Abcouderpad
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

viaduct Karspeldreef viaduct Karspeldreef viaduct Karspeldreef

Het Abcouderpad is een fietsroute op maaiveldniveau van het Bijlmerplein naar Abcoude en loopt door de Bijlmermeer en Gaasperdam. In de H-buurt gaat het pad onder de Karspeldreef door die hier op een langgerekt viaduct ligt. In 2014 is de onderzijde van het viaduct onderhanden genomen door Gais Ama, één van de graffitikunstenaars van R.U.A. (Reflexo on Urban Art).

kunstwerk Frame onderdoorgang Gaasperdammerweg kunstwerk Frame onderdoorgang Gaasperdammerweg kunstwerk Frame onderdoorgang Gaasperdammerweg kunstwerk Frame onderdoorgang Gaasperdammerweg kunstwerk Frame onderdoorgang Gaasperdammerweg

Op de zuidelijke grens van de Bijlmermeer onderkruiste het Abcouderpad de Gaasperdammerweg tot 2014. Bij deze passage was een kunstobject, Frame, geplaatst bestaand uit een aantal hekken die deels open lijken te staan. Vanwege de bouw van de Gaasperdammertunnel is het kunstwerk noordelijk verplaatst op een onooglijk terreintje net buiten het bouwterrein. Frame is een kunstwerk van Bernard Olsthoorn. De opdracht aan hem was om het anonieme gebied waaraan het kunstwerk staat een identiteit te geven. De plekken tussen de taluds van viaducten beschouwde de kunstenaar als sterke plastische elementen waaraan elke toevoeging teveel was. Het uiteindelijke resultaat is een tweedelig grijs stalen frame, ingedeeld aan de hand van een rekenkundige reeks die van een lengte van zes meter krimpt naar anderhalve meter. Daarbij worden de rasters uit het raamwerk weggedrukt. Het beeld lijkt zich daardoor wisselend te openen en te sluiten. Zo wordt het gebied, hoewel gescheiden door de viaducten, ervaren als een geheel.

Mare Nostrum bij Nieuwlandhof

Ter hoogte van het Maarsenhof en Nieuwlandhof is in 1988 het kunstwerk 'Mare Nostrum', uitgevoerd in roestvaststaal, in het gras geplaatst. Het is een werk van het kunstenaarsduo Raymond Hirs en Barten van Elden. Het abstracte kunstwerk is destijds aangebracht om de weg naar de toenmalige artoteek in Nieuwlandhof te markeren.

Meer lezen:
Gais Ama
Barten van Elden
Raymond Hirs
Bernard Olsthoorn

Voor het laatst bewerkt: