bokshandschoenen Rapenburgerplein

De dood van Boxing Bennie

Maart 2018 hingen er opeens bokshandschoenen langs de gracht bij het Rapenburgerplein. Een terechte vraag is waar komen deze vandaan en waarom. Op het bordje bij de handschoenen aan de reling is een verklaring te lezen dat het om 'Boxing Bennie' gaat die hier geëerd wordt. Tijdens het plegen van een plas is hij van de hoge wallekant in de gracht gevallen en verdronken. Er heeft zelfs enige tijd een kaarsje bijgestaan en een bosje bloemen.

boxing bennie

Wie was 'Boxing Bennie'?

Dat is moeilijk uit te leggen want deze boxer heeft nog nooit bestaan. Bennie ontsprong aan de brein van Ron van Drecht van het nabijgelegen café De Druif aan het Rapenburgerplein. Een bekende van de boksschool in de straat kwam op een keer met oude bokshandschoenen aanzetten in het café met de vraag of iemand er iets aan zou hebben. Een echt doel was niet voor handen maar de leuning langs de waterkant kon wel wat opgefleurd. De bokshandschoenen werden er opgehangen. Het ontbreken van een verklarende tekst deed vele passanten met vraagtekenogen kijken.

Als antwoord besloten ze aan de tap een verhaal te verzinnen en Boxing Bennie was geboren. "We zeiden tegen mensen dat hij totaal lam, tijdens het pissen, in de gracht was gevallen. En het ergste: hij had zijn bonnetje nog niet betaald." Om de grap compleet en doorzichtig te maken werd voor zijn geboortedatum 1 april 1957 gekozen.