Francisco Faleirostraat (Steigereiland)
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Francisco Faleirostraat Francisco Faleirostraat 1-27 Francisco Faleirostraat 29-33

Naamgeving: Francisco Faleiro, geboren te Covilhã, aan het einde van de 15e eeuw, was een Portugese kapitein en kosmograaf. Francisco schreef naar aanleiding van de ontdekkingsreis van Fernão de Magalhães naar de westelijke route naar de Molukken een uitgebreid werk over zeilen en navigatietechniek (1535). Dit werk was de bron voor het door de Spaanse kapitein Pedro de Medina samengestelde ‘Arte de navegar’ uit 1545.

Naam: Steigerhof
Adres: Francisco Faleirostraat 1-37
Architect: Duinker van der Torre
Bouwtijd: 2007
Opdracht: UBA Projectontwikkeling, Woningstichting Rochdale

Steigerhof bestaat uit 99 woningen en 3 bedrijfsruimten in een U-vormig bouwblok met uitzicht op het IJmeer. Het is opgebouwd uit afwisselende stroken glas en grijsgroene leisteen die het gebouw een sterke horizontale geleding geven. Langs de IJburglaan heeft de begane grond bedrijfsruimten, in de zijstraten maisonnettes. De verdiepingen hebben een portiek-etage ontsluiting. Parkeren is voorzien aan de binnenzijde van het blok op maaiveldniveau onder de bebouwing. De eengezinswoningen zijn opgebouwd met keuzemogelijkheden voor toekomstige bewoners. De woninggrootte kan verschillen van twee tot vier bouwlagen. De woningen hebben een diepe achtertuin met parkeerplek op eigen terrein.

Francisco Faleirostraat 4-10, Martien Schaaperhuis Francisco Faleirostraat 4-10, Martien Schaaperhuis Francisco Faleirostraat 4-10, Martien Schaaperhuis

Naam: Martien Schaaperhuis
Adres: Francisco Faleirostraat 4-10
Architect: Friso ten Holt
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Ymere

Het Martien Schaaperhuis omvat 72 woningen, een restaurant, dienst- en bedrijfsruimten. De geschiedenis van dit huis begint in 1997 als op een symposium van de Daverende Daklozendagen het idee ontstaat voor een woonwerkproject voor thuislozen die moesten kunnen participeren in het ontwerpproces. Wel was er vanaf het begin het vermoeden dat dit een langdurig traject zou worden. Uiteindelijk duurde het elf jaar voor het ontwerp- en bouwproces en het vinden van een geschikte locatie tot een goed einde waren gebracht. Overigens is hier wel een wens mee in vervulling gegaan, namelijk een complex voor begeleid wonen in een nieuwbouwwijk. In het hoofdgebouw zijn op de begane grond een restaurant en dienstruimten. Op de woonverdiepingen zijn zes woongroepen voor telkens acht bewoners. Op de begane grond zijn verder verhuurbare ruimten ten behoeve van de werkgelegenheid voor de bewoners. De binnenhof van het complex, omsloten door hoogbouw en twaalf eensgezinswoningen en omringende laagbouw van twaalf vierkamerwoningen (sociale huur), heeft een openbare functie zodat bewoners uit de buurt en van het Martien Schaaperhuis elkaar kunnen ontmoeten.

Meer lezen:
Duinker van der Torre
Friso ten Holt
Steigereiland

Voor het laatst bewerkt: