Overhoeksparklaan
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
7 provincien, europa 7 provincien 7 provincien 7 provincien

De naam Overhoeks is afkomstig van de gelijknamige hoge kantoortoren die Arthur Staal in 1966 ontwierp voor Shell. De term 'overhoeks', oftewel 'diagonaal geplaatst', heeft betrekking op de oriëntatie van het gebouw ten opzichte van stad en het water van het IJ.

Naam: De Zeven Provinciën
Adres: Overhoeksparklaan 2-124
Architect: Jo Coenen & Co Architekten
Bouwjaar: 2012
Opdracht: Ontwikkelingscombinatie Overhoeks

7 provincien 7 provincien 7 provincien

Woongebouw De Zeven Provinciën van architect Jo Coenen ligt direct aan het water. Het ontwerp van het blok wijkt op een aantal punten af van de dwingend voorgeschreven randvoorwaarden uit het stedenbouwkundig ontwerp van Geurst & Schulze. Zo is op de begane grond een brede poort, waardoor de achterliggende blokken meer zicht krijgen op het IJ. Daarnaast is de rechthoekige vorm losgelaten door te kiezen voor ‘een gebogen lijnenspel, een voortdurende repetitie van glooiende welvingen in glas en natuursteen’, aldus Coenen. Door een expressiviteit na te streven in de vormgeving, zocht de architect aansluiting bij de architectuur van de Amsterdamse School. De glooiende vormen genereren bovendien meer bezonning en uitzicht voor de bewoners. Het gebouw omvat 62 appartementen en een ondergrondse parkeergarage.

7 provincien, europa europa europa europa

Naam: De Europa
Adres: Overhoeksparklaan 130-290
Architect: Álvaro Siza, HMADP architecten
Bouwjaar: 2011
Opdracht: Ontwikkelingscombinatie Overhoeks

Het gebouw De Europa, ontworpen door Álvaro Siza in samenwerking met HMADP architecten bestaat uit zeven bouwlagen en telt 79 huur- en koopwoningen in de luxe sector. Vanaf de vijfde verdieping heeft het gebouw een terrasvormige opbouw. Aan de vormgeving van het dak, de 'vijfde gevel' is veel aandacht besteed. Op het platte dak liggen terrassen en daktuinen, waardoor er een daklandschap ontstaat. De opbouw van de gevels is rustig en gevarieerd met royale ramen. De gevels, alsmede de balkon- en vloerranden, zijn bekleed met witte natuursteen uit Griekenland. Het hoofdvolume is daardoor goed afleesbaar, terwijl de uitsneden van de balkons en loggia’s voor de karakteristieke plastiek zorgen. Door de open gevel genieten de bewoners van veel daglicht en uitzicht over het water. Op de begane grond zijn een fitnessclub en een sauna voorzien.

Meer lezen:
HMADP Architecten
Buiksloterham
Coenen, Jozef Maria Johannes (Jo) en Co Architecten
Geurst & Schulze
Siza, Álvaro

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
wikipedia.nl
gebouwd in amsterdam