we getrakteerd op borrelhapjes en drankjes. Begin en einde rondvaart in Maarssen, Oostwaard 34ms, bereikbaar met OV lijn 12 vanaf Utrecht of Maarssen. Gratis parkeren. Aan boord om 11.25 uur.

ACHV-leden € 27,50; swp-Leden € 45,00; Gasten € 60,00
Gebruik boekingsnummer 331.
Van de 82 plaatsen zijn nog 11 plaatsen beschikbaar.
zaterdag 2 juli 2022 excursie

Wandeling door Loenen, spreker / inleider: Juliette Jonker-Duynstee
Tijdens de stop in Loenen aan de Vecht kunt u deze wandeling van 1 uur met een ervaren gids maken. We lopen van noord naar zuid door het historische dorp, van korenmolen de Hoop (een 19de-eeuwse vervanger van een 17de-eeuwse molen) tot aan het weiland waar in de 13de eeuw kasteel Kronenburg gebouwd werd, het kasteel waar het dorp Loenen bij ontstaan is. Het kasteel is er niet meer, maar de verhalen zijn er nog wel! De wandeling voert door de Dorpsstraat met haar monumenten en overtuinen aan de Vecht, met zicht op buitenplaatsen en theekoepels, en langs de gotische kerk met haar markante scheefstaande toren. Onderweg hoort u verhalen over de panden en bewoners en krijgt u een levendig beeld van deze Parel van de Vechtstreek. Zo vult de wandeling puzzelstukjes in van het grotere kader van de geschiedenis van dit gebied, die tijdens de vaartocht geschetst is. Let op: deze wandeling is alleen in combinatie met de boottocht (excursienummer 331) te boeken.

Gebruik boekingsnummer 332.
Van de 82 plaatsen zijn nog 14 plaatsen beschikbaar.
donderdag 21 juli 2022 excursie

De vroeg-19de-eeuwse Nieuwe Zijde door de ogen van Gerrit Lamberts, spreker / inleider: Aaldrik Zaaiman
De vele Amsterdamse tekeningen van Gerrit Lamberts dienen als inspiratiebron voor een wandeling door de Nieuwe Zijde van Amsterdam. Wat is nog herkenbaar na 200 jaar, wat is er (drastisch) veranderd? Met de tekeningen in de hand kunnen we vaak een nauwkeurige plaatsbepaling maken waar Gerrit tekende en zijn Amsterdam voor ons in beeld bracht. We beginnen de wandeling op het Zoutkeetsplein en volgen dan een route langs ruim 45 door Lamberts gedocumenteerde plekken. Verzamelen, starttijd: Café MADS, Zoutkeetsplein 1 om 10.30 uur. Eindtijd van de wandeling zal waarschijnlijk rond 16.00 uur zijn. De audioapparatuur alsmede onderweg een koffiepauze (lunch voor eigen rekening) is bij de prijs inbegrepen.

ACHV-leden € 14,00; swp-Leden € 16,50; Gasten € 19,00
Gebruik boekingsnummer 347.
Van de 15 plaatsen zijn nog 14 plaatsen beschikbaar.

Voorbeeld bladzijde 6

Voorbeeld bladzijde 6

woensdag 31 augustus 2022 overig

Sweelinck wandeling, spreker / inleider: U voert de wandeling zelf uit
2021 was het 400 jaar geleden dat Jan Pietersz. Sweelinck overleed. De Stichting Sweelinck 2021 bracht ter gelegenheid hiervan van 16 tot 26 oktober een hommage aan deze grote organist en componist middels het Sweelinck Festival. Voor een kennismaking met Jan Pietersz Sweelinck moet je in Amsterdam zijn. Al enkele jaren na zijn geboorte in Deventer verhuisde het gezin hier naar toe en zou hij zijn triomfen vieren. In dit kader was ons gevraagd een wandeling te organiseren. Helaas maakt een gidsverbod van de Gemeente Amsterdam in dit stukje van de stad onmogelijk om u rond te leiden. Wij hebben daarom een wandeling samengesteld die eenvoudig op eigen gelegenheid te lopen is aan de hand van een uitgebreide pdf (32 bladzijden). U begint en eindigt op de Dam en maakt uitgebreid kennis met het Amsterdam uit de tijd van Sweelinck. Maar we laten u niet alleen kennis maken met Sweelinck, u krijgt een diepere kijk in het Amsterdam van omstreeks 1600, met meer perspectief in de omgeving waar hij woonde en werkte. Welke belangrijke geschiedkundige feiten hadden er plaats? Welke BN-ers van weleer heeft hij wellicht ontmoet? Wat zien we nog terug van de stad uit die tijd? Maar ook een stap naar de huidige tijd. Waar en op welke wijze wordt Sweelinck in Amsterdam geëerd? En hoe dan? Vragen genoeg om u in een mooie wandeling van enkele uren door één van de oudste stukjes Amsterdam te voeren. Wilt u de Oude Kerk bezoeken kijkt u dan op hun website voor informatie over openingstijden en toegangsprijzen. Uiterlijk een dag na uw bestelling krijgt u de pdf in uw mailbox geleverd (zorg dat hier voldoende ruimte is 10MB). We hopen van harte dat u na de wandeling zegt: Wat leefde Sweelinck in een boeiende en spannende tijd in een fantastische stad. Recensie: Een hele leuke combinatie van Sweelinck en de binnenstad met meerdere verschillende invalshoeken. Erg informatief voor de wandelaars.

ACHV-leden € 6,00; swp-Leden € 8,00; Gasten € 10,00
Gebruik boekingsnummer 550.

dinsdag 27 september 2022 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)
De bloedwreker is achter u, Amsterdamse Wederdopers, spreker / inleider: Sander Wassing, historicus
Een aanslag door radicale wederdopers op Amsterdam (1535): Dit voorjaar kwam deze geschiedenis aan de orde in het tv-programma Het verhaal van Nederland (de aflevering van 2 maart). Alleen daarmee nemen liefhebbers van de Amsterdamse historie natuurlijk geen genoegen: hoe zit het met aanhangers van Luther en tal van andere andersdenkenden in Amsterdam vóór 1535? Waar in Amsterdam kwamen de wederdopers bij elkaar? Uit welke Amsterdamse bronnen kunnen we putten als het over de wederdopers gaat? Tijdens de lezing volgen we de gebeurtenissen aan de hand van het dagboek Nieuwe Maren, geschreven door de Amsterdamse burgemeester Joost Sybrantsz Buyck(1505-1588). Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Inschrijven op onze Nieuwsbrief of interessante Amsterdam-excursies doet u hier.

Lezingen zijn zonder aanmelding te bezoeken.


stationsplein

Administratie


ContactformulierCaptcha image

[Andere code? Klik op de code.]


Copyright © 2012-2022 Amsterdam Cultuur Historische Vereniging | Alle rechten gereserveerd | Volg ACHV op | Privacybeleid | Sitemap