Herengracht 485
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Architect: -
Bouwjaar: 1668
Opdracht: Dirk Jansen Tancho en Samuel Gerinx

Dirk Jansen Tancho en Samuel Gerinx zijn de gemeenschappelijke opdrachtgevers van de panden aan de Herengracht 483 en 485 gebouwd onder één dak. Samuel Gerinx was de eigenaar van dit pand. Samuel was getrouwd met Elisabeth Tilly. Na zijn overlijden is het huis via Elisabeth in 1675 in handen gekomen van Jan Tilly.
In 1717 is het eigendom van Jan Agges Scholten (1690-1772).
Jan Scholten heeft op hetzelfde moment meerdere huizen in bezit, het wordt echter nergens duidelijk wanneer hij waar woont. Het gegeven dat hij een pand aan de Buitenkant huurt in 1711, het jaar van zijn trouwen, doet veronderstellen dat dit hun eerste woonhuis is. Lastiger zijn de huizen aan de Herengracht en de Oudeschans die beiden in 1717 zijn eigendom worden of zijn. In aanmerking genomen dat het pand aan de Oudeschans door hem wordt verbouwd en voorzien van medaillons met beeltenissen van hemzelf en zijn vrouw lijkt hij naar hier te verhuizen. Over het gebruik van het huis aan de Herengracht 485 is niets terug te vinden, het enige dat we hier weten is dat het buurhuis op Herengracht 487 bewoond werd door zijn grootvader Borchard Schulte (1619-1678). Door vererving kwam het in handen van Jan’s vader Christiaan Scholten (1644-1709). Aannemende dat ook Herengracht 485 van Borchard Schulte en daarna van Christiaan Scholten is geweest, zou dit huis in 1709 kunnen vererven naar Jan Agges Scholten.
Vanaf 1730 is het duidelijk dat Jan en Pieternella hebben gekozen voor de Prins Hendrikkade in hun nieuwe huis ‘Scholtenborgh’.
In 1905 is het eigendom van notaris Johan Maria Arnold Hoogvliet. Vermoedelijk is in deze tijd de stoep met onderingang vervangen door een platte stoep.

Meer lezen:
Gerinx, Samuel
Jansen Tancho, Dirk
Scholten, Jan Agges: Prins Hendrikkade 142; Oudeschans 6

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
wikipedia.nl