Bezoek

BezoekOnze Evenementen

Let op: ACHV-leden zijn leden van Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging, swp-leden zijn leden van samenwerkingspartners
dinsdag 28 mei 2019 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

DOOR DE AANGEKONDIGDE OV STAKING ZIJN WE GENOODZAAKT DEZE LEZING TE VERZETTEN., spreker / inleider: Jerzy Gawronski, Maritieme en urbane archeologie
Het VOC schip Amsterdam. De Amsterdam was een spiegelretourschip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Begin 1749, tijdens de eerste reis, ging de Amsterdam verloren door een storm. In de 20e eeuw zijn verscheidene stichtingen en groeperingen bezig geweest om het wrak in zijn huidige staat te behouden als historisch erfgoed, nadat het bij ongewoon laag tij in 1969 bloot was komen te liggen. Er zijn verscheidene operaties uitgevoerd om schade aan het wrak door zee en wind te beperken. De Stichting VOC-schip Amsterdam liet in 1984, 1985 en 1986 opgravingen uitvoeren. De archeoloog Gowronski doet eerst het VOC-bedrijf en de toenmalige scheepsbouw uit de boeken. Dan doet hij verslag van het archeologisch onderzoek in 1984, 1985 en 1986. Aanvang: 13.30 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

Restanten van het wrak van de Amsterdam bij laagwater op het strand van Hastings

Restanten van het wrak van de Amsterdam bij laagwater op het strand van Hastings

dinsdag 11 juni 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Stadsontwikkeling rond IJ, spreker / inleider: Suzanne Roelofs, architectuur historicus
Na een periode van verval, leegstand, kraken en kunstenaars, vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw, is dit gebied volop in ontwikkeling, met de bedoeling om het potentieel van wonen en werken optimaal te benutten. We zien in deze lezing niet alleen architectuurtrends van de laatste 30 jaren, maar krijgen ook een goed beeld van Amsterdam in 2030! Na Overhoeks en Buiksloterham gaat Suzanne uitgebreider in op NDSM, ooit de grootse scheepwerf ter wereld. In de jaren ’80 ging de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij failliet en kwam het terrein aan de noordzijde van het IJ leeg te staan. Vandaag de dag waan je je hier in Brooklyn of Berlijn, want de rommelige werf met zijn roestige loodsen en weerbarstige beton is inmiddels het ideale decor voor een nieuwe generatie creatievelingen en ondernemers. Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


dinsdag 18 juni 2019 excursie
Locatie: Zie de tekst

NDSM Werf, spreker / inleider: Suzanne Roelofs, architectuur historicus
Het NDSM terrein is inmiddels een echte hotspot geworden. Waar tot begin jaren 1980s dit het terrein was van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij, is het nu een levendige mix van grote en kleine bedrijven, woningbouw en horeca. De oude scheepbouwloods is een kunststad geworden, bedrijven als Viacom en Greenpeace hebben hun kantoren in de oude timmerwerkplaats en smederij en hier bevindt zich ook gebouw Kraanspoor (2007) van Ontwerpbureau Trude Hooykaas, een prachtig voorbeeld van duurzame architectuur. Verder wordt hier volop gebouwd aan nieuwe woonprojecten, van studentenwoningen tot luxe koop en zal hier in de zomer het grootste street art museum van Europa geopend worden in de lasloods! Van industrieel terrein naar volwaardige stadswijk, u zult zich verbazen over hoeveel hier gebeurd is de laatste jaren! Samenkomst om 13.30 IJ-kantine, NDSM-kade 5, t.o. de pont. Deze wandeling duurt 1,5 a 2 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 214.
Er zijn nog 3 plaatsen beschikbaar.


woensdag 26 juni 2019 excursie


Dagje Sloterplas, spreker / inleider: Van Eesteren Museum en Vrienden Sloterplas
De Westelijke Tuinsteden, gesitueerd rondom de Sloterplas en gebouwd tussen 1951 en 1962, zijn een stedenbouwkundig monument, behorend tot de canon van de Nederlandse ruimtelijke ordening. De wijken waren onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan, het beroemde ontwerp van Cornelis van Eesteren en Theo van Lohuizen, gebaseerd op de beginselen licht, lucht en ruimte, en gericht op gemeenschapsvorming; het ging niet alleen over wonen, maar ook over ontplooiing, ontspanning, educatie, ontmoeting en spelen. Elke wijk kreeg zijn eigen winkels, scholen, kerken, veel groen en speelplaatsen. Middelhoogbouw (tot 4 verdiepingen), eengezinswoningen en bijzondere woningtypen als bejaardenwoningen en villa’s wisselen elkaar af. En hoogbouw zorgt voor markante punten tussen de laagbouw. Met de Sloterplas als een juweel in het midden. We beginnen om 10.30 uur met een presentatie over de Westelijke Tuinsteden (30 minuten). Dan volgt een geleide wandeling (ca 1 uur) in Tuinstad Slotermeer waarbij ook de museumwoning wordt bezocht. Deze eindigt bij Café Hotel Buiten, een initiatief van buurtbewoners en ondernemers om een vergeten stukje groen aan de Sloterplas nieuw leven in te blazen, met een prachtig uitzicht! Hier komen we even op adem onder het genot van een relaxte lunch (inbegrepen, excl. drankjes). Daarna wandelen we met vrienden van de Sloterplas over Groot Parkeiland en de Heemtuin (ca 1 a 1.5 uur). Samenkomst met koffie vanaf 10.00 uur in het Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31. Tram 7, halte Sloterpark - tram 13 halte Burgemeester Rendorpstraat. 5 minuten lopen naar het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas. Svp stadspas laten scannen.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 20,00; Gasten € 25,00Gebruik boekingsnummer 215.
Er zijn nog 13 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 8 oktober 2019 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Sijn Dade benne groot, spreker / inleider: Martin Ribbens
Martin Ribbens vertelt over Piet Hein, de West Indische Compagnie en zaken die hiermee verbonden zijn; zoals Henry Hudson, Peter Stuyvesant, de Nachtwacht via Maria de Medici en de rozenkrans van Franciscus Xaverius. Na de pauze gaat het over Michiel de Ruyter en de zeehelden uit de Admiralenbuurt van Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


vrijdag 18 oktober 2019 excursie


De Admiralenbuurt, spreker / inleider: Martin Ribbens
Stadswandeling door de buurt waar de straten naar zeehelden vernoemd zijn. We gaan vanaf de Admiralengracht naar het oosten en noorden, met straatnamen als Filips van Almonde, Lodewijk Boisot, Witte de Witt, van Kinsbergen, van Speijk, Kortenaar, de Ruijter, Tromp, Reinier Claeszen, Lumeij, Jan van Galen, Bloys van Treslong, Joos Bankers, Pieter van der Does, Joos de Moor, Cornelis Dirksz en tenslotte weer bij Jan Evertsen en de Admiralengracht. Een vertelling over de vlootvoogden aan de hand van de bezochte straten. Start brug Admiralengracht - Jan Evertsenstraat om 13.30 uur. Duur wandeling 2,5 uur.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 220.
Er zijn nog 17 plaatsen beschikbaar.


Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Inschrijven op onze Nieuwsbrief of interessante Amsterdam-excursies doet u hier.

Lezingen zijn zonder aanmelding te bezoeken.


stationsplein

Administratie


ContactformulierCaptcha image

[Andere code? Klik op de code.]


Copyright © 2012-2019 Amsterdam Cultuur Historische Vereniging | Alle rechten gereserveerd | Volg ACHV op | Privacybeleid | Sitemap