Huigenbos
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Huigenbos, 1976 Huigenbos Huigenbos

Naam: Huigenbos
Adres: Karspeldreef

Architect: Inbo, DE architecten
Bouwtijd: 1974, 2007
Opdracht: Gemeente Amsterdam

De flat heeft haar naam gekregen bij Raadsbesluit van 25-4-1973 en is vernoemd naar boerderijen in Scherpenzeel (Gelderland) en Egmond Binnen (Noord-Holland).
Op de tekentafel is Huigenbos in eerste instantie getekend als een kaarsrechte flat zoals ook de allereerste flats zijn uitgevoerd. Er wordt echter gebouwd in een variant van het honingraatmodel, waarmee een ruim opgezet hof wordt gevormd. Alle balkons van de flat zijn op het zuiden of westen gesitueerd. De flat bestaat uit een laag bergingen op maaiveldniveau en tien woonlagen waarbij de laagste woonlaag is gelegen aan de binnenstraat. De flat is prefab opgebouwd, wat wil zeggen dat alle muren, ramen, deuren, en dergelijke montageklaar van de fabriek komen en ter plekke tegen elkaar worden gemonteerd.
De parkeervoorziening, een deels betaalde parkeergarage, is gelegen aan de Karspeldreef en met een overdekte loopbrug aangesloten op de binnenstraat van de elf bouwlagen hoge flat. Op een later moment is de loopbrug verwijderd en de flat aan de zuidzijde voor auto's bereikbaar gemaakt via een ontsluiting vanaf de Huntumdreef. In juni 2018 wordt de parkeergarage gesloopt.

Huigenbos 1-905 Huigenbos 9-916 Huigenbos 9-916 Huigenbos 9-916 Huigenbos 17-924 Huigenbos 25-932 Huigenbos 25-932 Huigenbos 33-940 Huigenbos 33-940 Huigenbos, 2018

Bij de renovatie van 2007 zijn de toegangen van flathoge glazen puien voorzien en de trappenhuizen met liften en de plint van het gebouw getransformeerd. Elk trappenhuis heeft nu een eigen naam die als afbeelding op de glazen pui is terug te zien. In de plint zijn de bergingen ondergebracht en aan de hofzijde is de plint afgewerkt met een stalen rek waar klimplanten voor een groene uitstraling zorgen.

Meer lezen:
Bijlmermeer
DE architecten
Inbo

Voor het laatst bewerkt: