Haarlemmerdijk 43
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Haarlemmerdijk 43 Haarlemmerdijk 43 Haarlemmerdijk 43 Haarlemmerdijk 43 Haarlemmerdijk 43 Haarlemmerdijk 43

Adres: Haarlemmerdijk 43
Architect: Caron, François Marie Joseph
Bouwtijd: 1900
Opdracht: Anthony Dake

Het winkel-woonhuis wordt gebouwd door architect François Caron voor banketbakkerij Dake, gelijktijdig met het erachter gelegen pakhuis Vinkenstraat 52. Het is het laatste project van Caron in Art Nouveau-stijl.
In de gevel van de winkel is een tekst aangebracht waarin wordt gememoreerd wie de eerste steen hebben gelegd. Het zijn Anthony Dake, 3 jaar oud, en zijn grootvader Wilhelmus Cornelis Roeraade, 58 jaar oud. Anthony Dake is de zoon van Anthony Dake (1873-1912) van Haarlemmerdijk 43 en Neeltje Roeraade (1870-1935) van Haarlemmerdijk 39.

Haarlemmerdijk 43 Haarlemmerdijk 43 Haarlemmerdijk 43

Na het overlijden van Anthony Dake wordt de banketbakkerij opgeheven en komt er vanaf 1912 tot in de jaren '20 een filiaal van kwekerij en bloemenhandel Rozenoord in het pand. In de dertiger jaren was slagerij G.J.Bolten hier gevestigd. In 2020 is er een modewinkel Callas 43 gevestigd.
Van het gebouw is verder weinig te melden of het moet het begin van brand zijn tijdens de bouw en kennelijk veroorzaakt door het onvoldoende schoon houden van de werkomgeving. Tenminste: “De brandweer constateerde dat een hoop krullen aan het smeulen was geraakt. [..] een paar fiksche waterstralen blusschten het vuur alras. De schade is onbeteekenend."

Meer lezen:
Art Nouveau
Caron, François Marie Joseph
Roeraade, Neeltje

Voor het laatst bewerkt: