Leidsestraat 97, Lange Leidsedwarsstraat 9
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Leidsestraat 97 Leidsestraat 97 Leidsestraat 97

Adres: Leidsestraat 97, Lange Leidsedwarsstraat 9
Architect: Herman, Joseph
Bouwtijd: 1902

Het is een pand op de hoek met de Lange Leidsedwarsstraat 9 en heeft stijlkenmerken van art nouveau en rationalisme. Tijdens de bouw ontstond onenigheid tussen de opdrachtgever en architect Herman; de opdrachtgever kon de gevelontwerpen van Herman niet betalen. De architect werd ontslagen; zijn ontwerp uit 1902 werd soberder uitgevoerd door aannemer Z.Deenik. Wellicht heeft H.H.Baanders of H.A.J.Baanders hier nog aan meegewerkt.
1902
Eerste gebruiker was de dameskledingwinkel van G.J.de Boer.
1906
Maison Française van H.Simon.
1919
'Holland Huis', een winkel in Chinese en Japanse producten, Ze hebben een filiaal op de Willemsparkweg.
1930
De dameskousenwinkel Etam verhuist hier naartoe vanaf Leidsestraat 90. De winkelinrichting wordt vormgegeven door architect Henri le Grand.
1941
De bezetter stelt voor Etam in Nederland een Verwalter aan. Twee filialen in Rotterdam zijn plat gebombardeerd en een wordt gesloten vanwege de oorlog maar in de acht filialen die open blijven worden voorlopig recordomzetten gedraaid. Tot dat vanwege de schaarste aan grondstoffen het ene na het andere filiaal moet sluiten. Zo is er aan het eind van de oorlog slechts één winkel over (Den Haag).
Eigenaar Julius Korijn, begonnen bij textielgroothandel De Vries van Buuren, en zijn zoon Ed (Eduard Gerard, 1916–2009), die inmiddels ook in het bedrijf werkte, zijn met de komst van een Verwalter ontslagen. Julius Korijn en zijn dochters Henriëtte en Wilhelmina worden naar Auschwitz gedeporteerd waar ze op 3 september 1942 vermoord worden. Zijn vrouw Betty van Embden (1885) was al overleden in 1938. Ed Korijn overleeft en samen met Annie van Bruinessen, voormalige directie-secretaresse van Etam en degene die de dagelijkse leiding van Etam had in de oorlog, steekt Ed de handen uit de mouwen, zorgt ervoor dat de fabriek weer kan gaan werken en zoekt nieuw personeel. Gelukkig kan het bedrijf als eerste de hand leggen op een enorme partij kunstzijden kousen uit Tsjecho-Slowakije, wat zorgt voor een enorme omzet. Zo’n grote omzet dat de politie bij de Etam filialen eraan te pas moet komen om de klanten in het gareel te houden. Na de kousen uit Tsjecho-Slowakije komen de nylons uit de Verenigde Staten en met de winst wordt het bedrijf weer opgebouwd. Door het hele land verrijzen nieuwe filialen, en ook internationaal draait het bedrijf goed. In 1970 wordt het bedrijf verjongd en kiest men voor de naam Miss Etam. Ed Korijn werkte in 1998 nog steeds bij het bedrijf. Hij is getrouwd met Lily Dormits en overlijdt in 2009.
19??
Vestiging van MacDonald's.

Meer lezen:
Grand, le, Henri
Herman, Joseph
Korijn, Julius: Kalverstraat 128-130; Kalverstraat 140; Leidsestraat 90
Leidsestraat 90

Voor het laatst bewerkt: