Bercylaan
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

b'mine b'mine b'mine

Naamherkomst: De Bercylaan is, evenals de omliggende straten in Overhoeks, genoemd naar een wijk waar aan het eind van de twintigste eeuw grootschalige renovaties en herinrichtingen zijn uitgevoerd. In dit geval de wijk Bercy langs de Seine in Zuidoost-Parijs, waar veel wijnpakhuizen langs het water stonden.

Naam: B'Mine
Adres: Bercylaan 5-303
Architect: Paul de Ruiter Architects
Bouwjaar: 2017
Opdracht: Pensioenfonds Metaal & Techniek

Paul de Ruiter Architects ontwierp de 75 m hoge energiezuinige woontoren B’Mine. De woontoren, die deel uitmaakt van de skyline aan de noordzijde van het IJ, ligt in het hart van de nieuwe creatieve hub van Amsterdam, naast de A’DAM Toren. Met twee commerciële ruimtes op de begane grond, een 2-laagse inpandige garage, een inpandige fietsenstalling en 147 appartementen heeft de toren een multifunctionele invulling gekregen. De appartementen zijn volgens verschillende concepten vorm gegeven en lopen uiteen van 4 luxe penthouses met spectaculair uitzicht en 50 middeldure huurwoningen tot 41 appartementen in de vrije huursector. Dan zijn er nog 52 friends appartementen, een nieuw concept. Hierbij zijn de appartementen geschikt voor twee eenpersoons huishoudens. De indeling is zo ontworpen dat de bewoners beschikken over twee gelijkwaardige slaapkamers en een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en badkamer. Met deze combinatie van verschillende huurconcepten speelt B’Mine in op de hedendaagse diversiteit aan woonbehoeften. Elk appartement is voorzien van verdiepingshoge ramen en glazen puien. Voor een aangenaam binnenklimaat zijn de appartementen voorzien van vloerverwarming en een geïntegreerd ventilatiesysteem dat zorgt voor de klimaatregulatie.

hyperion, bold bold

Naam: Bold
Adres:Bercylaan 809-1215
Architect: OZ
Bouwjaar: 2022
Opdracht: VORM

BOLD is een klimaatpositieve woontoren, die een zeer hoge energieambitie combineert met een luxe, hightech uitstraling. De innovatieve gevel is een echte eyecatcher: zowel de gevelpanelen als de ramen zijn energieopwekkend, maar hebben tegelijkertijd een hoge esthetische kwaliteit. De zuid- en westgevel beschikken over 1.800 m2 aan ‘Power-Windows’. Deze innovatieve ramen zetten lichtinval om in elektriciteit. De fluweelzwarte gevelpanelen bestaan volledig uit zonnecellen. Ook het dak van het gebouw is bedekt met zonnepanelen. Daarnaast maakt BOLD gebruik van bodemwarmte en zet het wegstromend douchewater en ventilatielucht in als warmtebron. Dit heeft geleid tot een EPC score van -0,12. De appartementen kenmerken zich door comfort en de bewoners kunnen zelf hun energieverbruik monitoren, om duurzame leefgewoontes te stimuleren. De balkons en loggia’s zijn bekleed met hout, contrasterend met de hightech uitstraling van de gevel. Het gebouw biedt plaats aan 358 woningen voor verschillende doelgroepen. Elke verdieping vormt een eigen community. De tweelaagse plint van het gebouw is gereserveerd voor buurtvoorzieningen, zoals een supermarkt. Een vide met groene gevel verbindt dit bouwvolume met de naastgelegen woontoren met koopappartementen. Bewoners van dit gebouwdeel beschikken over verschillende gedeelde voorzieningen. Parkeren gebeurt op eigen terrein, met twee ondergrondse parkeerlagen die ook ruimte bieden aan elektrische voertuigen.

Meer lezen:
Buiksloterham
OZ
Ruiter, de, Paul

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
wikipedia.nl
gebouwd in amsterdam