Bezoek

BezoekOnze Evenementen

Let op: ACHV-leden zijn leden van Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging, swp-leden zijn leden van samenwerkingspartners
donderdag 5 september 2019 excursie


Krijtmolen d’Admiraal , spreker / inleider: Harm-Ydo Hilberdink, molenaar d’Admiraal
In Amsterdam-Noord staat aan het Noord-Hollands kanaal ter hoogte van het dorp Buiksloot een uniek rijksmonument Krijtmolen d’Admiraal, de enige nog werkende krijt- en traswindmolen ter wereld. Molens zijn historisch erfgoed: monumenten van techniek en economische ontwikkeling, maar ook van herinnering en nostalgie. De Krijtmolen werd in 1792 gebouwd voor het malen van kalksteen tot krijt en van tufsteen tot tras, een eeuwenoud bindmiddel voor een bijzonder soort cement. Voor het malen van deze brokken steen zijn extra zware molenstenen nodig. Om deze aan te drijven moet de molen erg veel wind vangen. Daarom is hij gebouwd in het destijds open landschap ten noorden van Buiksloot, waar de voornamelijk zuidwestenwinden vrij baan hadden over het IJ en de aangrenzende weilanden. Om de windvang en het zicht op de molen te behouden dient men de molenbiotoop goed te beschermen, steeds weer dreigen molens tussen oprukkende bebouwing of uitdijende beplanting te verdwijnen. Maak kennis met dit prachtige voorbeeld van ons industrieel erfgoed en bezoek de molen die bij voldoende wind in werking is. Samenkomst om 13.30 uur Noordhollandschkanaaldijk 21 1034 ZL Amsterdam-Buiksloot (9 minuten fietsen vanaf Veerpont via Buiksloterweg en Landelijke Fietsroute7 Oeverlandroute).

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50

Krijtmolen d’Admiraal

Krijtmolen d’Admiraal
Gebruik boekingsnummer 225.
Er zijn nog 14 plaatsen beschikbaar.


Herengracht

Herengracht

dinsdag 10 september 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Bovenlichten in Amsterdam, spreker / inleider: Ben Veldstra
Misschien loop je er vaak ongemerkt aan voorbij. Sommige van de oude huizen in onze binnenstad hebben een versierend ornament boven de voordeur. Het raampje waarin dit ornament is opgenomen noemen we een bovenlicht. Wat betekenen ze? De helft van alle Nederlandse snijramen vind je in Amsterdam, in diverse stijlen als Barok, Rococo, Classicistisch, Empire, Art Nouveau, Amsterdamse School, Nieuwe Zakelijkheid tot een hernieuwde belangstelling in onze eeuw. Verder zijn er metseltekens, laatmiddeleeuwse tekens, die de metselaars hebben aangebracht in baksteen-gebouwen: zoals de Waag. Ben Veldstra studeerde biologie en was daarna gedurende ca 30 jaar als docent werkzaam. Zijn belangstelling voor bovenlichten en snijramen bevindt zich in de hobbysfeer. Bovenlichten zijn nog steeds een onderbelicht onderwerp in de architectuur- en kunststudies. Met veel beeldmateriaal zal en ons leiden langs de bovenlichten van Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


donderdag 19 september 2019 excursie


Zonnestraal, Schip op de heide, spreker / inleider: Curator tenstoonstelling
De tentoonstelling "Zonnestraal, Schip op de heide" in Museum Het Schip, toont de geschiedenis van dit wereldberoemde Hilversumse sanatorium van de architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet. Wat is de relatie tussen Zonnestraal en Het Schip? En binnen welke sociale context kwamen deze twee iconische gebouwen tot stand? De curator van de tentoonstelling vertelt het u in de lezing waarmee we deze excursie aanvangen. Op het eerste gezicht heel verschillende werelden, maar beide voortgekomen uit groot idealisme. De oprichters bekommerden zich om de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders en deden er alles aan om deze te verbeteren. U hoort over de geschiedenis van de diamantindustrie in Amsterdam, de vooruitstrevende Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond en de wijdverbreide tuberculose-epidemie die vooral onder arbeiders veel slachtoffers eiste. Sleutelfiguur in het verhaal is bondssecretaris Jan van Zutphen. Hij besloot koperen stelen en zuiver diamantstof in te zamelen waarvan de opbrengst voor diamantbewerkers met tuberculose was. Ook wordt aandacht besteed aan de architectuur waarin de idealen tot uiting zijn gebracht: zo vonden de woningbouwcoöperaties hun heil in de Amsterdamse Schoolstijl die nadruk legde op het beslotene, het veilige eigen huis waar het gezin woonde. Sanatorium Zonnestraal wendde zich daarentegen tot het Nieuwe Bouwen, en haalde met het vele glas en de blauwe stalen kozijnen de gezonde, natuurlijke omgeving naar binnen. De lezing duurt 45 minuten, daarna bekijkt ieder in zijn eigen tempo de tentoonstelling. Samenkomst om 14.00 uur Oostzaanstraat 45. Bij geen museumkaart dient u ter plaatse €15,00 te voldoen.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50

Zonnestraal in Hilversum

Zonnestraal in Hilversum
Gebruik boekingsnummer 222.
Er zijn nog 14 plaatsen beschikbaar.


dinsdag 24 september 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

De geschiedenis volgens Bicker, spreker / inleider: Mariëlle Hageman, auteur en historicus
De Amsterdamse patriot Jan Bernd Bicker (1746-1812) kan tot de grondleggers van de Nederlandse democratie worden gerekend. In haar boek De geschiedenis volgens Bicker vertelt schrijfster en historicus Mariëlle Hageman zijn enerverende verhaal, dat ook een geschiedenis is van de tijd van Verlichting en revolutie. Want Bicker was niet alleen een van de hoofdrolspelers van de geschiedenis van zijn tijd, hij was ook een belangrijke ooggetuige. Zo stemde hij over de onafhankelijkheid van Amerika, maakte de Franse Revolutie mee en ontmoette Napoleon. Hij was ook een vluchteling, een balling en een gevangene. Mariëlle Hageman baseerde haar boek op de vele dagboeken, memoires, brieven en andere stukken waarin Bicker zijn leven documenteerde en die nu bewaard worden in het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief. In deze lezing vertelt ze niet alleen het verhaal van Jan Bernd Bicker, maar ook het verhaal áchter het boek, en laat ze wat zien van het rijke archiefmateriaal waarop dat gebaseerd is. Na de pauze is er uitgebreid ruimte voor vragen. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Oude familietraditie

Oude familietraditie

dinsdag 1 oktober 2019 excursie


Kesbeke Origineel Ambachtelijk Amsterdams Tafelzuur, spreker / inleider: Familie Kesbeke
Rondleiding door Kesbeke, de enige inleggerij van echte Amsterdamse tafelzuren. Op de gezellige rondleiding door het monumentale industriële pand krijg je een kijkje achter de schermen. Hoe werkt inleggen nou eigenlijk? Charles Kesbeke, de grondlegger van het bedrijf, begon in 1948 in een keldertje in hartje Amsterdam, aan het Waterlooplein. Toen Camiel, de zoon van Charles, de zaak overnam, werd de groei van het bedrijf een feit. Sinds 1999 wordt het bedrijf geleid door Oos, derde generatie Kesbeke. Bij Oos staat de deur altijd open, voor iedereen. De medewerkers zijn wat hem betreft één grote familie Onder zijn stimulerende leiding is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste Amsterdamse inleggerij van dit moment. Hij heeft er een modern bedrijf van gemaakt en gezorgd dat diverse certificeringen werden gehaald. Ontvangst met een kopje koffie, informatie over veiligheid en de bedrijfshistorie, rondleiding door de fabriek, proeverij in de winkel. Tot slot ontvang je een goodiebag (duur 1,5 uur). Samenkomst iets voor 13.00 uur Adolf van Nassaustraat 2-8 voor de winkeldeur aan de overzijde van de fabriek. Te bereiken met bus 21, 80 en bus 247, 282 en tram 19 vanaf station Sloterdijk. Uitstappen halte Bos en Lommerweg.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Attentie: Het maximale aantal deelnemers is bereikt. Wilt u op de reservelijst stuur dan een bericht aan excursie@amsterdamhv.nl o.v.v. datum en onderwerp.


Jan van Brussel

Jan van Brussel

maandag 7 oktober 2019 tot maandag 25 november 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Ontwikkeling van de schilderkunst tot de reformatie, spreker / inleider: drs Jean Hubert van Tongeren
Jan van Tongeren leidt ons tijdens 8 maandagmiddagen door de ontwikkeling van de schilderkunst in Haarlem en Amsterdam tot de reformatie. Deze lezingenreeks gaat met name over de eerste schilder van de zogenaamde Amsterdamse schilderschool, Jacob Cornelisz van Oostsanen. Wie was hij? Waar kreeg hij zijn opleiding en welke schilders hadden invloed op zijn schilderkunst? En welke invloed hij op zijn leerlingen? De eerste twee middagen belichten de geschiedenis van de algemene schilderkunst, en gaan uitvoerig in op de iconografie, de eventuele dubbele betekenis van het afgebeelde. Op zijn gebruikelijke virtuoze manier en gedocumenteerd met vele beelden ontdekken we de ontwikkeling en de wederzijdse beïnvloeding van de schilderkunst in de Nederlanden en Europa. U kunt voor de hele cursus inschrijven (korting) of per losse les. De cursus is op maandagmiddag, zaal open om 13.00 uur, aanvang 13.30 uur, einde 15.30 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid, er moet wel betaald worden (1,30/uur).

ACHV-leden € 60,00; swp-Leden € 70,00; Gasten € 80,00
Gebruik boekingsnummer 228.
Er zijn nog 22 plaatsen beschikbaar.


Ravenna, Mausoleum

Ravenna, Mausoleum

maandag 7 oktober 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Ontwikkeling van de schilderkunst tot de reformatie, spreker / inleider: Drs Jean Hubert van Tongeren
De eerste middag zullen wij de Vroeg-Christelijke muurschilderingen in de catacomben, de variaties en de betekenis van de Maria¬ís op Iconen en uiteraard de prachtige mozaïeken in onder meer Ravenna en Rome (Maria Maggiore) behandelen. De cursus is op maandagmiddag, zaal open om 13.00 uur, aanvang 13.30 uur, einde 15.30 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid, er moet wel betaald worden (1,30/uur).

ACHV-leden € 9,00; swp-Leden € 12,00; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 229.
Er zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.


dinsdag 8 oktober 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Sijn Dade benne groot, spreker / inleider: Martin Ribbens
Martin Ribbens vertelt over Piet Hein, de West Indische Compagnie en zaken die hiermee verbonden zijn; zoals Henry Hudson, Peter Stuyvesant, de Nachtwacht via Maria de Medici en de rozenkrans van Franciscus Xaverius. Na de pauze gaat het over Michiel de Ruyter en de zeehelden uit de Admiralenbuurt van Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

maandag 14 oktober 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Ontwikkeling van de schilderkunst tot de reformatie, spreker / inleider: Drs Jean Hubert van Tongeren
De tweede middag blijven wij in Italië, maar nu in de gotische 14e eeuw. Hier zal onder meer het zich losweken, sommigen noemen het al de eerste vorm van de renaissance, van de Byzantijnse kunst worden bestudeerd. We nemen onder andere de werken van enkele kunstenaars in Siena (Duccio e.a.) en in Assisi en Florence (Giotto) onder de loep, om te eindigen bij de eerste echte vroeg-renaissance schilders zoals Fra Angelico, Pierro della Francesca en Mantegna, deze laatste schilders zijn van belang door de ontwikkeling van het perspectief. De cursus is op maandagmiddag, zaal open om 13.00 uur, aanvang 13.30 uur, einde 15.30 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid, er moet wel betaald worden (1,30/uur).

ACHV-leden € 9,00; swp-Leden € 12,00; Gasten € 15,00

Fra Angelico

Fra Angelico
Gebruik boekingsnummer 230.
Er zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.

vrijdag 18 oktober 2019 excursie


De Admiralenbuurt, spreker / inleider: Martin Ribbens
Stadswandeling door de buurt waar de straten naar zeehelden vernoemd zijn. We gaan vanaf de Admiralengracht naar het oosten en noorden, met straatnamen als Filips van Almonde, Lodewijk Boisot, Witte de Witt, van Kinsbergen, van Speijk, Kortenaar, de Ruijter, Tromp, Reinier Claeszen, Lumeij, Jan van Galen, Bloys van Treslong, Joos Bankers, Pieter van der Does, Joos de Moor, Cornelis Dirksz en tenslotte weer bij Jan Evertsen en de Admiralengracht. Een vertelling over de vlootvoogden aan de hand van de bezochte straten. Start brug Admiralengracht - Jan Evertsenstraat om 13.30 uur. Duur wandeling 2,5 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 220.
Er zijn nog 8 plaatsen beschikbaar.


maandag 21 oktober 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Ontwikkeling van de schilderkunst tot de reformatie, spreker / inleider: Drs Jean Hubert van Tongeren
De derde middag bekijken we de Italiaanse invloed op de schilderkunst in Zuid - Frankrijk (Avignon) en de Schone Stijl, die in Tsjechië (Praag) en aan het Hof van Frankrijk, maar ook in Berry en Bourgondië tot grote bloei kwam. Hier spelen de gebroeders Limburg een grote rol en ietwat later de Haarlemse beeldhouwer Claus Sluter, en de schilder Jan van Eyck, met zijn Aanbidding van het Lam Gods, die het Vlaamse realisme introduceerden. De cursus is op maandagmiddag, zaal open om 13.00 uur, aanvang 13.30 uur, einde 15.30 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid, er moet wel betaald worden (1,30/uur).

ACHV-leden € 9,00; swp-Leden € 12,00; Gasten € 15,00

Gebroeders Van Eyck

Gebroeders Van Eyck
Gebruik boekingsnummer 231.
Er zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.


Tempel aan de Vondelstraat

Tempel aan de Vondelstraat

dinsdag 22 oktober 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

De Loge en Amsterdam, spreker / inleider: Jan W. Treffers
Multatuli en Marsman, Troelstra en Drees, Chiang Kai-Shek en Winston Churchill: allen vrijmetselaren. Henri Heineken, vader van Freddy, zette één van haar symbolen, de ster, op de etiketten van zijn bier. De broederschap overleefde vervolging door de katholieke kerk en de nazi’s, en vierde in 2006 haar 250-jarig bestaan. De vrijmetselarij biedt gelijkgestemden de mogelijkheid om binnen het een symbolisch en ritueel kader bezig te zijn met zingeving, zonder dat het zweverig of esoterisch wordt. Over de Amsterdamse Loge, het gebouw aan de Vondelstraat, de geschiedenis, WOII enz. vertelt Jan Treffers vanmiddag. Een inzicht in de vrijmetselarij hoort hier natuurlijk ook bij. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


woensdag 23 oktober 2019 excursie


Bezoek aan de sjoel van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, spreker / inleider: Gids LJG
Het huidige gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Amsterdam werd in 2010 ingewijd. Het heeft een paviljoenachtige uitstraling, in het groen en aan het water gelegen. Het heeft een eigen karakter waardoor het zich onderscheidt van de rest van het plan voor de Kop Rivierenbuurt, dat veel kantoren en woongebouwen omvat. Een compact, langwerpig gebouw van vier bouwlagen, voor de transparante delen zijn kolommen gebruikt met glas ertussen. Deze zijn grotendeels dragend, waardoor er in de sjoel (synagoge) weinig kolommen nodig zijn. De indruk van het gebouw is uitnodigend, naar buiten gericht, in de moderne maatschappij staand. Dat sluit aan bij waar de LJG voor staat. Maar ook geborgenheid en veiligheid zijn aspecten die niet vergeten zijn. Steekwoorden voor het interieur zijn: sober, chic, warm en smaakvol. Duurzaam en goed te onderhouden. Een gebouw dat mooi oud wordt. In 2011 werd de Amsterdamse architectuurprijs toegekend aan het gebouw. Bijeenkomst: 13.30 uur, Zuidelijke Wandelweg 41. Deelnemers hebben te maken met veiligheidseisen, legitimatiebewijzen zullen gecontroleerd worden.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 223.
Er zijn nog 9 plaatsen beschikbaar.


maandag 28 oktober 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Ontwikkeling van de schilderkunst tot de reformatie, spreker / inleider: Drs Jean Hubert van Tongeren
De vierde middag komt Haarlem aan bod. Haarlem, waar veel belangrijke schilders aan het eind van de 15e eeuw hun opleiding hebben gehad en enkele zeer belangrijk zijn geweest voor de verdere ontwikkeling van het Vlaamse primitieve. Dirck Bouts en Gerard David (die beschouwd wordt als de laatste Vlaamse primitief) zijn bekend vanwege hun gerechtigheidstaferelen en dat stelt ons in staat om deze evolutie tot Rembrandt te kunnen volgen. Niet alle schilders vertrokken naar Vlaanderen, maar enkele schilders bleven in hun stad, zoals Geerten tot St Jans, die als leek bij de Johannieters in Haarlem verbleef en veel schilderijen (de geschiedenis van de relieken van St Jan de Doper) voor hun kapel in de Jansstraat heeft gekonterfeit. De cursus is op maandagmiddag, zaal open om 13.00 uur, aanvang 13.30 uur, einde 15.30 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid, er moet wel betaald worden (1,30/uur).

ACHV-leden € 9,00; swp-Leden € 12,00; Gasten € 15,00

Dirck Bouts

Dirck Bouts
Gebruik boekingsnummer 232.
Er zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.


maandag 4 november 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Ontwikkeling van de schilderkunst tot de reformatie, spreker / inleider: Drs Jean Hubert van Tongeren
De vijfde middag is dan echt onze Jacob aan bod. Hij wordt beschouwd als de stichter van de eerste Amsterdamse schilderschool en heeft veel werken voor de Heilige Stede uitgevoerd. We zullen proberen zijn ontwikkeling qua stijl te volgen. Niet alleen zijn schilderrijen maar ook zijn ontwerpen voor paramenten (kazuifels, dalmatieken en koorkappen) worden besproken. Ook zijn grafisch werk zal worden vergeleken met tijdgenoten o.m. Albrecht Durer en Lucas van Leyden. Deze laatste was ook van belang voor de ontwikkeling van Rembrandt. De cursus is op maandagmiddag, zaal open om 13.00 uur, aanvang 13.30 uur, einde 15.30 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid, er moet wel betaald worden (1,30/uur).

ACHV-leden € 9,00; swp-Leden € 12,00; Gasten € 15,00

Van Oostsanen

Van Oostsanen
Gebruik boekingsnummer 233.
Er zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.


woensdag 6 november 2019 excursie


Museum ’t Kromhout, spreker / inleider: Vrijwilliger van het museum
Werf ’t Kromhout aan de Hoogte Kadijk te Amsterdam is bekend geworden door de legendarische Kromhoutmotoren, die hier vanaf 1901 werden geproduceerd. De Westkap en Oosthal, beide industriële rijksmonumenten, zijn aan het eind van de 19e eeuw gebouwd. In 1967 werden de scheepsactiviteiten beëindigd. Museum ’t Kromhout, robuust en industrieel, ademt ambacht, meesterschap, techniek en kracht. Midden in Amsterdam komt de maritieme geschiedenis weer tot leven en worden oude technieken en moderne herbestemming gecombineerd in deze bijzondere locatie van Stadsherstel. Kromhout heeft verbazend veel typen motoren gebouwd die bijna allemaal in het museum te zien zijn. Samenkomst om 13.30 uur Kruithuisstraat 25 (zijstraat Hoogte Kadijk). Het parkeren van fietsen op het Werfterrein is niet toegestaan, behalve aan de kant van de Kruithuisstraat.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 224.
Er zijn nog 13 plaatsen beschikbaar.


maandag 11 november 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Ontwikkeling van de schilderkunst tot de reformatie, spreker / inleider: Drs Jean Hubert van Tongeren
De zesde middag kijken we naar de leerlingen van Jacob Cornelisz van Oostsanen. Jan van Scorel wordt gezien als de eerste schilder die de renaissance in de Noordelijke Nederlanden heeft geïntroduceerd. Werkzaam in Amsterdam, Haarlem en Utrecht is hij van belang geweest voor de ontwikkeling van de latere schuttersstukken. Het is niet voor niets dat een van zijn leerlingen, de portrettist Anton Mor(o), de Nederlandse Titiaan wordt genoemd. Hij heeft voornamelijk voor de Habsburgers gewerkt en prachtige portretten geschilderd. Hij was de inspirator van onder meer de Crabeths in Gouda. De cursus is op maandagmiddag, zaal open om 13.00 uur, aanvang 13.30 uur, einde 15.30 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid, er moet wel betaald worden (1,30/uur).

ACHV-leden € 9,00; swp-Leden € 12,00; Gasten € 15,00

Jan van Scorel

Jan van Scorel
Gebruik boekingsnummer 234.
Er zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 12 november 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

100 jaar vrouwenkiesrecht, spreker / inleider: Susanne Neugebauer, archivaris van Atria
In 2019 bestaat het actief kiesrecht voor vrouwen in Nederland 100 jaar. Hoe is het vrouwenkiesrecht tot stand gekomen? Welke personen speelden een rol en op welke manier zetten zij zich in? Tientallen jaren werd een ware strijd geleverd voor vrouwenkiesrecht door vrouwen van diverse politieke stromingen. Vanaf 1889 ontstonden organisaties voor vrouwenkiesrecht. Deze organisaties hielden demonstraties en spreekbeurten, organiseerden protestbijeenkomsten en tentoonstellingen, gaven een maandblad uit en publiceerden artikelen. Activiteiten om duidelijk te maken aan het grote publiek dat vrouwen met stemrecht een onmisbare inbreng zouden hebben bij het oplossen van alles wat er mis was in de samenleving. Het kiesrecht voor vrouwen was geen doel op zich, maar de eerste stap op weg naar een gelijke positie van vrouwen in alle geledingen van de maatschappij. Susanne geeft een uiteenzetting, we krijgen beelden te zien en er is veel tijd voor vragen. Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


Maerten van Heemskerck

Maerten van Heemskerck

maandag 18 november 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Ontwikkeling van de schilderkunst tot de reformatie, spreker / inleider: Drs Jean Hubert van Tongeren
De zevende middag gaan we terug naar de Hoge Renaissance in Italië, met Leonardo da Vinci (Laatste Avondmaal), Michelangelo (Sixtijnse kapel) en Rafael ( met zijn ontwerpen voor de tapijten bestemd voor de Sixtijnse kapel). Omdat deze tapijten in Brussel werden geweven is Raphael van enorm belang geweest voor de introductie van de Renaissance in de Nederlanden. Twee van de belangrijkste Brusselse tapijtontwerpers Barend van Orley en Pieter Coecke van Aelst (de leermeester van Breugel) komen aan bod. Een van zijn belangrijkste leerlingen is Maerten van Heemskerk, die na zijn bezoek aan Rome meer onder invloed van Michelangelo geraakt. Hij introduceert het Manierisme, een wat soms te geforceerde anatomie van de mens. De cursus is op maandagmiddag, zaal open om 13.00 uur, aanvang 13.30 uur, einde 15.30 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid, er moet wel betaald worden (1,30/uur).

ACHV-leden € 9,00; swp-Leden € 12,00; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 235.
Er zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.


woensdag 20 november 2019 excursie
Locatie: Zie de tekst

Amsterdams Logegebouw, spreker / inleider: Joop van den Burg
Van café tot tempel: dat is kort de geschiedenis van dit gebouw. In 1873 liet bierbrouwer Gerard Heineken hier een bierhuis bouwen naar ontwerp van P.J.H. Cuypers. In 1893 werd het verbonden met 'Huize Vondel' en in 1904/05 naar ontwerp van W. Kromhout verbouwd tot tempel voor de Amsterdamse vrijmetselaarsloges. De grote verbouwing van 1910/11 heeft alle oudere bouwfasen grotendeels uitgewist. Huize Vondel (links) kreeg van Kromhout het aangezicht van een tempel, compleet met timpaan. Bij de volgende verbouwing in 1910, naar ontwerp van architect en vrijmetselaar P. Heyn, werd zowel Kromhouts gevel als die van Cuypers (rechts) afgebroken. Het geheel kreeg een nieuwe gevel in een meer Berlagiaanse stijl, met de twee torentjes, veel bak- en natuursteen en glas-in-lood. Op het middengedeelte het aloude symbool van de vrijmetselarij: passer en winkelhaak met de G van 'Graad'. In de Tweede Wereldoorlog werd de vrijmetselarij door de Duitse bezetter verboden. Het gebouw werd geconfisqueerd, het interieur werd vernietigd. Na de oorlog namen de vrijmetselaars er weer hun intrek en werd de schade geleidelijk hersteld. Samenkomst Vondelstraat 39 om 13.30 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 226.
Er zijn nog 9 plaatsen beschikbaar.


Pieter Aertsen

Pieter Aertsen

maandag 25 november 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Ontwikkeling van de schilderkunst tot de reformatie, spreker / inleider: Drs Jean Hubert van Tongeren
De achtste en laatste middag komen we bij de 16e eeuwse gewelfschilderingen in Amsterdam, Naarden, Warmenhuizen en Alkmaar. We sluiten af met de laatste Amsterdamse schilders voor de alternatie. Pieter Aertsen, die duidelijk door Pieter Breugel werd beïnvloed. En Dirck Barentsz, die in het atelier van Tintoretto en misschien Bassano in Venetië werkzaam is geweest en belangrijk was voor de introductie van deze nieuwe kunstuiting in de Noordelijke Nederlanden. De cursus is op maandagmiddag, zaal open om 13.00 uur, aanvang 13.30 uur, einde 15.30 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid, er moet wel betaald worden (1,30/uur).

ACHV-leden € 9,00; swp-Leden € 12,00; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 236.
Er zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.


1200 Roe

1200 Roe

dinsdag 26 november 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Molens van Amsterdam, spreker / inleider: Rein Arler, molenaar
Vanaf de 17e eeuw begint de Nederlandse windmolen aan een geweldige opmars, met als hoogtepunt de tweede helft van de 19e eeuw. Er staan dan naar schatting 9.000 molens in Nederland. Traditioneel wordt met een molen graan tot meel gemalen. Maar daar kwamen allerlei industriële toepassingen bij, zoals het persen van olie, het maken van verf of het zagen van boomstammen. Dankzij deze industriemolens kunnen gebieden als de Zaanstreek en Amsterdam uitgroeien tot de eerste industriële centra van Nederland. Daarnaast werden poldermolens vanaf de 15e eeuw gebouwd om het overtollige water omhoog te voeren uit de polder in een rivier of kanaal. Na de Tweede Wereldoorlog in de 20e eeuw brengen de economische en technische ontwikkelingen het overgrote deel van de laatste windmolens tot stilstand. Tegenwoordig zijn molens monumenten die beschermd worden. In Amsterdam draaien nog 9 molens: de 1100 Roe en de 1200 Roe in Nieuw-West, de Gooyer in Centrum, de Molen van Sloten, d' Admiraal in Amsterdam-Buiksloot, de Riekermolen in Amsterdam-Buitenveldert, de Otter en de Bloem / De Blom in West en Gemeenschapspoldermolen (ook wel ten onrechte Gaaspermolen genoemd) in Driemond. Molenaar Rein Arler van 1200 Roe zal ons meer vertellen over de Amsterdamse molens, met name in de 20ste eeuw. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


maandag 2 december 2019 excursie


Ons‘ Lieve Heer op Solder, spreker / inleider: Gids van museum
Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons‘ Lieve Heer op Solder. Wij gaan met een gids op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de Gouden Eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder. De kerk is gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van het pand: de welgestelde katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668). Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren. Na het Rijksmuseum is dit het oudste museum van de stad. Ons‘ Lieve Heer op Solder is nu een musée de site, waar de geschiedenis tastbaar is, waar alles oud en authentiek is, waar bezoekers het gebouw en de geschiedenis beleven. En waar bovendien een link wordt gelegd met de actualiteit. Samenkomst 13.15 in de hal ingang Oudezijds Voorburgwal 38. Museumkaart, ICOM, Rembrandtkaart, Stadspas: entree gratis, anders €12,50 (niet inbegrepen).

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50

Fotograaf Arjan Bronkhorst

Fotograaf Arjan Bronkhorst
Gebruik boekingsnummer 227.
Er zijn nog 18 plaatsen beschikbaar.


dinsdag 10 december 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Historisch kleding ca. 1910-1930, spreker / inleider: Drs. Martine Teunissen, Beleef het Verleden
In 1919 kregen vrouwen, na 20 jaar vrouwenstrijd, kiesrecht. Landelijk, provinciaal en gemeentelijk. Deze gebeurtenis werd dit jaar overal in het land gevierd. Modeontwerpen werden al langer gebruikt voor het uitdrukken van politieke statements. Leuk om het contrast te laten zien tussen 1910 en dan 1920/30. De reform-mode van 1900/1910 sloot aan bij de vrouwenkiesrecht beweging. Weg met de crinolines en wijde rokken: "’go for the boyish look". Deze kleding werd zonder korset gedragen en gaf meer bewegingsvrijheid. In de jaren ’20 zien we grote veranderingen in de mode, dit onder invloed van de desastreuze gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Maar ook daarvoor begonnen vrouwen zich al vrijer te bewegen en dat zie je terug in de mode. Wederom een avond met veel afbeeldingen en prachtige replica's en originele stukken die getoond worden. Bijvoorbeeld: een dagje naar het strand in 1900 of een avondje uit in de jaren ’20 van de 20e eeuw. Martine, Master of Philosophy of Arts in History, maakt van deze laatste avond van 2019 weer een feestje! Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Inschrijven op onze Nieuwsbrief of interessante Amsterdam-excursies doet u hier.

Lezingen zijn zonder aanmelding te bezoeken.


stationsplein

Administratie


ContactformulierCaptcha image

[Andere code? Klik op de code.]


Copyright © 2012-2019 Amsterdam Cultuur Historische Vereniging | Alle rechten gereserveerd | Volg ACHV op | Privacybeleid | Sitemap