Dam 3-7
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Damrak, Beurs Zocher Vissteeg, Beursstraat 97-103

Naam: Gebouw 1913; Verwelius; Royal Dam Center
Adres: Dam 3-7
Architect: P.H.van Niftrik; Dam, Cornelis Gregorius (Cees); Dam, Cornelis Gregorius (Cees)
Bouwjaar: 1915; 1991; 2016
Opdracht: NV Hollandsche Woningmaatschappij 1913; Verwelius Vastgoed VII; Verwelius Vastgoed VII

Nog voordat er iets op de Dam was afgebroken werd in 1910 de Raadhuis-Dam-Commissie ingesteld om de bouw van een nieuw raadhuis op de Middendam te begeleiden. In deze commissie zaten de vooraanstaande architecten Berlage, Cuypers en C.Muysken. De commissie wist in korte tijd haar mandaat zodanig te verruimen dat het alle nieuwbouwplannen rond de Dam op esthetische kwaliteit kon beoordelen. Een Schoonheidscommissie dus. Geen ontwerp ontkwam aan de ongenadig kritische blik van de commissie, die niet schuwde veranderingen in de ontwerpen dwingend voor te schrijven. Vooral Berlage maakte zich hieraan schuldig. Hij verdedigde zijn vergaande bemoeienis door te wijzen op de in zijn ogen inferieure kwaliteit van de voorgelegde ontwerpen van volgens hem ongekwalificeerde architecten. Dit leidde naast 'hoogstnoodzakelijk verbeteringen' tot oplopende irritaties bij de indieners over de hinderlijke bemoeizucht en het daaruit voortvloeiende tijdverlies. De bijna woordelijk genotuleerde handelingen van de commissie laten deze fricties duidelijk naar voren komen.

Dam 3-7 Warmoesstraat 180-182 Dam 3-7

De NV Hollandsche Woningmaatschappij was in maart 1913 opgericht en kocht in de loop van dat jaar diverse oude pandjes op tussen Beursstraat, die nog tot de Dam liep, en Warmoesstraat. Dit stukje Dam heette tot 1916 Vischsteeg. De naam werd mede op verzoek van de NV gewijzigd: vanaf 1917 heette het hier Visschersdam. In 1957 werd dat kortweg Dam. Directeur van de Hollandsche Woningmaatschappij was architect P.H.van Niftrik die zichzelf de opdracht verstrekte voor de bouw van een kantoorpand met winkels op de begane grond. De Raadhuis-Dam-Commissie boog zich voor het eerst in februari 1914 over het ontwerp en Berlage ging er helemaal op los: 'onbegonnen werk de gebreken alle op te sommen en de middelen tot verbetering aan te wijzen. Deze ontwerper moet zich met een bevoegd architect verstaan om er iets van terecht te brengen.' De commissie verwees het plan daarmee regelrecht naar de prullenbak. Ettelijke herziene plannen verder oordeelde de commissie eind augustus 1914 dat het bouwplan was goedgekeurd.
Het pand had een plint van natuursteen, net als de in dezelfde tijd gebouwde gebouwen Dam 1, Dam 9, Dam 17-21 en Dam 23-31, waardoor ze min of meer een eenheid vormden.

Dam 3-7 Dam 3-7

Na de sloop van de woningen en winkels van de Hollandsche Woningmaatschappij 1913 komt er een nieuw kantoorgebouw voor en door Verwelius Vastgoed VII voor in de plaats. Gelijktijdig wordt het pand uitgebreid met de Beursstraat, zodat het nieuwe gebouw direct aansluit tegen de Bijenkorf. De Beursstraat zal tot de Papenbrugsteeg verdwijnen en samen met de huizen tot de Warmoesstraat bij de Bijenkorf worden gevoegd. Het nieuwe gebouw wordt ontworpen door architect Cees Dam. Bouwmaatschappij Verwelius gaat het gebruiken als hoofdkantoor. Nadat Verwelius het op een later moment deels heeft verlaten wordt het ook verhuurd aan anderen. Het pand heeft zes etages, op de begane grond is horeca gevestigd, de rest van het gebouw is kantoorruimte.

Dam 3-7 Dam 3-7 Dam 3-7 Dam 3-7

In 2016 wordt besloten het gebouw tot appartementencomplex met 14 appartementen te verbouwen, dit omdat de verhuur als kantoorgebouw niet meer zo eenvoudig is. Het gebouw wordt verbouwd door de aannemer Verwelius onder leiding van de architect Cees van Dam en krijgt een complete facelift, ook aan de buitenzijde.

Dam 3-7 Dam 3-7 Dam 3-7 Dam 3-7

Het pand krijgt 9 etages, op de begane grond is horeca gevestigd. Vanaf de bovenste, glazen etages, is er een mooi uitzicht over de Dam. Vanaf mei 2016 kunnen de appartementen gekocht worden voor bedragen tussen de € 1,1 en € 25 miljoen met een oppervlakte van 118 tot 1.230 m2. Het duurste komt bovenop, met een groot terras van 185 m2. Alle appartementen kunnen gebruik maken van de hoteldiensten van het tegenover gelegen hotel Krasnapolsky.

Dam 3-7 Dam 3-7 Dam 3-7

Eigenaren en bewoners:
1991-heden Verwelius Vastgoed VII (eigenaar)
1991-? Hoofdkantoor Bouwmaatschappij Verwelius (2021 in Huizen NH)
2015 Madame Tussaud (kantoor)

Meer lezen:
Dam, Cornelis Gregorius (Cees)
Dam voor 1600
Dam tussen 1600 en 1900
Dam 1900 tot heden
Niftrik, van, Piet Hein

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
Het Parool, funda.nl, amsterdamsegrachtenhuizen.nl
amsterdamsebinnenstad.nl/binnenstad/280/berlagiaanse-middeldam.html
wikipedia.nl