Bezoek

BezoekOnze Evenementen

Let op: ACHV-leden zijn leden van Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging, swp-leden zijn leden van samenwerkingspartners
vrijdag 14 december 2018 excursie


Rondleiding in de Westerkerk, spreker / inleider: Gidsen Westerkerk
De Westerkerk werd door Hendrick de Keyser ontworpen en in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur tussen 1620 en 1631 gebouwd. Het gebouw was niet de eerste kerk in Amsterdam, maar wel de grootste, die als protestantse kerk werd gebouwd. De Westerkerk is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en heeft de vorm van een dubbelkruis. Opvallend aan de kerk is het heldere, ongetemperde zonlicht, dat door 36 grote vensters van alle kanten - de kerk ligt helemaal vrij - naar binnen valt. Dit 'lichteffect' wordt nog versterkt door de witte muren binnenin de kerk. De buitenzijde van de kerk is rijkelijk voorzien van natuurstenen ornamenten ontleend aan de classicistische vormentaal: voluten, siervazen, pilasters, driehoekige en gebogen frontons en een aantal grote Ionische zuilen. De toren staat aan de westgevel van de kerk, recht voor de middenbeuk. De toren werd boven afgesloten door een reusachtige keizerskroon, die Amsterdam volgens een privilege van Maximiliaan van Oostenrijk in 1489 boven haar wapen mocht voeren. Binnen is de kerk in kerstsfeer versierd. Samenkomst om 13.30 bij de ingang.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Attentie: Het maximale deelnemeraantal is bereikt. Wilt u op de reservelijst stuur dan een bericht aan excursie@amsterdamhv.nl o.v.v. datum en onderwerp.


dinsdag 8 januari 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

De wilde stad, spreker / inleider: Ignas van Schaick, filmmaker
Als geboren Amsterdammer ligt deze film zeer na aan het hart van Ignas. Hij heeft zijn eigen stad in de afgelopen jaren op een totaal andere manier leren kennen. De Wilde Stad schetst een beeld van de stad vanuit een totaal nieuw perspectief, dat van de onopgemerkte inwoners: de vele wilde dieren en planten. Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijke als een oerbos of nieuwe wildernis. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het is natuur. De forenzende patatmeeuw en de vinexvos zijn net zo wild en bijzonder als de zeehond en de panda. Aan de hand van filmbeelden vertelt Ignas ons het verhaal over de rijke natuur (van de ratten in het riool tot de vos in het Vondelpark) in onze stad gekoppeld aan achter de schermen verhalen over het maken van de film. Daarnaast is er ruimte voor vragen van de deelnemers. Aanvang 20.00. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

donderdag 17 januari 2019 excursie


Gaudi en de Amsterdamse School, spreker / inleider: Curatoren van de tentoonstelling
De expositie Gaudí en de Amsterdamse School legt voor het eerst een link tussen Gaudí met zijn Catalaans Modernisme en de Amsterdamse School. In de tentoonstelling is veel ruimte voor de fantastievolle denkwereld van Gaudí en in de vaste expositie "Verbeelde Idealen" is de verwantschap met de Amsterdamse School zichtbaar. Maar hoe zit het nu precies met de samenhang tussen Gaudí en de Amsterdamse School? Voor u de tentoonstelling bezoekt gaat de curator dieper in op de overeenkomsten en verschillen. Hij neemt u mee in de vergelijking van denkwerelden van architecten die elkaar niet kenden en toch op een zo vergelijkbare en vernieuwende wijze met de bouw- en sierkunst bezig waren. Belicht worden onderwerpen zoals de totaalkunst en de wijze waarmee de natuur zich in het werk vertaalde. Ook is er aandacht voor het ambacht dat bij beide architecten een belangrijke plek innam. Na de lezing van 30 minuten, gaat u zelfstandig de tentoonstelling bekijken. Aanvang 13.30, samenkomst in de hall van Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45. Voor de excursie kunt u een versnapering gebruiken in de Lunchroom. Exclusief entree museum 15,00 p.p., Museumkaarthouders gratis.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 197.
Er zijn nog 30 plaatsen beschikbaar.

Olga Madsen

Olga Madsen

vrijdag 25 januari 2019 excursie


Tien Amsterdamse vrouwen uit de XXe eeuw, spreker / inleider: Yvonne Kroon, Stadsgids
Tijdens deze wandeling worden tien bekende Amsterdamse vrouwen uit de 20e eeuw voor het voetlicht gebracht. Vrouwen die geschiedenis hebben geschreven in Amsterdam. Yvonne Kroon neemt in deze boeiende en spraakmakende rondleiding de deelnemers mee langs de locaties waar deze vrouwen hebben gewerkt en gewoond en vertelt op inspirerende wijze over hun leven. Deze nieuwe tour is gebaseerd op het boek "1001 Vrouwen in de 20e eeuw" van Els Kloek en de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdam Museum, waar er 200 aan bod komen. Wie waren ze en wat deden ze? Het gaat om vrouwen die zijn geboren en overleden in de stad en er hun voetsporen achter hebben gelaten. Zo was er een vrouw die uitgroeide tot de moeder aller soaps, een andere vrouw heeft het ruiterstandbeeld van Wilhelmina gemaakt, vlakbij metrostation Rokin, en een derde heeft de poorten geopend voor vrouwen naar veel meer beroepen en vond een passend salaris voor vrouwen heel normaal. De wandeling duurt 2,5 uur, met een stop halverwege, waarbij op eigen kosten een versnapering genomen kan worden. Startpunt is om 13.30 op de binnenplaats van het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat 92. Daarvoor of erna kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling (t/m 10 maart 2019) in het Amsterdam Museum.

ACHV-leden € 9,50; swp-Leden € 12,00; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 198.
Er zijn nog 19 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 26 februari 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

De mannen van de Nachtwacht, spreker / inleider: Gabri van Tussenbroek, stedelijk bouwhistoricus
Gabri van Tussenbroek vertelt in de hem zo kenmerkende stijl over de stad van Rembrandt, in de tijd dat deze zijn meesterwerk schiep. Een werk dat was voorbestemd om het beroemdste schilderij van Nederland te worden. Wie weet dat de Nachtwacht niet de officiële naam van het schilderij is, wie kent de naam van kapitein Frans Banninck Cocq, die zich samen met luitenant Willem van Ruytenburch gereedmaakt om er met zijn compagnie op uit te trekken? Maar waarom besloten zeventien mannen zich rond 1640 door Rembrandt van Rijn te laten vereeuwigen en wie waren zij? Wat waren hun lotgevallen en hoe verhielden zij zich tot elkaar? En wat voor stad was Amsterdam, op het moment dat de hoofdrolspelers zich met enkele streken van de kwast lieten vastleggen en daarmee onbewust maar definitief de geschiedenis ingingen als onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse identiteit? Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Frans Banninck Cocq

Frans Banninck Cocq


dinsdag 12 maart 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

ALV en lezing nieuwe stadswijken in Oost, spreker / inleider: Wendeline Dijkman, De Gebouwengids
We beginnen met een korte Algemene Ledenvergadering. Na de pauze neemt Wendeline ons mee naar weer nieuwe stadswijken. Op het voormalige industrieterrein Overamstel wordt een nieuwe groene wijk gerealiseerd met woningen, werkruimtes, scholen en horeca. Industriële monumenten van de voormalige Zuidergasfabriek krijgen een nieuwe bestemming, zoals de Ingenieurswoning uit 1913, inmiddels in gebruik als culinair café. Net als op de Kop van de Weespertrekvaart is op het Amstelkwartier ruimte voor zelfbouwkavels. Ook de Bijlmerbajes transformeert, in de toekomst komen hier 1.350 energie neutrale woningen, cultuur en stadslandbouw. Van het gevangenismateriaal wordt 98% opnieuw gebruikt in het toekomstige Bajeskwartier. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

donderdag 14 maart 2019 excursie


Amstelkwartier en Kop Weespertrekvaart, spreker / inleider: Wendeline Dijkman, De Gebouwengids
Amstelkwartier is een nieuwe wijk tussen de Spaklerweg en de Duivendrechtsevaart aan de bocht van de Amstel in Amsterdam Oost. Hier ontstaat een gevarieerde groene buurt om te wonen, te werken en te recreëren. Kenmerkend aan de wijk zijn het park en de monumentale panden van de voormalige Zuidergasfabriek. Deze krijgen een nieuwe bestemming voor de buurt. De roots van de Kop Weespertrekvaart liggen in de buitenplaatsen Solitudo en Lindenhoeve die hier in de 18de eeuw zijn gebouwd door welgestelde Amsterdammers. Deze lommerrijke groene buitenplaatsen vormen de inspiratiebron voor de ontwikkeling van het gebied. Hier zal straks een hedendaagse stadsbuitenplaats verrijzen, waar 23 particulieren hun eigen vrijstaande woning realiseren met een ligplaats in de daarbij behorende haven. In het daarachter gelegen Stadsblok is ruimte voor ca. 350 woningen en voorzieningen. Samenkomst bij het metrostation Spaklerweg, aan de kant van de Kop Weespertrekvaart, dus bij de Wenckebachweg/Lindenhoevestraat.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 200.
Er zijn nog 19 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 26 maart 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Amsterdam ten tijde van Rembrandt, spreker / inleider: Don Remkes, Gilde Amsterdam
Don, die zijn opvallende Rotterdamse tongval nog niet verloren heeft, schetst een beeld van de stad in de 17e eeuw, wat specifieker van de periode 1630-1670. In deze periode nam het aantal kunstenaars enorm toe en was er een explosie van de kunstproductie en kunsthandel in Amsterdam. Door de economische bloei hadden mensen meer geld te besteden voor luxe zoals kunst. In dertig jaar tijd werd Amsterdam een bloeiende cultuurstad. Bredero, Vondel en P.C. Hooft dichtten er hun beroemde werken. Rembrandt en zijn leerlingen hadden er hun werkplaats. Frans Hals en Johannes Vermeer stamden ook uit deze tijd. Filosofen als Spinoza en Descartes zetten er hun gedachten op papier. Al deze gebeurtenissen, bestuur, geloofsrichtingen, sociale verhoudingen hadden of konden van invloed zijn op Rembrandts leven en werk. Dit is het verhaal van de stad Amsterdam en haar inwoners waar Rembrandt mee te maken had. Ook de regenten, kooplieden en collega's van Rembrandt en de plaatsen waar hij gewoond en/of gewerkt heeft. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,00; Gasten € 5,00

zondag 31 maart 2019 excursie


Rembrandt in Amsterdam, spreker / inleider: René Valensa
Deze wandeling voert ons door de binnenstad van Amsterdam langs allerlei plekken waar Rembrandt heeft gewoond of gewerkt. Na een korte introductie over zijn eerste levensjaren in Leiden en komst naar Amsterdam wandelen we langs meerdere plaatsen waar hij zelf woonde of zijn beroemde schilderijen hebben gehangen maar ook waar de mensen woonden en werkten waarvoor hij ze maakte. Er wordt verteld over zijn leven, zijn liefdes, zijn vrienden, leerlingen en vijanden. Ook enkele personen op zijn schilderijen komen voorbij. Over alles en iedereen is een verhaal te vertellen wat u inzicht zal geven in het moeizame leven van een groot kunstenaar. Verzamelen: Binnenplaats Amsterdam museum, Kalverstraat. Start 13.00 uur. Duur wandeling: circa 2 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50

Zelfprotret

Zelfprotret
Gebruik boekingsnummer 199.
Er zijn nog 19 plaatsen beschikbaar.

zondag 7 april 2019 excursie


De Stad, de Stegen en de Burgers, spreker / inleider: Herbert van Hasselt, oud-directeur de Oude Kerk
De manier waarop de historische stad vorm heeft gekregen, heeft Amsterdam opgezadeld met een onbeheersbare openbare ruimte. De historische haarvaten van de binnenstad zijn vuil, verwaarloosd en er gebeuren dingen, die het daglicht niet kunnen velen. Van de honderden stegen en doodlopende gangen, die er ooit waren, zijn er in het Centrum nu nog 236 over. Dat blijkt uit een inventarisatie van stadsdeel Centrum. Het moeizame beleid laat het ongemak zien dat de stad heeft met stegen. Dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt Herbert van Hasselt. De afgelopen maanden heeft hij Amsterdamse raadsleden en eigenlijk iedereen, die het wel of niet wil horen, bestookt met wat hij noemt het Stegen Plan. Dit is een pleidooi om geleidelijk aan de stegen hun allure en verhalen weer terug te geven. Om ze weer te gaan koesteren! Van Hasselt leidt ons door de Oude Binnenstad, van de Nieuwezijde naar de Oudezijde. Wij volgen een pad langs Amsterdam’ s oudste stegen, en wij ontmoeten ook vergeten ’heiligen’. En route krijgen wij informatie over de betekenis van deze oost-west haarvaten, over de Amstel heen. Dus over lokale historie en de erfgoed-mix. Samenkomst 10.30 uur: Voor het terras van Café Scheltema (van 1908): Nieuwezijds Voorburgwal 242. Duur wandeling 1,5 uur, einde in Gebed zonder End.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50

Gouwenaarsteeg

Gouwenaarsteeg
Gebruik boekingsnummer 202.
Er zijn nog 19 plaatsen beschikbaar.
vrijdag 19 april 2019 excursie
Locatie: Zie de tekst

Dieren in de stad, spreker / inleider: Ignas van Schaick, filmmaker
Na de film en de lezing nu een wandeling door de stad onder leiding van Ignas van Schaick. Hij laat je de stad zien vanuit een totaal nieuw perspectief, namelijk dat van de vaak door de mensen onopgemerkte inwoners. Of zoals Johan Cruijff al zei: je gaat het pas zien als je het doorhebt. De urbane omgeving met al het groen, overvloed aan weggegooid voedsel, plekken om te schuilen en te broeden is uitgegroeid tot een der grootste ecosystemen ter wereld van mens én dier. In Amsterdam, omzoomd door de weinig groene ringweg, gedijt een rijke variatie aan diersoorten, waaronder diverse exoten: halsbandparkieten, Amerikaanse kreeftjes, nijlgansen. Samenkomst bij het Leidse Bosje (dikste boom van Amsterdam) om 13.30 uur en einde op de Keizersgracht (meerkoetennest).

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 203.
Er zijn nog 18 plaatsen beschikbaar.
dinsdag 23 april 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Asterdorp, spreker / inleider: Stephan Steinmetz, onderzoeker en projectleider
Steinmetz licht het door hem geschreven boek toe en beantwoordt vragen. In 1927 verrees Asterdorp, een wijk voor 'ontoelaatbaren', asocialen, aan de noordkant van het IJ. Om de wijk stond een muur, erachter lag een ideaal: verheffing van de armste, lastigste arbeiders tot beschaafde burgers. Stephan Steinmetz schreef deze geschiedenis van binnenuit in Â’AsterdorpÂ’ aan de hand van archiefonderzoek, verslagen van opzichteressen en gesprekken met oud-bewoners. De realiteit achter het ideaal blijkt verre van idyllisch. En de Amsterdamse politiek was een slangenkuil, met Arie Keppler en wethouders Wibaut en De Miranda in de hoofdrollen. Het doek leek te vallen voor Asterdorp maar een bittere toegift volgde: de Duitse bezetter maakte er een Joods getto van. In 1955 werd de wijk stilletjes gesloopt. In &rsquoAsterdorp&rsquo wordt deze wrange Amsterdamse geschiedenis voor de vergetelheid behoed. Dat is nodig, want de vraag "Hoe ver mag de overheid het privéleven van burgers betreden? " is prangender dan ooit. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


zondag 12 mei 2019 excursie
Locatie: Zie de tekst

Spinoza in Amsterdam, spreker / inleider: René Valensa
Naar aanleiding van de najaarscursus over de Theologisch Politieke Verhandeling van Spinoza kwam de vraag of er een speciale Spinoza wandeling kon worden ingepland. Wij voldoen graag aan deze vraag. Alhoewel er niet veel meer te zien is van de tijd dat Spinoza hier leefde zal er wel veel verteld worden over zijn leven en familie in deze buurt. Ook de algemene situatie in die tijd komt ter sprake. We lopen langs de plaats van zijn ouderlijk huis (de vroegere synagoge), de buurt waar hij opgroeide. Maar ook gaan we langs plaatsen waar zijn vrienden samen kwamen. Natuurlijk worden de collegianten niet vergeten en we eindigen bij de voormalige Latijnse school waar Spinoza les kreeg. Tijdens de wandeling zal op sommige plaatsen ook de veranderingen ter plekke in de laatste eeuw worden belicht maar vooral staat het vrije denken van Spinoza centraal. Samenkomst om 13.30 bij het beroemde beeld van Spinoza op de Zwanenburgwal bij café Amstelhoeck. Duur wandeling: circa 1,5 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 201.
Er zijn nog 20 plaatsen beschikbaar.

Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Inschrijven op onze Nieuwsbrief of interessante Amsterdam-excursies doet u hier.

Lezingen zijn zonder aanmelding te bezoeken.


stationsplein

Administratie


ContactformulierCaptcha image

[Andere code? Klik op de code.]


Copyright © 2012-2018 Amsterdam Cultuur Historische Vereniging | Alle rechten gereserveerd | Volg ACHV op | Privacybeleid