Spadinalaan
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

spadina ave toronto spadinalaan 3-149 spadinalaan 3-149

Naamherkomst: De straat is genoemd naar Spadina Avenue en Spadina Road in Toronto bij het Ontariomeer. Ook in deze buurt is sinds het begin van de eenentwintigste eeuw een herontwikkelingsproces gaande.

Naam: De Prinsendam
Adres: Spadinalaan 3-149
Architect: Tony Fretton Architects
Bouwjaar: 2010
Opdracht:Ontwikkelingscombinatie Overhoeks

Het gebouw De Prinsendam door Tony Fretton Architects is een appartementencomplex in de wijk Overhoeks met 74 koopwoningen verdeeld over acht verdiepingen. De buitenkant van het gebouw is bekleed met Altenberger Travertin, een natuursteen waarin fossielen en andere gesteenten zijn meegevormd. De gevels krijgen hierdoor van dichtbij een levendige uitstraling. Van een afstand heeft het geheel een kalme uitstraling door het gelijkvormige patroon van de raampartijen. De afwisselend geplaatste vierkante ramen en rechthoekige Franse balkons zorgen voor ritmiek in de gevel. De inspiratie hiervoor is afkomstig van de woningen uit de Gouden Eeuw, waar de specifieke verdeling van hoge ramen in combinatie met de wit gepleisterde wanden in het interieur voor bijzondere verlichting in de woningen zorgde. Naar de vormgeving van de balkons is speciale aandacht uitgegaan door ze te voorzien van glazen balustrades en vloeren van glazen bouwblokken.

spadinalaan 2-86 spadinalaan 2-86 spadinalaan 2-86

Naam: De Oranje
Adres: Spadinalaan 6-86
Architect: Baneke Van der Hoeven Architekten
Bouwjaar: 2010
Opdracht: Ontwikkelingscombinatie Overhoeks

Het masterplan voor de nieuwe woonwijk Overhoeks op een deel van het voormalige Shell-terrein is gemaakt door Ton Schaap en Geurst & Schulze architecten. Gebouw De Oranje is een onderdeel van deze nieuwe wijk naar ontwerp van Baneke Van der Hoeven architecten. Hier liggen de appartementengebouwen in een parklandschap. Woongebouw De Oranje is gelegen aan de als park ingerichte oever van het IJ en telt 41 woningen. De appartementen kennen een bijzondere indeling waarbij de traditionele hal is verdwenen. Vanaf een ingangshal staat men direct in de woonkamer die als centrale ruimte fungeert. Van hier zijn de verschillende ruimten van de woning te betreden via brede verdiepingshoge doorgangen. De woonkamers zijn op hun beurt op de buitenhoeken van het gebouw gelegen, waarbij een fraai uitzicht over het water naar de binnenstad ontstaat. De rondlopende raampartijen versterken het panoramische effect van de positie van deze woonkamers.
Van de woningen op de bovenste verdiepingen zijn er geen twee gelijk. Hier hebben de verdiepingen grote dakterrassen, ontstaan door de gevels aan de zuid- en westzijde terug te laten springen. Aan de oostkant zijn serres en loggia’s.

spadinalaan 90-268 spadinalaan 90-268 spadinalaan 90-268 spadinalaan 90-268

Naam: Halve Maene
Adres: Spadinalaan 92-266
Architect: Mecanoo architecten
Bouwjaar: 2015
Opdracht: Ymere, Bouwinvest

Gebouw De Halve Maen, naar het gelijknamige VOC-schip, maakt deel uit van Overhoeks. Mecanoo architecten ontwierp een symmetrisch U-vormig gebouw met acht bouwlagen en 86 woningen die zijn onderverdeeld in een zware plint van metselwerk en een getrapte bovenbouw in een licht materiaal. De woningen hebben een grote diversiteit in plattegrondtypen, variërend van 53 tot 136 m2. Inspiratiebron voor de vormgeving en de materialisatie vormden de chique zandstenen woongebouwen van Parijs met hun grote openslaande deuren, sierlijke smeedijzeren hekwerk en zinken daken. De appartementen zijn zoveel mogelijk twee- of meerzijdig georiënteerd, zodat ze maximaal profiteren van het zonlicht. Dit levert een asymmetrische plattegrond van het gebouw op en daardoor een afwisseling van buitenruimtes. De entree van het gebouw ligt aan de zijde van het plein en loopt door tot aan de binnentuin. De gevel is uitgevoerd in warmgele steen. De balkons zijn slank gedetailleerd met frivole hekjes. Door de dubbele openslaande deuren diep in de gevel te plaatsen, ontstaat voor elk raam een Frans balkon met hetzelfde hekwerk. Bij de bovenbouw zijn delen uit het gebouw weggesneden en ergens anders weer toegevoegd. Hierin zijn twintig bijzondere penthouses met grote daktuinen ondergebracht. Ondergronds is een parkeergarage aangelegd.

spadinalaan 161-347 spadinalaan 161-347 spadinalaan 161-347 spadinalaan 161-347 spadinalaan 161-347 spadinalaan 161-347

Naam: The Row
Adres: Spadinalaan 165-347
Architect: DP6 architectuurstudio
Bouwjaar: 2021
Opdracht: Amvest

The Row is een ontwerp van DP6 architectuurstudio en omvat 92 huurwoningen in de vrije sector en een bijbehorende ondergrondse parkeergarage. De architect heeft gekozen voor een samenstel van twee kleinere compacte woontorens met elk een eigen ingang waarbij alleen het entreegebied wordt gedeeld. Ruime balkons en transparante balustrades zorgen voor een optimale lichtinval in de woningen. In het binnengebied ligt een parkachtige tuin die door alle bewoners gebruikt kan worden als een waardevolle toevoeging op de individuele buitenruimtes.

spadinalaan 272-402 spadinalaan 272-536 spadinalaan 573-583 spadinalaan 579

Naam: (blok B1-B2)
Adres: Spadinalaan 272-536
Architect: NL Architects
Bouwjaar: 2020
Opdracht: Ymere

De derde fase van de bebouwing van Overhoeks omvat onder meer twee blokken voor sociale huur. Deze twee blokken zijn ontwikkeld door woningcorporatie Ymere en geplaatst op een ondergrondse parkeergarage. De gebouwen bevatten in totaal 133 studio-appartementen van ongeveer 50 m2. Het grootste deel van de units is 8 meter diep en 6,5 meter breed. Aan de balkonzijde nemen de ramen de volle breedte in. Schuifdeuren geven toegang tot de royale buitenruimte. NL Architects heeft de studio’s niet onderverdeeld in kamers zodat ze naar wens kunnen worden ingedeeld. De units zijn eenzijdig georiënteerd, ofwel naar het oosten ofwel naar het westen. Een extra brede gang van 3,8 meter tussen de woningen biedt toegang. Deze grote gemeenschappelijke ruimte leidt naar twee verschillende trappen. De stalen trappen zijn losjes geplaatst aan de gevel met veel daglicht waardoor het extra aantrekkelijk zou moeten zijn om de trap te nemen in plaats van de eveneens aanwezige lift. De ruimte tussen de blokken wordt veranderd in een magische tuin. De door Sant en Co ontworpen binnentuin wordt getypeerd door een samenspel van draadkolommen die zich manifesteert als een ragfijn, groen en iconisch ‘gordijn’ tussen de bouwblokken, waarmee aan het spanningsveld van zien en (niet) gezien worden is vormgegeven. Het ontwerp is gecomplementeerd met een circulair waterretentie systeem waarin al het regenwater van dak-, gevel-, balkon en binnentuin wordt gebufferd, het beschikbaar is voor de beplanting en het vertraagd wordt afgegeven richting het grondwater. Het web van spankabels zal in de loop van de tijd begroeien en de derde dimensie op een bijzondere manier benadrukken. Voor de beplanting van de tuin zijn 4600 planten gebruikt. In de komende jaren zullen voor de overige twaalf binnentuinen nog vele tienduizenden planten volgen.

Naam: De Jakoba
Adres: Spadinalaan 584-856
Architect: Studioninedots
Bouwjaar: 2022
Opdracht: Ymere

In opdracht van Ymere ontwierp Studioninedots het woongebouw De Jakoba. Meest opvallend aan het gebouw met 135 woningen is de samengeknepen hoofdentree tussen tuin en straat. Van hieruit vormt het gebouw vier verschillende gevels en vier vreemde hoeken. Het volgens bouwvoorschrift verplicht terug springen van de bovenste verdiepingen is hier niet beperkt tot alleen deze verdiepingen, maar uitvergroot en over het hele gebouw doorgevoerd. Het gebouw kreeg hiermee een aandacht trekkende onregelmatige vorm. De collectieve tuin en de hogere plint aan de Docklandsweg dragen op straatniveau bij aan de levendigheid.

Meer lezen:
Baneke Van der Hoeven architecten
Buiksloterham
DP6 architectuurstudio
Geurst & Schulze architecten
Mecanoo architecten
Sant en Co
Schaap, Ton
Studioninedots
Tony Fretton Architects

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
wikipedia.nl
gebouwd in Amsterdam