Bezoek

BezoekOnze Evenementen

Let op: ACHV-leden zijn leden van Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging, swp-leden zijn leden van samenwerkingspartnersdinsdag 21 augustus 2018 excursie


Door het Amsterdam van Jan Six I, spreker / inleider: Martin Ribbens
Op veler verzoek HERHALING. Ga met Martin Ribbens mee en volg de eerste Jan, het prototype Amsterdammer van de Gouden Eeuw. Hij laat u zien waar de Sixen vandaan komen, wat ze deden, waarom Amsterdam en waar in Amsterdam. De Amsterdamse binnenstad met zijn vele anders genaamde steegjes, met zijn drukte, de geuren en de kleuren. Naar de paarden, de markt op de Dam, naar school, naar zijn schermlessen, naar de weverijen van zijn moeder, en wat al niet meer. Aanvang wandeling om 13:30 uur, voor Café Scheltema Nieuwezijds Voorburgwal 242.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Attentie: Het maximale deelnemeraantal is bereikt. Wilt u op de reservelijst stuur dan een bericht aan excursie@amsterdamhv.nl o.v.v. datum en onderwerp.

zondag 9 september 2018 excursie


Door het Amsterdam van Jan Six I, spreker / inleider: Martin Ribbens
OP EEN ZONDAGOCHTEND! Ga met Martin Ribbens mee en volg de eerste Jan, het prototype Amsterdammer van de Gouden Eeuw. Hij laat u zien waar de Sixen vandaan komen, wat ze deden, waarom Amsterdam en waar in Amsterdam. De Amsterdamse binnenstad met zijn vele anders genaamde steegjes, met zijn drukte, de geuren en de kleuren. Naar de paarden, de markt op de Dam, naar school, naar zijn schermlessen, naar de weverijen van zijn moeder, en wat al niet meer. Aanvang wandeling om 10:00 uur, voor Café Scheltema Nieuwezijds Voorburgwal 242.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 194.
Er zijn nog 11 plaatsen beschikbaar.

Het chocolademeisje - Jean-Étienne Liotard

Het chocolademeisje - Jean-Étienne Liotard

dinsdag 11 september 2018 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Cacao en chocolade, spreker / inleider: Arend Top, theobromoloog
Arend Top, gepassioneerd banketbakker, noemt zichzelf theobromoloog, een soort wandelende encyclopedie vol chocoladekennis. Dat betekent dat hij - als liefhebber in hart en nieren - werkelijk alles van chocola af weet en daar vertelt hij gepassioneerd over. Hij vertelt over de ontwikkelingen in Nederland; de Zeeuwse cacao, de opkomst van de cacaofabrieken in de Zaanstreek en andere delen van Nederland. En waarom chocolade gezond is en voor veel vrouwen een bron van blijheid, vreugde en een afrodisiacum is... Over de ontdekking van cacaoboter, cacaopoeder, melkchocolade, de invloed van candybars en de opkomst van fairtrade chocolade. In een film ziet u in Ghana het groeien, oogsten en de verwerking van de cacaovrucht tot eetbare cacao. De chocoladewereld, een bijzondere wereld waar € 76 miljard euro in omgaat en waarmee miljoenen cacaoboeren hun boterham verdienen. Wilt u alles weten over cacao en chocolade, dan wilt u deze chocolade lezing niet missen. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


Jongens waren we, maar aardige jongens

Jongens waren we, maar aardige jongens

woensdag 12 september 2018 excursie


Wandeling door Oosterpark, spreker / inleider: Aaldrik Zaaiman
Bij de Oosterparkwandeling maken we een rondje om en door het Oosterpark. Vanaf het startpunt bij de Muiderpoort gaan we over de Mauritskade en ’s Gravezandestraat naar het park. We zullen de stedebouwkundige ontwikkelingen langs de toenmalige stadsrand en de vele kunstobjecten in het Oosterpark bekijken. We komen langs de dubbeltjeshuizen en onder meer de beelden voor het slavernijverleden, Theo van Gogh en een politiehond. Na een flinke wandeling eindigen we bij het Tropeninstituut. Verzamelen bij de Muiderpoort waar we om 13.30 uur vertrekken. Tropenkolder, Sarphatistraat 510 naast de Muiderpoort is open vanaf 12 uur voor koffie en meer.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 181.
Er zijn nog 5 plaatsen beschikbaar.

donderdag 27 september 2018 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Klein Geluk in Amsterdam, spreker / inleider: Guus Luijters
Dichter, non-fictie schrijver en samensteller van bloemlezingen Guus Luijters (1943) schrijft voor Het Parool dagelijks over ‘klein geluk‘ in de stad. Hij publiceerde romans, novellen, poëzie en het indrukwekkende In Memoriam. Zijn meest recente publicaties zijn Lege stad - Verzamelde herinneringen 1943-1950 en de dichtbundel In de spiegel. Klein geluk zoekt en vindt het geluk in Amsterdam, in het Amsterdam van toen en het Amsterdam van nu. Dat geluk kan schuilen in een eindje rails of in het Blauwe Uur, in een ontmoeting in de supermarkt, een ritje met de tram of een bezoek aan ‘het café waar ik kom sinds ik weer in het café kom‘. Guus Luijters brengt de stad in kaart en onderzoekt het wezen ervan, zoals dat opgeslagen ligt in haar straten en pleinen, haar grachten en bruggen en de rivier. Iedere dag, want de stad is nooit af. Hij laat ons vanavond delen in dat klein geluk. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Justus van Maurikbank

Justus van Maurikbank

zondag 30 september 2018 excursie


Wandeling door Oosterpark, spreker / inleider: René Valensa
Bij de Oosterparkwandeling maken we een rondje om en door het Oosterpark. Vanaf het startpunt bij de Muiderpoort gaan we over de Mauritskade en ’s Gravezandestraat naar het park. We zullen de stedebouwkundige ontwikkelingen langs de toenmalige stadsrand en de vele kunstobjecten in het Oosterpark bekijken. We komen langs de dubbeltjeshuizen en onder meer de beelden voor het slavernijverleden, Theo van Gogh en een politiehond. Na een flinke wandeling eindigen we bij het Tropeninstituut. Verzamelen bij de Muiderpoort, waar we om 13.30 vertrekken. Tropenkolder, Sarphatistraat 510 naast de Muiderpoort is open vanaf 12 uur voor koffie en meer.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 182.
Er zijn nog 9 plaatsen beschikbaar.

maandag 8 oktober 2018 tot maandag 12 november 2018 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Spinoza, De Theologisch-Politieke Verhandeling., spreker / inleider: dr. Jos Scheren.
Dr. Jos Scheren is neerlandicus en filosoof met als specialisme Spinoza. In 1670 verscheen in Amsterdam anoniem de Theologisch-Politieke Verhandeling. Toch werd de auteur spoedig ‘’ontmaskerd’’: Spinoza die een boek had geschreven met als titel: gesmeed in de hel volgens zijn talrijke tegenstanders in en buiten de Nederlandse Republiek. Hij zou dé atheïst van zijn tijd worden. Het was ook niet niets wat Spinoza naar voren had gebracht: de bijbel is niet Gods woord, het Joodse volk niet het uitverkoren volk, wonderen bestaan niet. De positieve boodschap van zijn Verhandeling luidde vooral: het doel van de staat is de vrijheid. In vijf bijeenkomsten zullen bovenstaande en andere onderwerpen uit de Theologisch-Politieke Verhandeling aan bod komen. Veel aandacht zal ook besteed worden aan de actualiteit van Spinoza’s opvattingen. Aan hoe hij dacht over godsdienst, tolerantie, democratie en de verhouding tussen kerk en staat. U kunt ook per losse avond inschrijven. Zie onder.

ACHV-leden € 45,00; swp-Leden € 55,00; Gasten € 65,00

Titelpagina TPV

Titelpagina TPV
Gebruik boekingsnummer 186.
Er zijn nog 12 plaatsen beschikbaar.

maandag 8 oktober 2018 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Inleiding: Spinoza en de politieke en godsdienstige omstandigheden in zijn tijd., spreker / inleider: dr. Jos Scheren
Waarom schreef Spinoza de TPV? Het uitgangspunt van Spinoza’s Theologisch-Politieke Verhandeling is de vraag naar een door alle burgers gedeeld geloof, dat in een staat de grondslag vormt voor de publieke moraal. Om deze levenswijze te rechtvaardigen, moest Spinoza de toenmalige situatie beschrijven en de gevaren die haar bedreigen analyseren. Politiek en religie lopen als een rode draad door de Gouden Eeuw. Was het niet buiten de landsgrenzen, dan lag er in de gewesten zelf wel een burgeroorlog op de loer. Waar de politiek en religie elkaar kruisten was de strijd het heftigst.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00

Oproer in de Republiek

Oproer in de Republiek
Gebruik boekingsnummer 187.
Er zijn nog 17 plaatsen beschikbaar.

Norbert van Onna

Norbert van Onna

dinsdag 9 oktober 2018 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

De Zuidas, spreker / inleider: De Gebouwengids - Wendeline Dijkman
Met de TV serie Zuidas duikt men in verhalen over de topadvocatuur. De snelle wereld die op het scherm voorbij raast, vol spiegelende torens en luxe kantoren, lijkt op de werkelijke Zuidas. Maar de Zuidas is natuurlijk veel meer, al heeft het zakendistrict een beetje een imagoprobleem. Natuurlijk vindt men hier een hoge concentratie van kantoren en openbare diensten, maar ook woningen, scholen, hotels en restaurants. De ABN AMRO-toren werd hier als eerste gerealiseerd werd. Inmiddels zijn 2.600 woningen opgeleverd en is het St. Nicolaaslyceum sinds 2012 gehuisvest in een nieuw gebouw aan het Beatrixpark. Om beide delen van de Zuidas samen te voegen komt hier in de toekomst het Zuidasdok. De A10 Zuid gaat van vier naar zes rijstroken en verdwijnt in het hart van Zuidas onder de grond. Station Amsterdam Zuid wordt compleet vernieuwd. Verschillende vormen van (openbaar) vervoer komen er straks samen. Het stationsgebied krijgt een nieuwe, groene inrichting. Kortom, een wijk in volle ontwikkeling. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


vrijdag 12 oktober 2018 excursie


Rondleiding langs Kunstcollectie AMC, spreker / inleider: Kunststichting AMC
Met een deskundige gids lopen we door het AMC en maken tegelijkertijd een wandeling door de naoorlogse Nederlandse kunstgeschiedenis. Het AMC heeft sinds haar ontstaan in 1981 een indrukwekkende kunstcollectie opgebouwd. Inmiddels omvat de collectie ruim 6000 kunstwerken van Nederlandse hedendaagse kunst na 1945. Overal in het gebouw is de kunst aanwezig. Er zijn drie expositieruimten waar regelmatig exposities worden georganiseerd. De kunstcollectie vormt een wezenlijk onderdeel van de identiteit van het AMC, waarmee het AMC zich nationaal en internationaal onderscheidt. Samenkomst om 13.30 AMC Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam. Nog meer zien in het AMC? Loop dan binnen in Museum Vrolik, een verzameling die is opgebouwd in de late 18e eeuw, de 19e eeuw en het eerste kwart van de 20e eeuw. Hier staan de normale en afwijkende bouw en ontwikkeling van het menselijk lichaam centraal.www.amc.nl/web/organisatie/organisatie/adres-route-en-parkeren.htm

ACHV-leden € 9,00; swp-Leden € 11,50; Gasten € 14,50Gebruik boekingsnummer 184.
Er zijn nog 9 plaatsen beschikbaar.

Bijgeloof of wijsheid

Bijgeloof of wijsheid

maandag 15 oktober 2018 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

De Voorrede waarin de thema’s van de Theologisch-Politieke Verhandeling aan de orde komen, spreker / inleider: dr. Jos Scheren
Die thema’s zijn: bijgeloof, hoe bijgeloof politiek misbruikt wordt, hoe de kerken zich daaraan schuldig maken en hoe zij o.a, de bijbel daarvoor misbruiken. Spinoza pleit daarom voor de scheiding tussen kerk en staat en legt uit wat het grote nut van de staat is.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 188.
Er zijn nog 17 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 16 oktober 2018 excursie


Wandeling op de Zuidas, spreker / inleider: De Gebouwengids - Wendeline Dijkman
Tijdens de wandeling op de Zuidas bezoeken we diverse aspecten van deze wijk. De gigantische kantoren, de woontorens met faciliteiten, het groen dat ontwikkeld wordt. In 2017 opende het bijzondere circulaire paviljoen Circl van ABN AMRO. Het paviljoen dient als living lab, waar iedereen met goede ideeën over duurzaamheid en circulariteit terecht kan. We zullen het paviljoen ook van binnen bekijken. Dit jaar trekt in het voormalige Winterthur-gebouw de Goede Doelen Loterijen. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architects die hiermee het meest duurzame gerenoveerde gebouw van Nederland neerzetten. Duur 1,5 à 2 uur. Samenkomst 13:30 op Gustav Mahlerplein, voor Julia’s net buiten Station Zuid. De wandeling eindigt bij Art Space, Akzo Nobel, waar u individueel een bezoek kunt brengen aan haar collectie internationale hedendaagse kunst.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 185.
Er zijn nog 6 plaatsen beschikbaar.

maandag 22 oktober 2018 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

het woord Gods - Uitverkoren Volk - Wonderen, spreker / inleider: dr. Jos Scheren
Tijdens deze les wordt getracht duidelijk te maken hoe Spinoza bovenstaande betekenissen beschouwt. Waarom is de bijbel niet het woord van God, waarom is het Joodse volk niet het Uitverkoren Volk en waarom berusten wonderen op bijgeloof. Een positieve vraag stelt Spinoza zich wel: als de bijbel niet het woord van God is, wat is het dan wel?

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00

Wie is uitverkoren?

Wie is uitverkoren?
Gebruik boekingsnummer 189.
Er zijn nog 17 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 23 oktober 2018 excursie


Rondleiding Nationale Opera & Ballet, spreker / inleider: Gids Operaballet
Altijd al willen weten en zien wat er achter de schermen van een groot theaterbedrijf gebeurt? Nationale Opera & Ballet maakt voorstellingen van a tot z in huis: van decor- en kostuumatelier tot ververij, hoeden- en schoenmakerij en technische dienst. We beginnen vrijblijvend met een lunchconcert van 30 minuten in de foyer. Muziek in kleine bezetting, o.a. uitgevoerd door leden van het Koor van De Nationale Opera en van het Nederlands Philharmonisch Orkest of Nederlands Kamerorkest. Aansluitend volgt de rondleiding, waarbij u in de zaal komt van het theater waar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewerkt wordt en u de balletstudio’s ziet waar de dansers repeteren. U brengt een bezoek aan het achtertoneel met alle technische faciliteiten en loopt langs de kostuumateliers, afhankelijk van de programmering. De rondleiding duurt ongeveer vijf kwartier. De rondleiding is niet geschikt voor rolstoel/rollator gebruikers en voor personen die slecht ter been zijn. Voor het concert dat om 12:30 aanvangt, graag aanwezig om 12:15 uur in de foyer van de Nationale Opera & Ballet, Amstel 3. Om 13.00 begint de rondleiding.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 183.
Er zijn nog 2 plaatsen beschikbaar.
donderdag 25 oktober 2018 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Historische en monumentale interieurs , spreker / inleider: Peter Korver, interieurvormgever
Met een academische achtergrond in Biologie, Geschiedenis en Kunst, gecombineerd met bijna twee decennia aan ervaring in interieurvormgeving is Peter Korver gespecialiseerd geraakt in het gebruik van historische en monumentale interieurs als schilderdoek. Zijn plafonds en muurschilderingen van gedetailleerd geschilderde flora en fauna geven deze monumenten een geheel nieuwe historische context, of blazen het stof van de bestaande. Tuinslakken en gekko‘s, zeeschildpadden, gigantische Boa-constrictors, nestmateriaal verzamelende vogels en parende vlinders, geven zo nieuwe betekenis aan het concept ‘Natuur Historie‘. Inmiddels voorzag hij een behoorlijk aantal Amsterdamse monumenten van nieuw ontworpen plafonds en interieur schilderingen, waarmee de 17e en 18e-eeuwse traditie van geschilderde behangsels opnieuw vorm krijgt. Dit jaar krijgen de vogels van bijvoorbeeld Herengracht 40 (Gouverneurs woning in de Franse tijd, later hoofdkantoor van de Nederlandsche Handelmaatschappij) en Keizersgracht 269 (Huis ‘de Visscher‘, voormalige British counsil) nieuw gezelschap; in de 18e eeuwse theekoepel op het terrein van het voormalig ‘Huisch te Driemond‘ en, iets verder van huis, in het Nationaal paleis te Malta. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


maandag 29 oktober 2018 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

De verhouding tussen geloof en rede. , spreker / inleider: dr. Jos Scheren
Wat is voor Spinoza geloof en wat betekent in zijn denkwijze rede? Een andere autoriteit en een ander instrument dan de rede is er niet. Spinoza betoogt dat er niet zoiets bestond als een goddelijke openbaring, en dat we het moeten doen met de natuur; bovennatuurlijke zaken zijn verzinsels. Geloof en rede dienen niet door elkaar gehaald te worden. De situatie die vooral moet worden vermeden is wanneer het geloof de rede de wet voor zou schrijven.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00

Spinoza Rede en Religie

Spinoza Rede en Religie
Gebruik boekingsnummer 190.
Er zijn nog 17 plaatsen beschikbaar.

Spinoza

Spinoza

maandag 12 november 2018 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Het doel van de staat is de vrijheid. , spreker / inleider: dr. Jos Scheren
Hoe ziet Spinoza de staat en hoe ziet hij de relatie tussen kerk en staat. Afsluitend wordt gekeken naar de actualiteit van Spinoza’s opvattingen. Spinoza stond voor de scheiding tussen kerk en staat en voor vrijheid van meningsuiting. Vrijheid om te geloven of niet te geloven, vrijheid om je geloofsovertuiging te kunnen invullen in het dagelijkse leven, vrijheid als gevolg van het feit dat andersdenkenden niet belaagd of bedreigd worden, maar ook de vrijheid van gelijke kansen en rechten, en vrijheid van keuze. Spinoza’s ontwerp van de democratische staat draagt zorg voor het ontwikkelen en handhaven van deze vrijheden.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 191.
Er zijn nog 17 plaatsen beschikbaar.
dinsdag 13 november 2018 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

100 jaar Zuiderzeewet, spreker / inleider: Bas Visscher en Linda v.d. Pol
In 2018 vieren we dat het 100 jaar geleden is dat de Zuiderzeewet is vastgesteld. De Zuiderzeewerken hebben ervoor gezorgd dat het Nederland van nu er ingrijpend anders uitziet dan het Nederland van 100 jaar geleden. Hoewel de eerste boeren die eerste jaren alsnog tot aan de knieën in de modder staan, is een toekomst in de polder een droom voor velen. Het nieuwe land is immers een uithangbord van de moderniteit, en belangrijker, een vruchtbaar walhalla. De drooglegging verandert vele levens. Van degenen die er een boerderij toegewezen krijgen, van de ambachtslieden die hun heil zoeken op het nieuwe land, tot de vissers van Urk- die met de overgang van zoet naar zout water hun broodwinning in gevaar zien komen. Ook voor Amsterdam was de komst van de IJsselmeerpolders ingrijpend: in Lelystad en Almere spreekt men overwegend Amsterdams. Vanaf oktober is de radioserie te luisteren op https://melkenhoningpodcast.nl. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


donderdag 22 november 2018 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Gevolgen van "de Grote Oorlog" 1914-1918, spreker / inleider: Bob Latten
11 november 1918: met de ondertekening van de wapenstilstand in een spoorwegwagon in het bos van Compiègne eindigt de eerste oorlog op wereldschaal. Zeven maanden later, op 28 juni 1919, wordt het Verdrag van Versailles ondertekend. In woord en beeld gaat Bob Latten, auteur en kenner van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, in op de gevolgen van vier jaren van strijd en de trieste nalatenschap van een bitter vredesverdrag. Het is het verhaal van een verloren generatie, hongersnood, een nieuwe wereldkaart, andere heersers, invloedrijke ideologieën, economische malaise en een stap terug in de emancipatie van de vrouw. Een explosief mengsel dat de kiemen van een toekomstige oorlog bevat. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Ondertekening Verdrag van Versailles

Ondertekening Verdrag van Versailles

dinsdag 11 december 2018 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

De Oostzeehandel, moedernegotie, spreker / inleider: Jan Broekhuizen
De handel op de landen aan de Oostzee was de basis van de bloeiende Hollandse economie van de Gouden Eeuw en werd daarom "moedernegotie" genoemd. Nederlandse schepen namen o.a. zout en haring mee en ze kwamen vooral met graan en hout terug. Het merendeel van deze handel liep van Amsterdam, via de Sont, naar Danzig. Beide steden maakten een geweldige groei door. De Oostzeehandel was belangrijker voor de welvaartsgroei in de Nederlanden dan de VOC of WIC. Sterker nog: deze handel bracht Amsterdam de rijkdom die nodig was om de VOC te kunnen oprichten, schepen te kunnen bouwen en flinke winsten te kunnen maken. Hoe ging dit in zijn werk? Hierover vertelt onze spreker deze avond. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

vrijdag 14 december 2018 excursie


Rondleiding in de Westerkerk, spreker / inleider: Gidsen Westerkerk
De Westerkerk werd door Hendrick de Keyser ontworpen en in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur tussen 1620 en 1631 gebouwd. Het gebouw was niet de eerste kerk in Amsterdam, maar wel de grootste, die als protestantse kerk werd gebouwd. De Westerkerk is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en heeft de vorm van een dubbelkruis. Opvallend aan de kerk is het heldere, ongetemperde zonlicht, dat door 36 grote vensters van alle kanten - de kerk ligt helemaal vrij - naar binnen valt. Dit 'lichteffect' wordt nog versterkt door de witte muren binnenin de kerk. De buitenzijde van de kerk is rijkelijk voorzien van natuurstenen ornamenten ontleend aan de classicistische vormentaal: voluten, siervazen, pilasters, driehoekige en gebogen frontons en een aantal grote Ionische zuilen. De toren staat aan de westgevel van de kerk, recht voor de middenbeuk. De toren werd boven afgesloten door een reusachtige keizerskroon, die Amsterdam volgens een privilege van Maximiliaan van Oostenrijk in 1489 boven haar wapen mocht voeren. Binnen is de kerk in kerstsfeer versierd. Samenkomst om 13.30 bij de ingang.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 192.
Er zijn nog 19 plaatsen beschikbaar.

Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Inschrijven op onze Nieuwsbrief of interessante Amsterdam-excursies doet u hier.

Lezingen zijn zonder aanmelding te bezoeken.


stationsplein

Administratie


ContactformulierCaptcha image

[Andere code? Klik op de code.]


Copyright © 2012-2018 Amsterdam Cultuur Historische Vereniging | Alle rechten gereserveerd | Volg ACHV op | Privacybeleid