Céramiquelaan
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

wijck ceramique ceramiquelaan 3-45

Naamherkomst: De straat is vernoemd naar een wijk aan de Maas in Maastricht-Wijck, welke zijn naam ontleent aan de afgebroken aardewerkfabriek Société Céramique. In 1987 werd daar de huidige bebouwing ontwikkeld waarvoor gerenommeerde architecten werden gevraagd, zoals Aldo Rossi, Mario Botta, Luigi Snozzi, Álvaro Siza, Cruz y Ortiz, Herman Hertzberger, Hubert-Jan Henket, Wiel Arets, Arno Meijs, Bob Van Reeth, Charles Vandenhove, Bruno Albert en de ontwerper van het masterplan Jo Coenen.

Naam: De Zeearend
Adres: Céramiquelaan 3-45
Architect: Siza, Álvaro i.s.m. ADP Architecten
Bouwjaar: 2012
Opdracht: Ontwikkelingscombinatie Overhoeks

De eerst gebouwde woongebouwen in Overhoeks zijn vernoemd naar grote oceaanschepen en zeehelden als verwijzing naar de zeevaarthistorie van Amsterdam. Vandaar de namen De Zeearend en Willem Barentsz voor twee gelijke gebouwen met samen 44 luxe appartementen aan de Céramiquelaan en de Hammerbystraat. Ze zijn van de hand van de Portugese architect Álvaro Siza die hier samenwerkte met ADP Architecten. De maten van de appartementen zijn ruim. Het oppervlak varieert van 100 tot 180m2 en de verdiepingshoogte is 2,80 meter. Voor de verwarming is gekozen voor vloerverwarming.

ceramiquelaan 49-155 ceramiquelaan 157

Naam: De Statendam
Adres: Ceramiquelaan 49-157
Architect: Geurst & Schulze Architecten
Bouwjaar: 2016
Opdracht: Ymere

Het woongebouw De Statendam van Geurst & Schulze Architecten op het voormalige Shell-terrein heeft een H-vormige plattegrond en is gelegen aan twee straten, de Céramiquelaan en de Hammerbystraat. In het negen lagen hoge gebouw zijn 108 appartementen. De zuidelijke kop van het blok is gericht op het Schegpark met zicht op het IJ. De noordelijke kop is gericht op een binnenstraat, die alleen voor langzaam verkeer toegankelijk is. De twee lange zijden zijn gericht op de groene binnenhoven. Het blok is voorzien van half verdiepte loggia’s en balkons. Naar boven toe trapt het blok over drie lagen terug met rondom grote dakterrassen. Het groene karakter van het stedenbouwkundig plan wordt versterkt door de balkonhekken met geïntegreerde plantenbakken, verticale spankabels langs de binnengevels ten behoeve van de klimplanten en boombakken op de dakterrassen.

ceramiquelaan 161-275 ceramiquelaan 161-275 ceramiquelaan 161-275 ceramiquelaan 161-275 ceramiquelaan 161-275 ceramiquelaan 161-275

Naam: The Wave
Adres: Céramiquelaan 161-275
Architect: Dok Architecten
Bouwjaar: 2021
Opdracht: Amvest

The Wave, naar ontwerp van Dok Architecten, ligt tegen het Schegpark en heeft een fraaie binnentuin. Opvallend in de gezamenlijke binnentuin zijn de grove dennen en de aanwezigheid van grind en natuursteen. Aan deze kant ligt de lobby, het hart van het gebouw. In deze gezamenlijke ‘woonkamer’ kun je de krant of een boek lezen, even werken, een kopje koffie drinken of gezamenlijke activiteiten met je buren organiseren. Grenzend aan de lobby vind je de centrale hal, de entree tot het gebouw. The Wave telt 58 koopappartementen en valt op door haar grote golvende buitenruimtes, die over elke zijde van het gebouw lopen – afwisselend symmetrisch of asymmetrisch. Deze balkons zijn bedacht als figuurlijke armen die zich zo ver mogelijk langs het park uitstrekken. Het gevoel van water wordt geaccentueerd door een bakstenen gevel met parelmoer effect. Een scala aan zacht getinte bakstenen vormt een kleurverloop in de ronde delen van de balkons. Van ver oogt het gebouw wit met een glans, van dichtbij komt het gebouw tot leven en kan je de zeven kleuren steen als spikkels herkennen.

ceramiquelaan 281-433 ceramiquelaan 281-433 ceramiquelaan 281-433 ceramiquelaan 281-433

Naam: The Wing
Adres: Céramiquelaan 281-433
Architect: Powerhouse Company
Bouwjaar: 2022
Opdracht: Amvest

Alle 77 appartementen van woongebouw The Wing, een ontwerp van Powerhouse Company, hebben een eigen dakterras of balkon. Elke zijde van het terrein grenst aan verschillende gebieden, wat er toe heeft geleid een woongebouw te ontwerpen dat aan alle kanten onderscheidend is. Zo ontstond voor The Wing een opvallende gevel die op sommige plekken verspringt, waardoor er extra diepe balkons ontstaan. De grote glazen puien zorgen voor veel natuurlijke lichtinval en een fantastisch uitzicht.

Meer lezen:
ADP Architecten
Buiksloterham
Dok Architecten
Geurst & Schulze Architecten
Powerhouse Company
Siza, Álvaro

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
wikipedia.nl
gebouwd in amsterdam