Singel 104-106
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Adres: Singel 104-106
Bouwtijd: 1743
Opdracht: Johannes Caron

De tweelingpanden worden beschreven als wellicht de hoogste klokgevels in Amsterdam. Ze zijn gebouwd in een late Lodewijk XIV-stijl. Hoewel klokgevels al in de 17de eeuw voorkomen, is dit geveltype bij uitstek geschikt voor toepassing van de barokke stijlen van de 18de eeuw. De rijk versierde toppen hebben een fraai fronton, inspringende aanzetstukken en een siervaas in top. De panden zijn met een steen in de achtergevel gedateerd 1743.
Singel 106 is het mooiste pand van de twee. De hardstenen buitentrap geeft toegang tot de voordeur met het versierde bovenlicht en de rijk gedecoreerde hal met veel ornamenten en een mooi ovaal trappenhuis in een overgangsstijl van Lodewijk XIV naar Lodewijk XV.

De fraaie zaal is op een merkwaardige plaats, namelijk de voorkamer op de bel-etage. De zaal heeft mooie schouwen, houten vloeren, een plafondschildering van Abraham Hendrik van Beesten uit 1744 en een schilderachtig uitzicht. De schildering op het plafond laat de vier seizoenen zien verbeeld door Romeinse goden en godinnen. Zo is Boreas, de noordenwind, gehuld in kleren en met een takje hulst. Hij staat voor de winter.
De verkoopprospectus van 2019 vertelt verder dat we vanuit deze kamer via een gang naar het achterhuis komen waar de woonkeuken is. Een trap geeft toegang tot de begane grond van het achterhuis. Hier is een slaapkamer aan het lichthof gelegen en deze heeft originele kasten en een balkenplafond. Tussen het voor- en achterhuis is een patio van ca. 7 m2 gelegen. Het appartement heeft een oppervlak van 166m2 en bracht 1,3 miljoen euro op.

Meer lezen:
Beesten, van, Abraham Hendrik
Boreas
Klokgevel
Lodewijk XIV-stijl

Voor het laatst bewerkt: