Wibautstraat 150
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Naam: Volkskrantgebouw; Volkshotel
Adres: Wibautstraat 150
Architect: Bureau Kraaijvanger; Steven Steenbruggen; Steven Steenbruggen
Bouwtijd: 1965; 2014; 2021
Opdracht: De Volkskrant NV; -; -

Het gebouw werd in 1965 geopend als hoofdkantoor van de Volkskrant en is ontworpen door architectenbureau Kraaijvanger op dat moment geleid door Herman Kraaijvanger, Evert Kraaijvanger en Chris Knol. Het ontwerp van het in die tijd zeer moderne kantoorpand, was geïnspireerd op de indeling van een krant. De gevel verwijst naar een voorpagina met bovenaan de grote kop 'de Volkskrant'. De zeven witte verdiepingen en het raster van ramen refereert naar een krantenindeling met zeven tekstkolommen. De 1,5 miljoen witte geveltegeltjes, die overigens in de loop der jaren een voor een naar beneden vielen, verwezen naar een zelfde hoeveelheid letters in een krant.
Nagenoeg gelijktijdig met de verhuizing van de krant van de Nieuwezijds Voorburgwal naar dit gebouw trad een nieuwe hoofdredacteur, Jan van der Pluijm, aan onder wiens leiding de krant haar katholieke karakter bijna volledig verloor en daarmee de ondertitel 'Katholiek dagblad voor Nederland'. Een ruzie met de schrijver Godfried Bomans, die op zaterdag een column op de voorpagina had, en zijn vertrek in 1968 was symptomatisch voor deze verandering, die gepaard ging met de overgang van een milde naar een scherpere toon. Vanaf dat moment richtte de krant zich op een jonger, links-progressief lezerspubliek. Na ruim 40 jaar en een aantal fusies/overnames verhuisde de redactie van de Volkskrant begin februari 2007 naar het INIT-gebouw aan de Jacob Bontiusplaats waar ook het Parool en Trouw onderdak hebben.

Na de verhuizing van de Volkskrantredactie vestigde in november 2007 het restaurant Canvas zich op de bovenste verdieping. Urban Resort betrok de rest van het pand met honderden creatieven. Met de komst van de Broedplaats VKG werd het gebouw mede door de crisis in de vastgoedsector in 2007 gered van de sloop. Na zes jaar volledig als broedplaats te zijn gevuld, verhuisde Broedplaats VKG in 2013 naar de achtervleugel. De broedplaats telt ruim 3000 m2 en bestaat uit 84 ateliers, muziekstudio’s en kantoren. Broedplaats VKG draait op experiment en om creativiteit. Een werkplek voor jonge gevestigde namen en voor starters op leeftijd, lokaal en internationaal talent. De broedplaats is inmiddels onderdeel van het Volkshotel, met een hotel, café, restaurant, club en flexwerkplek in het voorgebouw. Het pand is volledig verbouwd en aangepast aan de nieuwe hotelfunctie, zonder daarbij afbreuk te doen aan het originele ontwerp uit de jaren ’60. Naar idee van architect Steven Steenbruggen is de gevel weer wit gemaakt door de gevelbanden te stuken. De bovenste verdieping, waar zich voorheen de journalistenkantine bevond, is weggehaald, om plaats te maken voor een volledig nieuwe, geïsoleerde, glazen clubruimte voor Club Canvas. Het hotel werd in juni 2014 geopend. Het gebouw is in 2020 aan de achterzijde verhoogd ten behoeve van vierentwintig long stay kamers. De architect Steven Steenbruggen heeft hiervoor het ontwerp gemaakt. De uitvoering zal omstreeks maart 2021 klaar zijn.

De inrichting van het hotel kwam op conto van ontwerpbureau Müller Van Tol (Bas van Tol). Hij heeft zich laten inspireren door de geschiedenis van het gebouw en de krant. Uitvergrote zwart-wit archieffoto’s en zeefdrukken van krantenfoto’s op de muren van elke verdieping vertellen over de thema’s papier, inkt en fotografie. Zalen zijn vernoemd naar voormalige medewerksters van de krant (Truus, Fransje en Riet) en daarmee is de ziel van het gebouw bewaard gebleven. De hotelkamers zijn ingericht met veel gebruik van staal, glas, hout en beton. Meest opvallend zijn de houten omlijstingen van de kamerbrede ramen. Deze zijn zo breed gemaakt dat je er in kunt zitten of werken. Op de begane grond is een bar en een ruimte met gratis flexwerkplekken onder de naam Werkplaats. Op de zevende verdieping is restaurant Canvas gevestigd met een uniek uitzicht over de stad. Op de overige verdiepingen zijn de hotelkamers, verdeelt in Standard Rooms en Special Rooms. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn de Standard Rooms helemaal niet zo standaard. Van de XS tot de XL, ze zijn allemaal stijlvol en comfortabel, met een regendouche en een goed bed. De XL heeft zelfs twee badkamers, een met een douche en een met een bad, en ruimte voor vier personen. De Special Rooms zijn echt speciaal. Elke kamer heeft een eigen thema, van ‘Cabin in the Woods’ (ontwerp Gabor Disberg) tot ‘Bathing Bikou’ (ontwerp Hanna Maring) en ‘The Businessman Trip’ naar ontwerp van Arno Hoogland.

Meer lezen:
Bureau Kraaijvanger
Disberg, Gabor
Hoogland, Arno
Knol, Chris
Kraaijvanger, Evert
Kraaijvanger, Herman
Maring, Hanna
Müller Van Tol
Steenbruggen, Steven
Tol, van, Bas

Voor het laatst bewerkt: