Nieuwe Keizersgracht 16
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Nieuwe Keizersgracht 16 Nieuwe Keizersgracht 16 struikelstenen

Naam: Boas
Adres: Nieuwe Keizersgracht 16
Architect: -
Bouwtijd: 1733 klokgevel
Opdracht: -

De drie broers Israël (1840-1919), Marcus (1846-1934) en Hartog (1854-1894) Boas waren kinderen van schoenmaker Juda Boas en Betje Groenteman. Israël en Marcus zijn op jonge leeftijd naar Parijs gegaan, waar zij het diamantvak en de handel in diamanten hebben geleerd. Rond 1870 begonnen de drie broers een gezamenlijk bedrijf. Israël en Marcus verzorgden de inkoop van ruwe diamanten in Londen en verkochten de geslepen producten in Parijs. Hartog Boas begon de diamantslijperij op de Nieuwe Keizersgracht. Hij organiseerde het slijpen, in die tijd nog door thuisslijpers. Spoedig na de start van hun bedrijf brak door de ontdekking van grote hoeveelheden diamant in Zuid-Afrika de 'Kaapse Tijd' (1870-1873) aan. Niet alleen de handel in diamanten nam een grote vlucht ook naar het slijpen van ruwe diamant ontstond grote vraag.
De huisslijperij groeide uit zijn voegen en er werd besloten tot de bouw van de stoomdiamantslijperij op de Uilenburgerstraat 173 in 1879.
Hartog Boas stierf in 1894 aan tbc en liet zijn tweede vrouw Fannij Rubens achter met zeven jonge kinderen, een uit een eerder huwelijk en zes uit dit tweede huwelijk. Zijn broers bleven kinderloos in Parijs. De grote slijperij werd nadien geleid door een zaakwaarnemer.

Meer lezen:
Boas

Voor het laatst bewerkt: