Bezoek

BezoekOnze Evenementen

Let op: ACHV-leden zijn leden van Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging, swp-leden zijn leden van samenwerkingspartners
Bijgeloof of wijsheid

Bijgeloof of wijsheid

maandag 15 oktober 2018 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

De Voorrede waarin de thema’s van de Theologisch-Politieke Verhandeling aan de orde komen, spreker / inleider: dr. Jos Scheren
Die thema’s zijn: bijgeloof, hoe bijgeloof politiek misbruikt wordt, hoe de kerken zich daaraan schuldig maken en hoe zij o.a, de bijbel daarvoor misbruiken. Spinoza pleit daarom voor de scheiding tussen kerk en staat en legt uit wat het grote nut van de staat is.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 188.
Er zijn nog 12 plaatsen beschikbaar.
dinsdag 16 oktober 2018 excursie


Wandeling op de Zuidas, spreker / inleider: De Gebouwengids
Tijdens de wandeling op de Zuidas bezoeken we diverse aspecten van deze wijk. De gigantische kantoren, de woontorens met faciliteiten, het groen dat ontwikkeld wordt. In 2017 opende het bijzondere circulaire paviljoen Circl van ABN AMRO. Het paviljoen dient als living lab, waar iedereen met goede ideeën over duurzaamheid en circulariteit terecht kan. We zullen het paviljoen ook van binnen bekijken. Dit jaar trekt in het voormalige Winterthur-gebouw de Goede Doelen Loterijen. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architects die hiermee het meest duurzame gerenoveerde gebouw van Nederland neerzetten. Duur 1 à 1,5 uur. Samenkomst 13:30 op Gustav Mahlerplein, voor Julia’s net buiten Station Zuid. De wandeling eindigt bij Art Space, Akzo Nobel, waar u individueel een bezoek kunt brengen aan haar collectie internationale hedendaagse kunst.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Attentie: Het maximale deelnemeraantal is bereikt. Wilt u op de reservelijst stuur dan een bericht aan excursie@amsterdamhv.nl o.v.v. datum en onderwerp.


Wie is uitverkoren?

Wie is uitverkoren?

maandag 22 oktober 2018 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

het woord Gods - Uitverkoren Volk - Wonderen, spreker / inleider: dr. Jos Scheren
Tijdens deze les wordt getracht duidelijk te maken hoe Spinoza bovenstaande betekenissen beschouwt. Waarom is de bijbel niet het woord van God, waarom is het Joodse volk niet het Uitverkoren Volk en waarom berusten wonderen op bijgeloof. Een positieve vraag stelt Spinoza zich wel: als de bijbel niet het woord van God is, wat is het dan wel?

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 189.
Er zijn nog 13 plaatsen beschikbaar.

dinsdag 23 oktober 2018 excursie


Rondleiding Nationale Opera & Ballet, spreker / inleider: Gids Operaballet
Altijd al willen weten en zien wat er achter de schermen van een groot theaterbedrijf gebeurt? Nationale Opera & Ballet maakt voorstellingen van a tot z in huis: van decor- en kostuumatelier tot ververij, hoeden- en schoenmakerij en technische dienst. We beginnen vrijblijvend met een lunchconcert van 30 minuten in de foyer. Het programma is: Mahler, Debussy en Tsjaikovski door Robert Kops, tenor en Ad Broeksteeg, piano. Aansluitend volgt de rondleiding, waarbij u in de zaal komt van het theater waar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewerkt wordt en u de balletstudio’s ziet waar de dansers repeteren. U brengt een bezoek aan het achtertoneel met alle technische faciliteiten en loopt langs de kostuumateliers, afhankelijk van de programmering. De rondleiding duurt ongeveer vijf kwartier. De rondleiding is niet geschikt voor rolstoel/rollator gebruikers en voor personen die slecht ter been zijn. Voor het concert dat om 12:30 aanvangt, graag aanwezig om 12:15 uur in de foyer van de Nationale Opera & Ballet, Amstel 3. Om 13.00 begint de rondleiding.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Attentie: Het maximale deelnemeraantal is bereikt. Wilt u op de reservelijst stuur dan een bericht aan excursie@amsterdamhv.nl o.v.v. datum en onderwerp.


donderdag 25 oktober 2018 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Historische en monumentale interieurs , spreker / inleider: Peter Korver, interieurvormgever
Met een academische achtergrond in Biologie, Geschiedenis en Kunst, gecombineerd met bijna twee decennia aan ervaring in interieurvormgeving is Peter Korver gespecialiseerd geraakt in het gebruik van historische en monumentale interieurs als schilderdoek. Zijn plafonds en muurschilderingen van gedetailleerd geschilderde flora en fauna geven deze monumenten een geheel nieuwe historische context, of blazen het stof van de bestaande. Tuinslakken en gekko‘s, zeeschildpadden, gigantische Boa-constrictors, nestmateriaal verzamelende vogels en parende vlinders, geven zo nieuwe betekenis aan het concept ‘Natuur Historie‘. Inmiddels voorzag hij een behoorlijk aantal Amsterdamse monumenten van nieuw ontworpen plafonds en interieur schilderingen, waarmee de 17e en 18e-eeuwse traditie van geschilderde behangsels opnieuw vorm krijgt. Dit jaar krijgen de vogels van bijvoorbeeld Herengracht 40 (Gouverneurs woning in de Franse tijd, later hoofdkantoor van de Nederlandsche Handelmaatschappij) en Keizersgracht 269 (Huis ‘de Visscher‘, voormalige British counsil) nieuw gezelschap; in de 18e eeuwse theekoepel op het terrein van het voormalig ‘Huisch te Driemond‘ en, iets verder van huis, in het Nationaal paleis te Malta. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

maandag 29 oktober 2018 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

De verhouding tussen geloof en rede. , spreker / inleider: dr. Jos Scheren
Wat is voor Spinoza geloof en wat betekent in zijn denkwijze rede? Een andere autoriteit en een ander instrument dan de rede is er niet. Spinoza betoogt dat er niet zoiets bestond als een goddelijke openbaring, en dat we het moeten doen met de natuur; bovennatuurlijke zaken zijn verzinsels. Geloof en rede dienen niet door elkaar gehaald te worden. De situatie die vooral moet worden vermeden is wanneer het geloof de rede de wet voor zou schrijven.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00

Spinoza Rede en Religie

Spinoza Rede en Religie
Gebruik boekingsnummer 190.
Er zijn nog 14 plaatsen beschikbaar.
zaterdag 3 november 2018 excursie


Van Brienenhuis: Wonen aan de gracht in 18e en 19e eeuw, spreker / inleider: Vereniging Hendrick de Keyser
In 1728 lieten David Rutgers en zijn zusters Hillegonda en Margaretha het eenvoudige pand met trapgevel gebouwd in 1620, verbouwen tot een patriciërswoning in Lodewijk XIV-stijl. Grote delen van het huis en interieur stammen nog uit deze tijd. Het huis kreeg een groot achterhuis, een binnenplaats naast een monumentaal trappenhuis en een fraai tuinhuis. Een kleinere renovatie, in Lodewijk XVI-stijl, vond plaats na 1781 toen het huis gekocht werd door de koopman Arnoldus Johannes van Brienen. Het huis heeft een zandstenen gevel uit omstreeks 1728, gedecoreerd met gebeeldhouwde acanthusbladeren, bloemmotieven en C-vormige voluten. Deze verfijnde ornamentiek komt ook voor in het houtsnijwerk en het stucwerk in het interieur. De grote zaal in het achterhuis is voorzien van uitzonderlijke beschilderde behangsels van Dirk Dalens III en een plafondstuk door Anthonie Elliger. Naast de voorname ontvangstvertrekken zijn ook de oude keuken, de opslagkelders, de knechtenkamer en de tuinkamer met fraaie buffetkast bewaard gebleven. Deze geven een beeld van het wonen aan de gracht in de 18de en 19de eeuw. Samenkomst 13:30 bij de ingang, Herengracht 284.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50
Gebruik boekingsnummer 195.
Er zijn nog 11 plaatsen beschikbaar.

Spinoza

Spinoza

maandag 12 november 2018 cursus
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

Het doel van de staat is de vrijheid. , spreker / inleider: dr. Jos Scheren
Hoe ziet Spinoza de staat en hoe ziet hij de relatie tussen kerk en staat. Afsluitend wordt gekeken naar de actualiteit van Spinoza’s opvattingen. Spinoza stond voor de scheiding tussen kerk en staat en voor vrijheid van meningsuiting. Vrijheid om te geloven of niet te geloven, vrijheid om je geloofsovertuiging te kunnen invullen in het dagelijkse leven, vrijheid als gevolg van het feit dat andersdenkenden niet belaagd of bedreigd worden, maar ook de vrijheid van gelijke kansen en rechten, en vrijheid van keuze. Spinoza’s ontwerp van de democratische staat draagt zorg voor het ontwikkelen en handhaven van deze vrijheden.

ACHV-leden € 10,00; swp-Leden € 12,50; Gasten € 15,00
Gebruik boekingsnummer 191.
Er zijn nog 14 plaatsen beschikbaar.
dinsdag 13 november 2018 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

100 jaar Zuiderzeewet, spreker / inleider: Bas Visscher en Linda v.d. Pol
In 2018 vieren we dat het 100 jaar geleden is dat de Zuiderzeewet is vastgesteld. De Zuiderzeewerken hebben ervoor gezorgd dat het Nederland van nu er ingrijpend anders uitziet dan het Nederland van 100 jaar geleden. Hoewel de eerste boeren die eerste jaren alsnog tot aan de knieën in de modder staan, is een toekomst in de polder een droom voor velen. Het nieuwe land is immers een uithangbord van de moderniteit, en belangrijker, een vruchtbaar walhalla. De drooglegging verandert vele levens. Van degenen die er een boerderij toegewezen krijgen, van de ambachtslieden die hun heil zoeken op het nieuwe land, tot de vissers van Urk- die met de overgang van zoet naar zout water hun broodwinning in gevaar zien komen. Ook voor Amsterdam was de komst van de IJsselmeerpolders ingrijpend: in Lelystad en Almere spreekt men overwegend Amsterdams. Vanaf oktober is de radioserie te luisteren op https://melkenhoningpodcast.nl. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


Ondertekening Verdrag van Versailles

Ondertekening Verdrag van Versailles

donderdag 22 november 2018 lezing
Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt) (kaart zie Over ACHV)

Gevolgen van "de Grote Oorlog" 1914-1918, spreker / inleider: Bob Latten
11 november 1918: met de ondertekening van de wapenstilstand in een spoorwegwagon in het bos van Compiègne eindigt de eerste oorlog op wereldschaal. Zeven maanden later, op 28 juni 1919, wordt het Verdrag van Versailles ondertekend. In woord en beeld gaat Bob Latten, auteur en kenner van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, in op de gevolgen van vier jaren van strijd en de trieste nalatenschap van een bitter vredesverdrag. Het is het verhaal van een verloren generatie, hongersnood, een nieuwe wereldkaart, andere heersers, invloedrijke ideologieën, economische malaise en een stap terug in de emancipatie van de vrouw. Een explosief mengsel dat de kiemen van een toekomstige oorlog bevat. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00

dinsdag 11 december 2018 lezing
Locatie: Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207, 1032HM Amsterdam-noord (kaart zie Over ACHV)

De Oostzeehandel, moedernegotie, spreker / inleider: Jan Broekhuizen
De handel op de landen aan de Oostzee was de basis van de bloeiende Hollandse economie van de Gouden Eeuw en werd daarom "moedernegotie" genoemd. Nederlandse schepen namen o.a. zout en haring mee en ze kwamen vooral met graan en hout terug. Het merendeel van deze handel liep van Amsterdam, via de Sont, naar Danzig. Beide steden maakten een geweldige groei door. De Oostzeehandel was belangrijker voor de welvaartsgroei in de Nederlanden dan de VOC of WIC. Sterker nog: deze handel bracht Amsterdam de rijkdom die nodig was om de VOC te kunnen oprichten, schepen te kunnen bouwen en flinke winsten te kunnen maken. Hoe ging dit in zijn werk? Hierover vertelt onze spreker deze avond. Aanvang: 20:00 uur. Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

ACHV-leden gratis; swp-Leden € 2,50; Gasten € 5,00


vrijdag 14 december 2018 excursie


Rondleiding in de Westerkerk, spreker / inleider: Gidsen Westerkerk
De Westerkerk werd door Hendrick de Keyser ontworpen en in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur tussen 1620 en 1631 gebouwd. Het gebouw was niet de eerste kerk in Amsterdam, maar wel de grootste, die als protestantse kerk werd gebouwd. De Westerkerk is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en heeft de vorm van een dubbelkruis. Opvallend aan de kerk is het heldere, ongetemperde zonlicht, dat door 36 grote vensters van alle kanten - de kerk ligt helemaal vrij - naar binnen valt. Dit 'lichteffect' wordt nog versterkt door de witte muren binnenin de kerk. De buitenzijde van de kerk is rijkelijk voorzien van natuurstenen ornamenten ontleend aan de classicistische vormentaal: voluten, siervazen, pilasters, driehoekige en gebogen frontons en een aantal grote Ionische zuilen. De toren staat aan de westgevel van de kerk, recht voor de middenbeuk. De toren werd boven afgesloten door een reusachtige keizerskroon, die Amsterdam volgens een privilege van Maximiliaan van Oostenrijk in 1489 boven haar wapen mocht voeren. Binnen is de kerk in kerstsfeer versierd. Samenkomst om 13.30 bij de ingang.

ACHV-leden € 7,00; swp-Leden € 9,50; Gasten € 12,50Gebruik boekingsnummer 192.
Er zijn nog 13 plaatsen beschikbaar.

Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Inschrijven op onze Nieuwsbrief of interessante Amsterdam-excursies doet u hier.

Lezingen zijn zonder aanmelding te bezoeken.


stationsplein

Administratie


ContactformulierCaptcha image

[Andere code? Klik op de code.]


Copyright © 2012-2018 Amsterdam Cultuur Historische Vereniging | Alle rechten gereserveerd | Volg ACHV op | Privacybeleid