Hammarbystraat
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

willem barentsz willem barentsz willem barentsz

Naamherkomst: De straat is vernoemd naar de wijk Hammarby Sjöstad in Stockholm. De wijk staat ook bekend als ‘de duurzame stad’, waarin de beste aspecten van het stadsleven zijn overgenomen, en het verkeer, de stress en de vuiligheid achter zich heeft gelaten. Dit gedeelte van de stad is een internationaal gerenommeerde ‘ecowijk’, met revolutionaire technologie die energie opwekt en afval vermindert.

Naam: Willem Barentsz
Adres: Hammerbystraat 2-44
Architect:Álvaro Siza i.s.m. ADP Architecten
Bouwjaar:2012
Opdracht: Ontwikkelingscombinatie Overhoeks

De eerst gebouwde woongebouwen in Overhoeks zijn vernoemd naar grote oceaanschepen en zeehelden als verwijzing naar de zeevaarthistorie van Amsterdam. Vandaar de namen De Zeearend en Willem Barentsz voor twee gelijke gebouwen met samen 44 luxe appartementen aan de Céramiquelaan en de Hammerbystraat. Ze zijn van de hand van de Portugese architect Álvaro Siza die hier samenwerkte met ADP Architecten. De maten van de appartementen zijn ruim. Het oppervlak varieert van 100 tot 180m2 en de verdiepingshoogte is 2,80 meter. Voor de verwarming is gekozen voor vloerverwarming. Het gebouw vormt een eenheid met gebouw De Zeearned aan de Céramiquelaan.

statendam

Naam: De Statendam
Adres: Hammerbystraat 46-152
Architect: Geurst & Schulze Architecten
Bouwjaar: 2016
Opdracht: Ymere

Het woongebouw De Statendam van Geurst & Schulze Architecten op het voormalige Shell-terrein heeft een H-vormige plattegrond en is gelegen aan twee straten, de Céramiquelaan en de Hammerbystraat. In het negen lagen hoge gebouw zijn 108 appartementen. De zuidelijke kop van het blok is gericht op het Schegpark met zicht op het IJ. De noordelijke kop is gericht op een binnenstraat, die alleen voor langzaam verkeer toegankelijk is. De twee lange zijden zijn gericht op de groene binnenhoven. Het blok is voorzien van half verdiepte loggia’s en balkons. Naar boven toe trapt het blok over drie lagen terug met rondom grote dakterrassen. Het groene karakter van het stedenbouwkundig plan wordt versterkt door de balkonhekken met geïntegreerde plantenbakken, verticale spankabels langs de binnengevels ten behoeve van de klimplanten en boombakken op de dakterrassen. Het gebouw ligt opgesloten tussen Céramiquelaan en Hammerbystraat.

Meer lezen:
ADP Architecten
Buiksloterham
Geurst & Schulze Architecten
Siza, Álvaro

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
wikipedia.nl
gebouwd in amsterdam