Javakade 766
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Javakade Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta

Naam: Hotel Jakarta
Adres: Javakade 766
Architect: SeARCH
Bouwtijd: 2018
Opdracht: WestCord Hotels

Het samenwerkingsverband van WestCord Hotels en SeARCH heeft de aanbesteding van de stad Amsterdam gewonnen voor de ontwikkeling van een uniek hotel op de punt van het Javaeiland. Gelet op de prominente locatie aan het IJ, wilde het stadsbestuur een uniek hotelconcept, niet alleen qua architectuur, maar ook qua duurzaamheid en openbare programmering. Bij dit laatste werd gedacht aan vrije toegankelijkheid van de binnenruimte en (betaald) gebruik van zwembad, wellness en sauna voor buurtbewoners.
Uniek voor Nederland werd de 30 meter hoge dragende houtconstructie. Alle balken, kolommen, plafonds en kozijnen zijn gemaakt van natuurlijk, FSC- of PEFC-gecertificeerd hout. Voor 176 van de 200 hotelkamers heeft SeARCH 4-sterren luxe houten prefab units van 30 m2 ontwikkeld. Alle units werden binnen drie weken afgeleverd en gestapeld, op sommige dagen tot 10 eenheden, en bereikten een hoogte van 30 meter boven de kades van het Java-eiland. Hierna kon de aannemer de gevels met driedubbele beglazing en het atriumdak sluiten. SeARCH vertaalde structurele en architecturale eisen in een ontwerp waarbij dunne, hoogwaardige prefab betonvloeren werden gecombineerd met vooraf in de fabriek gemaakte bijna geheel houten modules. Elke kamer paste op een standaard truck voor vervoer en werd op de bouwlocatie afgeleverd met een passieve façade, een balkon en een complete badkamer voor plug-and-play, inclusief alle benodigde technische installaties en interieurafwerkingen. De hotelkamers werden daarna als ‘legostenen’ gestapeld. Hotel Jakarta Amsterdam is vooralsnog het meest duurzame hotel van Nederland. Met haar transparante en glazen gevels en dragende houtconstructie is het gebouw niet alleen spectaculair, maar ook heel duurzaam en symboliseert de historische maritieme verbinding tussen Amsterdam en Azië. Van hier vertrok vroeger de lijndienst naar Jakarta, nu is er het hotel Jakarta dat 200 luxe 4-sterren kamers heeft met Indonesische invloeden.

Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta

De zuid- en oostgevel van het gebouw zijn bedekt met geïntegreerde fotovoltaïsche cellen (BIPV-panelen = Build In Photo Voltaic). De 350 PV-panelen, in totaal meer dan 700m2, zijn volledig opgenomen in het ontwerp van de loggia's. Het glazen dak dat het atrium bedekt, bevat ook BIPV-cellen die gelijktijdig energie verzamelen en functioneren als zonwering voor de subtropische binnentuin.

Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta

De oost- en noordfaçades van het gebouw zijn bekleed met geanodiseerde aluminium panelen, elk met hun eigen unieke perforatiepatroon dat illustraties van oude handelsschepen combineert met de eerste 'Gouden Eeuw' van Amsterdam. Het hotel is gebouwd op de kade waar tot het midden van de twintigste eeuw immigranten arriveerden na een lange reis vanuit Indonesië. Voor veel gezinnen was de punt van Javaeiland hun eerste of juist hun laatste blik op Amsterdam.

Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta

De receptie geeft toegang tot de openbare ruimte met verschillende bars, restaurants, koffiecorners, een wellnesscentrum en culturele activiteiten, allemaal gebouwd rond de centrale subtropische tuin. De bewuste keuze voor het gebruik van hout als bouwmateriaal is ook in de afwerking van de receptie terug te zien.

Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta

Een atrium met de subtropische tuin is het centrum van het hotel. Het werkt als een temperatuurregelaar in zowel zomer als winter. Het ontwerp en onderhoud van de subtropische tuin is het resultaat van een samenwerking met de Hortus Botanicus en loopt vanaf Bakkerij Westers, aan de oostkant van het hotel, helemaal door tot aan de punt in Café Jakarta. Hiermee eindigt een reeks openbare binnentuinen welke van oost naar west over Javaeiland liggen en allen vernoemd zijn naar tuinen op het Indonesische eiland Java. De subtropische binnentuin laat een selectie van Aziatische bomen, metershoge palmen, bananenbomen, klimplanten, bloemen en planten zien.

Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta

Prijsnominaties:
Hotel Jakarta wint de Amsterdam Architecture Prize 2018 (A.A.P.) in de categorie Publiek Gebouw.
Hotel Jakarta wint de Amerikaanse Architecture Master Prize (AMP) 2018 in de categorie Architectual Design/Green Architecture.
Hotel Jakarta is geselecteerd als een van de finalisten in de Archdaily 2019 Gebouw van het Jaar Awards.
Hotel Jakarta staat op de shortlist voor de Dutch Daylight Award.
Hotel Jakarta staat op de shortlist voor de WAF 2018 Amsterdam Prize. (WAF = festival voor wereldarchitectuur).

Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta

Harry Westers krijgt in 1968 als hij 17 jaar oud is van zijn ouders, Erno Westers bakker op Vlieland, hotel De Wadden ter exploitatie. Hoewel zijn eigen keuze eigenlijk was piloot te worden, veranderde dit met de komst van het hotel. Als hij 22 is breidt hij het hotel in eigen beheer met tien kamers uit. In de afgelopen jaren zijn daar 15 hotels verspreid over Nederland bijgekomen.
In september 2001 krijgt de hotelgroep officieel de naam WestCord Hotels, op dat moment bestaande uit 5 hotels: vier op de Waddeneilanden en één in Amsterdam, en werkt samen met Golden Tulip. In 2009 verlaat WestCord Hotels Golden Tulip en gaat als Nederlandse hotelketen op eigen benen verder. Op 4 juni 2018 opent Hotel Jakarta Amsterdam haar deuren. Na bijna twee jaar bouwen is het hotel klaar om ontdekt te worden. Het hotel is heeft een moderne uitstraling met Indonesische invloeden. In Hotel Jakarta is een bakkerij Westers als hommage aan Harry’s vader waarover hij opmerkt: ‘We gaan de specialiteiten van mijn vader gebruiken. Hij stond bekend om zijn suikerbrood en speculaas.’
Overige WestCord Hotels in Amsterdam zijn Art Hotel (Spaarndammerdijk 302), Fashion Hotel (Hendrikje Stoffelsstraat 1) en City Center Hotel (Nieuwezijds Voorburgwal 50).
In Rotterdam behoren Hotel New York en ss Rotterdam tot WestCord Hotels.

Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta

Boven het IJ, op het hoogste punt in het driehoekige gebouw, is de sky-bar Malabar volledig ingesloten in glas. Zowel de gevel als het drielaags glazen dak worden samengebracht via een zeer subtiele glas-op-glas verbinding, waardoor de interne houten gevelconstructie overal zichtbaar is. De sky-bar biedt een prachtig landschap en zonsondergang over het IJ en een panoramisch uitzicht over het Muziekgebouw aan 't IJ, het centraal station, de A'DAM-toren, Eye Film Museum en de Tolhuistuin. De sky-bar, genoemd naar de op 2343 meter boven zeeniveau liggende Malibar vulkaan op Java en die een 'slapend' bestaan leidt, ligt op 31,6 meter boven zeeniveau en is juist een actief deel van het hotel.

Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta Javakade 766, hotel Jakarta

Aan elke zijde van het gebouw hebben kamers een eigen overdekte buitenruimte die functioneert als zonwering. Het enkele gelaagde glazen gordijn van deze balkons dempt geluid en beschermt tegen de harde wind van de plaatsen die aan open water blootgesteld zijn. De boutique style kamers hebben een intieme, warme uitstraling en een separatiepaneel met Indonesisch houtsnijwerk. De zes suites bevinden zich in de glazen punt van het hotel, ze beschikken over een Frans balkon, en hebben door hun unieke locatie een fantastisch panorama over het IJ.
Aan de oostzijde van het gebouw op de 1e verdieping is Bakkerij Westers gevestigd met espressobar waar hotelgasten en buurtbewoners hun ontbijt of brood kunnen kopen en genieten van een kop koffie. De bakkerij is bereikbaar door de subtropische tuin of de eigen ingang aan de Tosaristraat.

Meer lezen:
SeARCH

Voor het laatst bewerkt: