Raadselachtige ‘vriendelijke’ stenen

Is het een Amsterdams mysterie: Beschilderde stenen op bankjes in parken, in bomen, onder struiken? Natuurlijk hebben ze een mooie Nederlandse naam gekregen ‘kindness rocks’, ‘vriendelijke’ stenen. Het is een uit de VS en Canada overgewaaide hobby waarbij in de natuur gevonden stenen worden beschilderd.

Het onderwerp? Vrije keuze: een positief stemmende boodschap is al voldoende, maar ook vrije expressie, een stadsgezichtje, een diertje of een thema, bijvoorbeeld katten, volstaat. Nadat de steen beschilderd is, sommige makers besteden hier een dag of meer aan per steen, wordt deze ergens op straat achtergelaten. Hierbij is te denken aan een parkeergarage, onder een struik, enzovoort. De vinder van een steen heeft de vrijheid het kleinood zelf te houden of het elders weer neer te leggen om zo de ‘kindness’ door te geven. Vaak staat op de onderzijde van de steen een Facebookgroep genoemd waar men de steen met vindplaats kan melden. Zo is het leven van de steen stapje voor stapje te volgen.

De coronabeperkingen dragen bij aan deze hobby. ’s Avonds schilderen en overdag de stenen uitzetten. Van verschillende ‘kunstenaars’ is bekend dat ze al meer dan 200 stenen hebben gemaakt. Veel mensen die een steen vinden, vinden het zo leuk dat ze er zelf ook mee beginnen. Mocht je dus zo’n bijzondere beschilderde steen vinden: meld het! Degene die de steen heeft neergelegd zal je dankbaar zijn. Vind je de steen heel erg mooi of bijzonder dan mag je hem daarna gerust houden. Maar hem weer opnieuw neerleggen is natuurlijk ook leuk. Er zijn stenen die zo heel wat kilometers hebben afgelegd, tot in het buitenland aan toe.