Grasweg 51
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Johan Hillen Maria de Lelie Hillen de Lelie afvalbak Marnette

Naam: IJzergieterij Joh.Hillen de Lelie
De ijzergieterij Joh.Hillen de Lelie is in 1913 opgericht door Johan Albert Marie Vincent Hillen (1874-1941) in 1902 getrouwd met Maria Scolastique Victoire Angèle de Lelie (1878-1945). In dit huwelijk werden meerdere zoons en dochters geboren waarvan Jacobus Adrianus Albertus Maria Hillen (1906-?) later zijn vader als directeur zou opvolgen. Johan is gescheiden van Maria wat wellicht mede heeft geleid tot een faillissement van het bedrijf in 1932 op een moment dat de door Johan in 1930 uitgevonden balkeerklep wereldwijd voor een doorbraak zorgde in afsluitmateriaal. Met deze klep werd het mogelijk om terugstromen van vervuild water in een schoonwatersysteem te blokkeren zonder menselijk ingrijpen. De fabriek lijkt een doorstart te hebben gemaakt.
In 1971 nam de Koninklijke Nederlandsche Hoogovens en Staalfabrieken N.V. de firma Bernet over, al bleef het bedrijf werkzaam als een zelfstandige vennootschap tot 1985. In dat jaar ging Bernet samen met de Verenigde Utrechtse IJzerhandel N.V. en de N.V. In- en Verkoop voor Bouwmaterialen IVB op in Hoogovens Handel B.V. Dit bedrijf ging in 1995 weer op in metaalhandelaar ODS. Wanneer de ijzergieterij van de Grasweg is vertrokken is niet bekend.

Friedrichshafen 33L

In 1919 werd de ELTA gehouden. Op 1 augustus 1919 wordt in de krant het volgende bericht gepubliceerd: ’Door een harde windvlaag is het watervlieguig, V42, van de Marine bij het landen op het IJ neergestort. De 33-jarige sergeant-vliegtuigmaker Atse Sijtse Kroeger (1886-1919) is daarbij omgekomen en de piloot, de 1ste luitenant Bakker, heeft zijn been gebroken. Bakker en Kroeger waren met hun watervliegtuig, een Friedrichshaven FF-33L, registratie V-15, komen aanvliegen uit de Marinehaven van Veere. Samen met nog een watervliegtuig uit Veere en twee Marinewatervliegtuigen van Texel zouden ze de ELTA (de Eerste Luchtvaart Tentoonstelling Amsterdam), komen opluisteren. Tijdens hun landing achter het Centraal Station op het IJ werd het watervliegtuig van Bakker en Kroeger door de harde wind gegrepen, waardoor het neerstortte op het dak van de loods van de ijzergieterij van J.Hillen de Lelie aan de Grasweg 51 in Amsterdam-Noord.’

Karakter Wijnimport

Sinds 1997 is op deze plek de vestiging van Karakter Wijnimport een wijnkoperij die in 1997 is opgericht.

Meer lezen:
Buiksloterham
Grasweg

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
wikipedia.nl
geni.com
Het IJ rondom, 2011, Sabine Lebesque, isbn 9789078088479
Gebouwd in Amsterdam
Delpher