Dennenrode
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Dennenrode Dennenrode, flat Dennenrode, flat Dennenrode 40 Dennenrode 40 Dennenrode 40 Dennenrode, flat

Naam: Dennenrode
Adres: Daalwijkdreef
Architect: Kromhout en Groet architecten, Hans van Heeswijk, Te Kiefte Architekten
Bouwtijd: 1975, 2001 (parkeergarage), 2013
Opdracht: Gemeente Amsterdam

De flat is genoemd naar een oude boerderij bij Grubbevorst (Limburg). Rode is een oude naamgeving voor een ontginning. (J.A.Wiersma De naam van onze straat). Volgens andere bronnen is de flat genoemd naar een herenhuis in Hooghalen (Drente).
Dennenrode is begin jaren '70 opgeleverd als één van de honingraatvormige flats in de Bijlmermeer. De flat was gekoppeld aan Frissenstein. Met uitzondering van het aan Florijn gekoppelde Develstein bestonden de D-flats uit een klein noordelijk en een groot zuidelijk gedeelte, die via een loopbrug met elkaar waren verbonden. De appartementen in Dennenrode hadden de nummers 1-942, waarbij iedere verdieping een nieuw honderdtal kreeg (hotelnummering). Het was de op één na grootste D-flat. De grootste verschillen met de F-flats waren kleurstelling bij de entree's, de dubbele liften verdeeld over de even en oneven verdiepingen, de afwijkende toegang tot de trapportalen en een ander type parkeergarage.
In de jaren '80 en '90 werd Dennenrode geleidelijk opgeknapt met schilderbeurten en het aanbrengen van afsluitbare deuren. Na de vliegramp van 4 oktober 1992 werd besloten om de Bijlmermeer ingrijpend te veranderen. Dat hield in dat veel flats werden vervangen door laagbouw. Dennenrode kwam in het eerste decade van 2000 aan de beurt. Er werd begonnen met Dennenrode 2 of Groot-Dennenrode. Dennenrode 1 leek gespaard te worden, maar werd in 2010 alsnog gesloopt.
De parkeergarage is in 2001 door Hans van Heeswijk omgebouwd tot kantoorgebouw.

Dennenrodepad Dennenrodepad 193-271 Dennenrodepad 193-271 Dennenrodepad 273-275 Dennenrodepad 277 Dennenrodepad 761-917 Darlingstraat Darlingstraat 277-467 Darlingstraat 277-901

Tussen 2007 en 2012 wordt de D-buurt volop vernieuwd. De flatgebouwen Dennenrode 1 en 2 zijn afgebroken evenals de verbouwde parkeergarage. Het vrijgekomen terrein is opgevuld met studentenhuisvesting bekend als Spinozacampus met verhuurder DuWo en zijn gelegen aan het Dennenrodepad en de Darlingstraat.
De studentenhuisvesting is opgebouwd uit gestapelde prefab stalen units naar ontwerp van Te Kiefte Architekten. Deze units zijn door de firma Fagus in Tsjechië vervaardigd en hebben een eigen sterkte, stijfheid en stabililiteit. De units worden in 4 bouwlagen op elkaar gestapeld. De totale stabiliteit kan gewaarborgd blijven door schakeling van de units naast elkaar. Om aan de huidige regel- en wetgeving ten aanzien van brandveiligheid te voldoen is elke unit als een brandcompartiment van 60 minuten uitgevoerd. Het totale aantal units bedraagt circa 1260 die in twee sessies zijn gebouwd. De fundatie is uitgevoerd met gestapelde prefab balken waardoor ruimte onder de units ontstaat voor leidingwerk.

Meer lezen:
Heeswijk, van, Hans
Kromhout en Groet architecten
Te Kiefte Architekten

Voor het laatst bewerkt: