Bezoek

BezoekOnze Evenementen

Let op: ACHV-leden zijn leden van Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging, swp-leden zijn leden van samenwerkingspartnersdonderdag 17 januari 2019 excursie


Gaudi en de Amsterdamse School, spreker / inleider: Curatoren van de tentoonstelling
De expositie Gaudí en de Amsterdamse School legt voor het eerst een link tussen Gaudí met zijn Catalaans Modernisme en de Amsterdamse School. In de tentoonstelling is veel ruimte voor de fantastievolle denkwereld van Gaudí en in de vaste expositie "Verbeelde Idealen" is de verwantschap met de Amsterdamse School zichtbaar. Maar hoe zit het nu precies met de samenhang tussen Gaudí en de Amsterdamse School? Voor u de tentoonstelling bezoekt gaat de curator dieper in op de overeenkomsten en verschillen. Hij neemt u mee in de vergelijking van denkwerelden van architecten die elkaar niet kenden en toch op een zo vergelijkbare en vernieuwende wijze met de bouw- en sierkunst bezig waren. Belicht worden onderwerpen zoals de totaalkunst en de wijze waarmee de natuur zich in het werk vertaalde. Ook is er aandacht voor het ambacht dat bij beide architecten een belangrijke plek innam. Na de lezing van 30 minuten, gaat u zelfstandig de tentoonstelling bekijken. Aanvang 13.30, samenkomst in de hall van Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45. Voor de excursie kunt u een versnapering gebruiken in de Lunchroom. Exclusief entree museum 15,00 p.p., Museumkaarthouders gratis.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 197.
Er zijn nog 11 plaatsen beschikbaar.

Affiche van de tentoonstelling

Affiche van de tentoonstelling

dinsdag 22 januari 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, spreker / inleider: Els Kloek, onderneemster in geschiedenis
Els Kloek is de ‘de vrouw achter‘ het spraakmakende project 1001 vrouwen. Ruim vijftien jaar werkte ze met meer dan vijfhonderd deskundigen aan het verzamelen en schrijven van korte biografieën van beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte en invloedrijke vrouwen. Het resulteerde in twee vuistdikke boeken, vormgegeven door topontwerpster Irma Boom: 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013), en 1001 vrouwen in de 20ste eeuw (2018). Het boek uit 2013 werd door de lezers van Historisch Nieuwsblad uitgeroepen tot ‘beste geschiedenisboek aller tijden‘. Het vervolg hierop, gewijd aan de lange twintigste eeuw, is het uitgangspunt voor de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdam Museum (te zien tot 10 maart), ook ontworpen door Irma Boom. In haar lezing zal Els vertellen over dit megaproject en een aantal van deze vrouwen voor het voetlicht brengen, met name vrouwen die in Amsterdam woonden en/of werkten. In de pauze worden de boeken te koop aangeboden. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


Olga Madsen

Olga Madsen

vrijdag 25 januari 2019 excursie


Tien Amsterdamse vrouwen uit de XXe eeuw, spreker / inleider: Yvonne Kroon, Stadsgids
Tijdens deze wandeling worden tien bekende Amsterdamse vrouwen uit de 20e eeuw voor het voetlicht gebracht. Vrouwen die geschiedenis hebben geschreven in Amsterdam. Yvonne Kroon neemt in deze boeiende en spraakmakende rondleiding de deelnemers mee langs de locaties waar deze vrouwen hebben gewerkt en gewoond en vertelt op inspirerende wijze over hun leven. Deze nieuwe tour is gebaseerd op het boek "1001 Vrouwen in de 20e eeuw" van Els Kloek en de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdam Museum, waar er 200 aan bod komen. Wie waren ze en wat deden ze? Het gaat om vrouwen die zijn geboren en overleden in de stad en er hun voetsporen achter hebben gelaten. Zo was er een vrouw die uitgroeide tot de moeder aller soaps, een andere vrouw heeft het ruiterstandbeeld van Wilhelmina gemaakt, vlakbij metrostation Rokin, en een derde heeft de poorten geopend voor vrouwen naar veel meer beroepen en vond een passend salaris voor vrouwen heel normaal. De wandeling duurt 2,5 uur, met een stop halverwege, waarbij op eigen kosten een versnapering genomen kan worden. Startpunt is om 13.30 op de binnenplaats van het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat 92. Daarvoor of erna kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling (t/m 10 maart 2019) in het Amsterdam Museum.

ACHV-leden € 9,50; swp-Leden € 12,00; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 198.
Er zijn nog 8 plaatsen beschikbaar.

maandag 28 januari 2019 tot maandag 25 maart 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Muziekgeschiedenis en Amsterdam, spreker / inleider: Ivette de Vries, musicologe
Altijd al meer willen weten over de muziekgeschiedenis in Europa? Altijd al willen weten wat de term "Basso continuo" betekent in de muziek? Maar misschien ook de muziekwereld die zich afspeelde in Amsterdam? Dit is je kans. Tijdens de collegereeks Muziekgeschiedenis en Amsterdam leer je de muziekgeschiedenis kennen van Europa. Denk bijvoorbeeld aan Händel of Beethoven, maar ook aan Josquin Desprez en zijn Ave Maria. De middeleeuwen passeren de revue waarin het eerste notenschrift werd bedacht. Andere belangrijke sleutelfiguren zijn bijvoorbeeld Monteverdi Daarnaast komen ook zeker details van Amsterdam voorbij. Bijvoorbeeld informatie over Sweelinck en hoe hij vanuit Deventer in Amsterdam terecht is gekomen. Een misschien minder bekende Amsterdamse Diepenbrock die zich meerdere muzikale stijlen eigen maakte als componist. Maar ook het Concertgebouw in Amsterdam, een bijzonder gebouw die al 130 jaar staat te pronken op het Museumplein. Nieuwsgierig? Schrijf je in voor de cursus Muziekgeschiedenis en Amsterdam! 7 maandagavonden t.w. 28 januari, 11, 18, 25 februari, 11, 18, 25 maart 2019. Tijd 20.00 - 22.00 uur inclusief pauze. U kunt naast de hele cursus ook per les inschrijven.

ACHV-leden € 65,00; swp-Leden € 85,00; Gasten € 100,00

Jacob Olie: Concertgebouw Amsterdam 10/11/1902

Jacob Olie: Concertgebouw Amsterdam 10/11/1902
Gebruik boekingsnummer 204.
Er zijn nog 18 plaatsen beschikbaar.
maandag 28 januari 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Muziekgeschiedenis en Amsterdam, spreker / inleider: Ivette de Vries, musicologe
Deel 1 van de cursus: We beginnen de cursus met de prehistorie en de oudheid. De Egyptenaren, Babyloniërs, Grieken en Romeinen komen voorbij. We kijken naar hoe er vermoedelijk muziek werd gemaakt en welke instrumenten er zijn gevonden. We bespreken het gedachtegoed van de oude filosofen en maken zo een opmars naar het begin van de christelijke muziek.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 206.
Er zijn nog 7 plaatsen beschikbaar.

woensdag 6 februari 2019 excursie


Bezoek aan Theater Tuschinski, spreker / inleider: Gids
Het Theater Tuschinski was vóór de oorlog de meest spraakmakende bioscoop van Nederland. Het werd in 1921 geopend door de bioscoopmagnaat Abraham Tuschinski die hier alle registers opentrok van de zogenaamde Tuschinski-stijl, die het midden hield tussen Jugendstil, Art Deco en het expressionisme van de Amsterdamse school. Toen de Rotterdamse Tuschinksi besloot de sprong naar Amsterdam te wagen, begreep hij dat hij hier met iets bijzonders moest aankomen, want, zoals hij later in het blad Tuschinski Nieuws uit de doeken deed: "Amsterdam heeft vele theaters, maar als ik er een bouw, dan moet het alle andere ver overtreffen [..] grootsch als een tempel en fraai als een paleis, een theater dat zijn weerga in Europa nog niet heeft, en zelfs het verwende Amsterdamsche publiek paf doet staan van bewondering". In 2000-2002 is het gebouw gerestaureerd en teruggebracht naar de situatie van 1921-1936, de periode dat Abraham Tuschinski er de scepter zwaaide. Tijdens de rondleiding hoort u hoe Abraham Tuschinski dit filmpaleis heeft gebouwd en wat er zich sinds dien heeft afgespeeld. Samenkomst om 11.00 in de foyer van de bioscoop, Reguliersbreestraat 26-28. Prijs inclusief een kop koffie of thee.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 13,00; Gasten € 16,00Gebruik boekingsnummer 205.
Er zijn nog 9 plaatsen beschikbaar.

maandag 11 februari 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Muziekgeschiedenis en Amsterdam, spreker / inleider: Ivette de Vries, musicologe
Deel 2 van de cursus: Deze avond bespreken we de vroege middeleeuwen, vanaf ca. 400 tot 1000 AD. Zal er al muziek zijn in Amsterdam? En wat speelde er in de rest van Europa af? De val van Rome. De opmars van het christendom en de kerkvaders. Allemaal hebben zij invloed op de muziekgeschiedenis in Europa. De eerste vorm van bladmuziek komt voorbij.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00Gebruik boekingsnummer 207.
Er zijn nog 7 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 12 februari 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Toekomst van de stad, spreker / inleider: Zef Hemel, planoloog en hoogleraar
Zef Hemel doceert wereldwijd over stedelijke planning. Sinds 2012 bekleedt hij de Wibautleerstoel voor grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn nieuwe boek ‘‘De toekomst van de stad‘ pleit Zef Hemel voor de groei van steden en probeert hij de angst voor metropoolvorming en megasteden weg te nemen. Hemel ziet steden als natuurlijke organismen die volgens eigen wetmatigheden groeien. Hij laat zien hoe angst voor metropoolvorming beleidsmakers de afgelopen honderd jaar op het verkeerde spoor heeft gezet en hoe overschatting van de maakbaarheid van steden en de ruimtelijke orde daarbij soms tot grote problemen leidde. Die visie heeft grote consequenties voor bestuur en beleid. Hemel vindt dat Amsterdam zich te klein maakt. Een schaalvergroting naar twee miljoen bewoners is volgens hem de toekomstige opgave. Hij pleit voor een compacte metropool in plaats van een compacte stad. Hemel heeft er moeite mee dat een groot deel van de Amsterdamse bouwopgave terecht komt in de Haarlemmermeerpolder, bij Lisserbroek en Cruquius, en achterin Almere, in Oosterwold. Dat zou direct in en rond Amsterdam moeten plaatsvinden. Amsterdam zet zichzelf op slot. "Ik heb zelf aan de structuurvisie ‘Amsterdam 2040‘ gewerkt, maar die speelt geen rol. Het grote verhaal wordt niet verteld. Goede stadsontwikkeling is in de eerste plaats een geloofwaardig toekomstverhaal vertellen en daar ook naar handelen." Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00
maandag 18 februari 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Muziekgeschiedenis en Amsterdam, spreker / inleider: Ivette de Vries, musicologe
Deel 3 van de cursus: Op de derde avond sluiten we de periode middeleeuwen af. De Notre Dame van Parijs is nu in opbouw. Klonk daar al muziek? En hoe zit het in Amsterdam, zijn daar al kerken waar muziek klonk? En muziek op straat, op de Dam van Amsterdam? We leren wat meer over de ontwikkelingen in muzieknotatie en muziekstijl uit de late middeleeuwen. Wie was er verantwoordelijk voor een grote vooruitgang in de muziekontwikkeling?

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 208.
Er zijn nog 8 plaatsen beschikbaar.
maandag 25 februari 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Muziekgeschiedenis en Amsterdam, spreker / inleider: Ivette de Vries, musicologe
Deel 4 van de cursus: En zo zijn we al weer bij de Renaissance. Mensen gaan zichzelf op aarde zoeken, God wordt iets minder belangrijk. We bespreken nieuwe instrumenten, consonanten en dissonanten, Henry VIII komt ook voorbij. Maar een belangrijk figuur aan het eind van de renaissance is Sweelinck. En ja, hij heeft bijna zijn hele leven in Amsterdam gewerkt en gewoond.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 209.
Er zijn nog 9 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 26 februari 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

De mannen van de Nachtwacht, spreker / inleider: Gabri van Tussenbroek, stedelijk bouwhistoricus
Gabri van Tussenbroek vertelt in de hem zo kenmerkende stijl over de stad van Rembrandt, in de tijd dat deze zijn meesterwerk schiep. Een werk dat was voorbestemd om het beroemdste schilderij van Nederland te worden. Wie weet dat de Nachtwacht niet de officiële naam van het schilderij is, wie kent de naam van kapitein Frans Banninck Cocq, die zich samen met luitenant Willem van Ruytenburch gereedmaakt om er met zijn compagnie op uit te trekken? Maar waarom besloten zeventien mannen zich rond 1640 door Rembrandt van Rijn te laten vereeuwigen en wie waren zij? Wat waren hun lotgevallen en hoe verhielden zij zich tot elkaar? En wat voor stad was Amsterdam, op het moment dat de hoofdrolspelers zich met enkele streken van de kwast lieten vastleggen en daarmee onbewust maar definitief de geschiedenis ingingen als onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse identiteit? Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Frans Banninck Cocq

Frans Banninck Cocq


maandag 11 maart 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Muziekgeschiedenis en Amsterdam, spreker / inleider: Ivette de Vries, musicologe
Deel 5 van de cursus: Van Renaissance naar Barok. De Gouden Eeuw speelde in Nederland en de groei van Amsterdam nam drastische vormen aan. Rembrandt leefde er en schilderde zijn meesterwerken. Muzikaal nam de wereld ook een groei door. Wat is een basso continuo? Hoe zit het met de muziekdrukkunst? Waar is de operacultuur die wel heerste in de rest van Europa, maar in Amsterdam niet echt tot uiting kwam. Wat leefde er onder het volk? We bespreken een liedboek uit de 17e eeuw.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00Gebruik boekingsnummer 210.
Er zijn nog 8 plaatsen beschikbaar.
dinsdag 12 maart 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

ALV en lezing nieuwe stadswijken in Oost, spreker / inleider: Wendeline Dijkman, De Gebouwengids
We beginnen met een korte Algemene Ledenvergadering. Na de pauze neemt Wendeline ons mee naar weer nieuwe stadswijken. Op het voormalige industrieterrein Overamstel wordt een nieuwe groene wijk gerealiseerd met woningen, werkruimtes, scholen en horeca. Industriële monumenten van de voormalige Zuidergasfabriek krijgen een nieuwe bestemming, zoals de Ingenieurswoning uit 1913, inmiddels in gebruik als culinair café. Net als op de Kop van de Weespertrekvaart is op het Amstelkwartier ruimte voor zelfbouwkavels. Ook de Bijlmerbajes transformeert, in de toekomst komen hier 1.350 energie neutrale woningen, cultuur en stadslandbouw. Van het gevangenismateriaal wordt 98% opnieuw gebruikt in het toekomstige Bajeskwartier. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

donderdag 14 maart 2019 excursie


Amstelkwartier en Kop Weespertrekvaart, spreker / inleider: Wendeline Dijkman, De Gebouwengids
Amstelkwartier is een nieuwe wijk tussen de Spaklerweg en de Duivendrechtsevaart aan de bocht van de Amstel in Amsterdam Oost. Hier ontstaat een gevarieerde groene buurt om te wonen, te werken en te recreëren. Kenmerkend aan de wijk zijn het park en de monumentale panden van de voormalige Zuidergasfabriek. Deze krijgen een nieuwe bestemming voor de buurt. De roots van de Kop Weespertrekvaart liggen in de buitenplaatsen Solitudo en Lindenhoeve die hier in de 18de eeuw zijn gebouwd door welgestelde Amsterdammers. Deze lommerrijke groene buitenplaatsen vormen de inspiratiebron voor de ontwikkeling van het gebied. Hier zal straks een hedendaagse stadsbuitenplaats verrijzen, waar 23 particulieren hun eigen vrijstaande woning realiseren met een ligplaats in de daarbij behorende haven. In het daarachter gelegen Stadsblok is ruimte voor ca. 350 woningen en voorzieningen. Samenkomst om 13.30 uur bij het metrostation Spaklerweg, aan de kant van de Kop Weespertrekvaart, dus bij de Wenckebachweg/Lindenhoevestraat.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 200.
Er zijn nog 8 plaatsen beschikbaar.
maandag 18 maart 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Muziekgeschiedenis en Amsterdam, spreker / inleider: Ivette de Vries, musicologe
Deel 6 van de cursus: De klassieken is een relatief korte periode in de muziek, maar een zeer belangrijke periode geweest voor de ontwikkeling in ons gehoor zoals we dat nu kennen. De ontwikkeling van instrumenten ging met sprongen vooruit. Instrumenten die we tegenwoordig nog gebruiken zijn tijdens de klassieken ontstaan en/of verbeterd. We nemen een kijkje in de Weense school. Maar we kijken natuurlijk ook naar de ontwikkeling in Amsterdam. De eerste theaters komen van de grond, het publiek wil meer zien en krijgt ook meer te zien.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 211.
Er zijn nog 8 plaatsen beschikbaar.

maandag 25 maart 2019 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Muziekgeschiedenis en Amsterdam, spreker / inleider: Ivette de Vries, musicologe
Deel 7 van de cursus: We sluiten de cursus af met de 19e eeuw. We bespreken de ontwikkeling van muziekgebouwen in de stad Amsterdam en kijken ook naar de rest van Europa. Een van de belangrijke componisten uit deze periode uit Amsterdam is Alphons Diepenbrock. Maar we kijken ook naar Wagner en Strauss. Er is nu meer aandacht voor het lied op wetenschappelijk vlak, waaronder volksliedjes. Maar ook kunnen zij een aanleiding zijn voor groter werk.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00

Alphons Diepenbrock

Alphons Diepenbrock
Gebruik boekingsnummer 212.
Er zijn nog 9 plaatsen beschikbaar.
dinsdag 26 maart 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Amsterdam ten tijde van Rembrandt, spreker / inleider: Don Remkes, Gilde Amsterdam
Don, die zijn opvallende Rotterdamse tongval nog niet verloren heeft, schetst een beeld van de stad in de 17e eeuw, wat specifieker van de periode 1630-1670. In deze periode nam het aantal kunstenaars enorm toe en was er een explosie van de kunstproductie en kunsthandel in Amsterdam. Door de economische bloei hadden mensen meer geld te besteden voor luxe zoals kunst. In dertig jaar tijd werd Amsterdam een bloeiende cultuurstad. Bredero, Vondel en P.C. Hooft dichtten er hun beroemde werken. Rembrandt en zijn leerlingen hadden er hun werkplaats. Frans Hals en Johannes Vermeer stamden ook uit deze tijd. Filosofen als Spinoza en Descartes zetten er hun gedachten op papier. Al deze gebeurtenissen, bestuur, geloofsrichtingen, sociale verhoudingen hadden of konden van invloed zijn op Rembrandts leven en werk. Dit is het verhaal van de stad Amsterdam en haar inwoners waar Rembrandt mee te maken had. Ook de regenten, kooplieden en collega's van Rembrandt en de plaatsen waar hij gewoond en/of gewerkt heeft. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,00; Gasten € 5,00


Zelfprotret

Zelfprotret

zondag 31 maart 2019 excursie


Rembrandt in Amsterdam, spreker / inleider: René Valensa
Deze wandeling voert ons door de binnenstad van Amsterdam langs allerlei plekken waar Rembrandt heeft gewoond of gewerkt. Rembrandt is geboren en getogen in Leiden, hij verhuisde pas op zijn 20ste naar Amsterdam, in 1631. Waarschijnlijk reisde hij al vaker heen en weer naar Amsterdam, om er portretten te schilderen en andere opdrachten te doen. Dit was tenslotte de stad waar het kapitaal zat. Dat is waarschijnlijk ook de reden voor de verhuizing. Hij ontmoette ook zijn vrouw Saskia in Amsterdam, en zijn zoon Titus werd er geboren, wat zijn band met de stad nog groter maakte. Na een korte introductie over zijn eerste levensjaren in Leiden en komst naar Amsterdam wandelen we langs meerdere plaatsen waar hij zelf woonde of zijn beroemde schilderijen hebben gehangen maar ook waar de mensen woonden en werkten waarvoor hij ze maakte. Er wordt verteld over zijn leven, zijn liefdes, zijn vrienden, leerlingen en vijanden. Ook enkele personen op zijn schilderijen komen voorbij. Over alles en iedereen is een verhaal te vertellen wat u inzicht zal geven in het moeizame leven van een groot kunstenaar. Verzamelen: Binnenplaats Amsterdam museum, Kalverstraat. Start 13.00 uur. Duur wandeling: circa 2 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Attentie: Het maximale deelnemeraantal is bereikt. Wilt u op de reservelijst stuur dan een bericht aan excursie@amsterdamhv.nl o.v.v. datum en onderwerp.


zondag 7 april 2019 excursie


De Stad, de Stegen en de Burgers, spreker / inleider: Herbert van Hasselt, oud-directeur de Oude Kerk
De manier waarop de historische stad vorm heeft gekregen, heeft Amsterdam opgezadeld met een onbeheersbare openbare ruimte. De historische haarvaten van de binnenstad zijn vuil, verwaarloosd en er gebeuren dingen, die het daglicht niet kunnen velen. Van de honderden stegen en doodlopende gangen, die er ooit waren, zijn er in het Centrum nu nog 236 over. Dat blijkt uit een inventarisatie van stadsdeel Centrum. Het moeizame beleid laat het ongemak zien dat de stad heeft met stegen. Dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt Herbert van Hasselt. De afgelopen maanden heeft hij Amsterdamse raadsleden en eigenlijk iedereen, die het wel of niet wil horen, bestookt met wat hij noemt het Stegen Plan. Dit is een pleidooi om geleidelijk aan de stegen hun allure en verhalen weer terug te geven. Om ze weer te gaan koesteren! Van Hasselt leidt ons door de Oude Binnenstad, van de Nieuwezijde naar de Oudezijde. Wij volgen een pad langs Amsterdam’ s oudste stegen, en wij ontmoeten ook vergeten ’heiligen’. En route krijgen wij informatie over de betekenis van deze oost-west haarvaten, over de Amstel heen. Dus over lokale historie en de erfgoed-mix. Samenkomst 10.30 uur: Voor het terras van Café Scheltema (van 1908): Nieuwezijds Voorburgwal 242. Duur wandeling 1,5 uur, einde in Gebed zonder End.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50

Gouwenaarsteeg

Gouwenaarsteeg
Gebruik boekingsnummer 202.
Er zijn nog 1 plaatsen beschikbaar.
dinsdag 9 april 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

‘ Tjeempie !‘ van Remko Kampurt, spreker / inleider: Liesje Schreuders, Bureau Boeiend
Remco Campert (1929) maakte deel uit van de literaire stroming van de Vijftigers. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren. Vijftig jaar geleden verscheen ‘Tjeempie, of Liesje in luiletterland ‘. Deze kleine roman van Remco Campert viert de jaren zestig minstens zo uitbundig als Camperts eerdere ‘Het leven is vurrukkulluk‘. Het Wassenaarse schoolmeisje Liesje gaat in onze hoofdstad op zoek naar literaire schrijvers, maar ze vindt seks, drugs en rock 'n roll. In deze lezing hoort u hoe en waarom Campert in zijn werk met stijl en spelling experimenteerde. Waar de roman eigenlijk een parodie op is. Hoe hij de Provo‘s in zijn werk verwerkte. En natuurlijk blijven bedprestaties van de Best Gekapte Schrijver van Nederland niet onderbelicht. Proef de sixties, beleef de scene! Tjeempie! Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


vrijdag 19 april 2019 excursie
Locatie: Zie de tekst

Dieren in de stad, spreker / inleider: Ignas van Schaick, filmmaker
Na de film en de lezing nu een wandeling door de stad onder leiding van Ignas van Schaick. Hij laat je de stad zien vanuit een totaal nieuw perspectief, namelijk dat van de vaak door de mensen onopgemerkte inwoners. Of zoals Johan Cruijff al zei: je gaat het pas zien als je het doorhebt. De urbane omgeving met al het groen, overvloed aan weggegooid voedsel, plekken om te schuilen en te broeden is uitgegroeid tot een der grootste ecosystemen ter wereld van mens én dier. In Amsterdam, omzoomd door de weinig groene ringweg, gedijt een rijke variatie aan diersoorten, waaronder diverse exoten: halsbandparkieten, Amerikaanse kreeftjes, nijlgansen. Samenkomst bij het Leidse Bosje (dikste boom van Amsterdam) om 13.30 uur en einde op de Keizersgracht (meerkoetennest).

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 203.
Er zijn nog 8 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 23 april 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Asterdorp, spreker / inleider: Stephan Steinmetz, onderzoeker en projectleider
Steinmetz licht het door hem geschreven boek toe en beantwoordt vragen. In 1927 verrees Asterdorp, een wijk voor 'ontoelaatbaren', asocialen, aan de noordkant van het IJ. Om de wijk stond een muur, erachter lag een ideaal: verheffing van de armste, lastigste arbeiders tot beschaafde burgers. Stephan Steinmetz schreef deze geschiedenis van binnenuit in ’Asterdorp’ aan de hand van archiefonderzoek, verslagen van opzichteressen en gesprekken met oud-bewoners. De realiteit achter het ideaal blijkt verre van idyllisch. En de Amsterdamse politiek was een slangenkuil, met Arie Keppler en wethouders Wibaut en De Miranda in de hoofdrollen. Het doek leek te vallen voor Asterdorp maar een bittere toegift volgde: de Duitse bezetter maakte er een Joods getto van. In 1955 werd de wijk stilletjes gesloopt. In ’Asterdorp’ wordt deze wrange Amsterdamse geschiedenis voor de vergetelheid behoed. Dat is nodig, want de vraag "Hoe ver mag de overheid het privéleven van burgers betreden? " is prangender dan ooit. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00
zondag 12 mei 2019 excursie
Locatie: Zie de tekst

Spinoza in Amsterdam, spreker / inleider: René Valensa
Naar aanleiding van de najaarscursus over de Theologisch Politieke Verhandeling van Spinoza kwam de vraag of er een speciale Spinoza wandeling kon worden ingepland. Wij voldoen graag aan deze vraag. Alhoewel er niet veel meer te zien is van de tijd dat Spinoza hier leefde zal er wel veel verteld worden over zijn leven en familie in deze buurt. Ook de algemene situatie in die tijd komt ter sprake. We lopen langs de plaats van zijn ouderlijk huis (de vroegere synagoge), de buurt waar hij opgroeide. Maar ook gaan we langs plaatsen waar zijn vrienden samen kwamen. Natuurlijk worden de collegianten niet vergeten en we eindigen bij de voormalige Latijnse school waar Spinoza les kreeg. Tijdens de wandeling zal op sommige plaatsen ook de veranderingen ter plekke in de laatste eeuw worden belicht maar vooral staat het vrije denken van Spinoza centraal. Samenkomst om 13.30 bij het beroemde beeld van Spinoza op de Zwanenburgwal bij café Amstelhoeck. Duur wandeling: circa 1,5 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 201.
Er zijn nog 11 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 14 mei 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Plan Zuid, het strijdtoneel van twee architectonische avant-gardes, spreker / inleider: Ben Rebel
Het stedenbouwkundig Plan Zuid van Berlage uit 1917 stond bekend als het Mekka van de Volkshuisvesting. In de jaren 20 en 30 was dit het strijdtoneel van twee Avant-gardebewegingen: De dominante Amsterdamse School en de Nieuwe Zakelijkheid. Hoe verschillend ook, toch deelden ze een uitgesproken idealisme, waaraan tijdens de lezing veel aandacht zal worden besteed. Onder verantwoordelijkheid van de Dienst der Publieke werken en op basis van de Woningwet van 1902 kwamen er grote woningbouwcomplexen tot stand. Opdrachtgevers waren woningbouwverenigingen, de Gemeente en particuliere ondernemingen. De woon- en bouwkwaliteit werden gecontroleerd door gemeentelijke diensten en Schoonheidcommissies hielden toezicht op de esthetische kwaliteiten. Bij de Amsterdamse school bepaalden gesloten woonblokken het stadsbeeld. Ze hadden, net als de openbare gebouwen, bakstenen gevels met sculpturale kwaliteiten, met pannen gedekte kappen, houten kozijnen en ornamenten. Maar tegen 1930 verscheen plotseling de in de jaren twintig opgekomen Nieuwe Zakelijkheid op het strijdtoneel. Als credo hanteerde men licht, lucht, groen en ruimte. De strokenbouw verdrong het gesloten bouwblok en de traditionele materialen werden vervangen door moderne zoals gewapend beton en staal. Daarnaast zag men een overvloedige gebruik van glas en verscheen het platte dak. Ornamenten waren uit den boze. De eerste infiltrant was de 1ste Openluchtschool voor het Gezonde Kind van Jan Duiker uit 1930. Maar daarna volgden er meer zoals de Wolkenkrabber, de Apollohal, de Drive-in woningen, de Montessorischool, de atelierwoningen, de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge en de Rijksverzekeringsbank. Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

De Wolkenkrabber

De Wolkenkrabber


donderdag 16 mei 2019 excursie
Locatie: Zie de tekst

Plan Zuid, het strijdtoneel van twee architectonische avant-gardes, spreker / inleider: Ben Rebel
Tijdens deze excursie zal ter plekke aandacht worden besteed aan de stedenbouwkundige hoofdkenmerken van het Plan Zuid van Berlage, maar vooral ook aan de specifieke architectonische kenmerken van de architectuur van de Nieuwe Zakelijkheid in vergelijking met die van die van de Amsterdamse School. Het gaat daarbij om een confrontatie van de 'gevoelloze' architectuur van de Nieuwe Zakelijkheid en de 'vormenwellust' van de Amsterdamse School tegen de achtergrond van hun theoretische uitgangspunten. Verzamelpunt: 10.00 uur bij het standbeeld van Berlage voor de 'Wolkenkrabber' op het Victorieplein (o.a. tramlijn 12). Eindpunt bij het Minervaplein. Duur: circa 2 1/2 uur (te lopen afstand c.a. 3 km).

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50

Openluchtschool J. Duiker

Openluchtschool J. Duiker
Gebruik boekingsnummer 213.
Er zijn nog 19 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 28 mei 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Het VOC schip Amsterdam, spreker / inleider: Jerzy Gawronski, Maritieme en urbane archeologie
De Amsterdam was een spiegelretourschip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Begin 1749, tijdens de eerste reis, ging de Amsterdam verloren door een storm. In de 20e eeuw zijn verscheidene stichtingen en groeperingen bezig geweest om het wrak in zijn huidige staat te behouden als historisch erfgoed, nadat het bij ongewoon laag tij in 1969 bloot was komen te liggen. Er zijn verscheidene operaties uitgevoerd om schade aan het wrak door zee en wind te beperken. De Stichting VOC-schip Amsterdam liet in 1984, 1985 en 1986 opgravingen uitvoeren. De archeoloog Gowronski doet eerst het VOC-bedrijf en de toenmalige scheepsbouw uit de boeken. Dan doet hij verslag van het archeologisch onderzoek in 1984, 1985 en 1986. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Restanten van het wrak van de Amsterdam bij laagwater op het strand van Hastings

Restanten van het wrak van de Amsterdam bij laagwater op het strand van Hastings


dinsdag 11 juni 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Stadsontwikkeling rond IJ, spreker / inleider: Suzanne Roelofs, architectuur historicus
Na een periode van verval, leegstand, kraken en kunstenaars, vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw, is dit gebied volop in ontwikkeling, met de bedoeling om het potentieel van wonen en werken optimaal te benutten. We zien in deze lezing niet alleen architectuurtrends van de laatste 30 jaren, maar krijgen ook een goed beeld van Amsterdam in 2030! Na Overhoeks en Buiksloterham gaat Suzanne uitgebreider in op NDSM, ooit de grootse scheepwerf ter wereld. In de jaren ’80 ging de ’Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij’ failliet en kwam het terrein aan de noordzijde van het IJ leeg te staan. Vandaag de dag waan je je hier in Brooklyn of Berlijn, want de rommelige werf met zijn roestige loodsen en weerbarstige beton is inmiddels het ideale decor voor een nieuwe generatie creatievelingen en ondernemers. Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00
dinsdag 18 juni 2019 excursie
Locatie: Zie de tekst

NDSM Werf, spreker / inleider: Suzanne Roelofs, architectuur historicus
Het NDSM terrein is inmiddels een echte hotspot geworden. Waar tot begin jaren 1980s dit het terrein was van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij, is het nu een levendige mix van grote en kleine bedrijven, woningbouw en horeca. De oude scheepbouwloods is een kunststad geworden, bedrijven als Viacom en Greenpeace hebben hun kantoren in de oude timmerwerkplaats en smederij en hier bevindt zich ook gebouw Kraanspoor (2007) van Ontwerpbureau Trude Hooykaas, een prachtig voorbeeld van duurzame architectuur. Verder wordt hier volop gebouwd aan nieuwe woonprojecten, van studentenwoningen tot luxe koop en zal hier in de zomer het grootste street art museum van Europa geopend worden in de lasloods! Van industrieel terrein naar volwaardige stadswijk, u zult zich verbazen over hoeveel hier gebeurd is de laatste jaren! Samenkomst om 13.30 IJ-kantine, NDSM-kade 5, t.o. de pont. Deze wandeling duurt 1,5 a 2 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 214.
Er zijn nog 20 plaatsen beschikbaar.

Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Inschrijven op onze Nieuwsbrief of interessante Amsterdam-excursies doet u hier.

Lezingen zijn zonder aanmelding te bezoeken.


stationsplein

Administratie


ContactformulierCaptcha image

[Andere code? Klik op de code.]


Copyright © 2012-2019 Amsterdam Cultuur Historische Vereniging | Alle rechten gereserveerd | Volg ACHV op | Privacybeleid | Sitemap