Grasweg 53-85
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
lichtschip werf G.de Vries Lentsch

Naam: -; Scheepsbouwloods; Het Gouden Veem; De Groene Draeck
Adres: Grasweg 53-85
Architect: -; P.Groenhart; -; W.J.Klein
Bouwjaar: 1932; 1954; ca.1980: 1995
Opdracht: De Vries Lentsch jr; De Vries Lentsch jr; -; -

Het terrein was al in 1932 in handen van De Vries Lentsch en nam samen met het terrein Grasweg 60-62 het gehele uiteinde van de Grasweg bij het Tolhuiskanaal in beslag. Met de komst in 1954 van een grote scheepsbouwloods, van de hand van architect P.Groenhart, was het mogelijk schepen tot een lengte van 70 meter binnen te bouwen zonder afhankelijk te zijn van het weer. Licht viel naar binnen door 2700 raampjes.

de Groene Draeck

Eén van de door G. de Vries Lentsch Jr. gebouwde schepen is het koninklijk jacht van prinses Beatrix, 'De Groene Draeck'. Dit jacht, een Lemsteraak, werd haar voor haar 18de verjaardag aangeboden door het Nederlandse volk. Het zeilnummer is dan ook 18. Het schip is vernoemd naar het oorlogsschip 'de Vlieghende Groene Draeck' uit 1623, dat onder andere het vlaggenschip was van Piet Hein, met Maarten Tromp als kapitein. Het huidige jacht bevat een mastschild met houtsnijwerk waarop het originele schip is afgebeeld. Het schip 'De Groene Draeck' liep in 1957 van stapel en is nog steeds in bezit van de koninklijke familie. Al eerder had men de Piet Hein voor de koninklijke familie mogen bouwen.

Het gouden Veem bedrijfsverzamelgebouw De Groene Draeck bedrijfsverzamelgebouw De Groene Draeck bedrijfsverzamelgebouw De Groene Draeck

In 1969 werden de activiteiten beëindigd. Sinds 1917 verlieten meer dan 2800 schepen de helling tot de liquidatie in 1970.
In de jaren 80 werd de scheepsbouwloods uit 1954 verbouwd en kreeg de naam ‘Het Gulden Veem’. Het werd vanaf die tijd, voornamelijk gebruikt voor opslag van tabak. Het doel van deze verbouwing was onder meer om de bestaande honderden kleine ruitjes te doen wegvallen achter een gevel beplating.

Het Gymlokaal bedrijfsverzamelgebouw De Groene Draeck bedrijfsverzamelgebouw De Groene Draeck bedrijfsverzamelgebouw De Groene Draeck lichtboei

Uiteindelijk is de scheepsbouwhal het enige gebouw dat is overgebleven van de beroemde werf. De hal is in 1995 door architect W.J.Klein geheel gerenoveerd tot bedrijfsverzamelgebouw en kreeg de naam 'De Groene Draeck'. Doel was de oorspronkelijke gevel weer tot leven te brengen en deels nieuwe toevoegingen aan te brengen. De grote 'scheepswerfdeuren' zijn verwijderd en er is een uitkragende pui met een waaiervormige balkonstrook aangebracht. Binnen is de hal totaal vernieuwd en ingericht als kantorencomplex met alle faciliteiten die daarbij horen. Het hele complex is mooi afgewerkt met luxe accenten, zoals marmeren vloeren in de gang. Het is een voorbeeld van prachtig gerenoveerde industriële bebouwing en een compliment aan de bijzonder fraaie plek.
Gebruikers zijn Het Gymlokaal en Creapolis Media
Op het voorplein staat nog een rode lichtboei, met de tekst Grasweg 53-85, als herinnering aan de scheepsbouw uit vervlogen tijden.
Zie ook Grasweg 60-62.

Meer lezen:
Buiksloterham
Grasweg
Grasweg 60-62

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
wikipedia.nl
Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten (SSRP)
Het IJ rondom, 2011, Sabine Lebesque, isbn 9789078088479
Gebouwd in Amsterdam
Delpher