De Bhagwancommune van Amsterdam

Bhagwan is één van de in de jaren zeventig opkomende op meditatie en oosterse spiritualiteit gebaseerde bewegingen. Er is een belangrijk verschil met bewegingen als Hare krishna en die van de Maharishi. Ze doen nogal gereformeerd aan vergeleken met Bhagwan, die vrije seks, feesten en luxe predikt. Eindeloos feesten, zuipen, neuken, gokken en mediteren, de Amsterdamse tak stond in de jaren negentig bekend als hippie-commune waar het vrije leven en feesten hoog in het vaandel stonden.

De Amsterdamse sannyasins, zoals de in rood geklede volgelingen van Bhagwan heten, huurden vanaf 1981 de westelijke vleugel van het leegstaande Huis van Bewaring in de Havenstraat. Er woonden zo’n 180 Bhagwanvolgelingen. Midden 1985 betrekken ze een groot voormalig schoolgebouwencomplex aan de Pijnackerstraat in. De bouwtekeningen van de communes tonen de kleine gedeelde kamers, meditatieruimtes, sauna en grote, gezamenlijke keuken zien, waar in de jaren tachtig zo'n 200 volwassenen en kinderen aan hun 'spirituele vorming en ontwikkeling' werken. Daarnaast was er nog een Bhagwan hippie-commune in Zuid-Oost. Zij verbouwden hun eigen eten en maakten hun eigen kleding. Op vrijdag en zaterdagavond gaven ze daar altijd gezellige feestjes. Het was op deze feestjes, zowel in Zuid-Oost als in de 'Bhagwandisco' Zorba the Buddha op de Oudezijds Voorburgwal 216 (1983-1992), nu The Bulldog Hotel, dat een onbekend middeltje in omloop was waar je heel erg blij van werd. Het is het vroegst bekende gebruik van de drug ecstasy (xtc) in het Amsterdamse uitgaansleven.

XTC

XTC is oorspronkelijk in de jaren '60 ontwikkeld als medicijn om af te vallen, maar 20 jaar later door volgelingen van de Indiase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh grootschalig in Europa geïntroduceerd als genotsmiddel. Eind jaren '80 ontdekte de opkomende dancescene deze nieuwe drug en vormde er een onlosmakelijke band mee.
In Amsterdam is de beweging na het overlijden van Bhagwan (1990) nog steeds actief en worden de oorspronkelijke waarden van feesten en vrije seks nog hoog gehouden. Toch zijn er regels, de belangrijkste: niet zoenen in de commune, zeker niet van mond tot mond. Verder wordt orale en anale seks afgeraden aan 'iedereen die gezond wil blijven'. Zodra het gaat om meer dan knuffelen gelden er strenge hygiënische regels: man en vrouw moeten tijdens het hebben van sex plastic handschoenen dragen en condooms gebruiken. Deze instructies komen rechtstreeks van Bhagwan zelf, die er vanuit ging dat de 'wereldwijde aidsepidemie tweederde van de mensen zal doden'.