Zwanebloemlaan
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Zwanebloemlaan Zwanebloemlaan Zwanebloemlaan 6-8 Zwanebloemlaan 9-11 Zwanebloemlaan 13-15

Naam: Straat op het Grote Rieteiland, genoemd naar een moerasplant met roze bloemen. De naam verwijst naar de vorm van de stampers, die lijken op zwaantjes. Groeit langs sloten, vaarten en afwateringskanalen, en wordt als sierbloem aangeplant in vijvers.

Adres: Zwanebloemlaan 1-3, 13-15, 23-27
Architect: Architectengroep Florapark
Bouwtijd: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

De woningen zijn gebouwd als twee-onder-een-kap woningen, waarbij de ene woning aan de straat en de andere aan het water ligt. De woningen zijn van elkaar gescheiden door een gesloten zigzagvormige wand die de privacy in de tuin garandeert. De straatwoning is iets opgetild ten opzichte van de waterwoning. De straatwoning heeft via erkerachtige uitbouwen zicht op het water.

Adres: Zwanebloemlaan 5-11, 17-19, 29-31
Architect: OD205 Architectuur
Bouwtijd: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling vof

De woningen zijn gebouwd als twee-onder-een-kap woningen, waarbij de ene woning aan de straat en de andere aan het water ligt. De woningen zijn met de smalle zijde aan elkaar gebouwd. De straatwoning is iets opgetild ten opzichte van de waterwoning. Beide woningen hebben een grote tuin die vrij zicht op het water garandeert. De woning aan de straatzijde is een verdieping hoger dan de woning aan het water, terwijl ook de kleurstelling anders is. De woning aan de straat is van donkerder materiaal gebouwd.

Zwanebloemlaan 33-35 Zwanebloemlaan 64 Zwanebloemlaan 64 Zwanebloemlaan 89-91

Adres: Zwanebloemlaan 33-63
Architect: Molenaar en Van Winden architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: ING Real Estate

Het bebouwingsplan van dit deel van de straat bestaat uit een rij van acht blokjes van twee woningen met ruimte tussen de blokjes. De kopers hebben de keuze uit een pakket aan opties die aan de buitenkant zichtbaar zijn in de verschillende dakopbouwen. Aan de straatzijde zijn de woningen gesloten voor een goede privacy, aan de waterzijde zijn de gevels voorzien van grote glazen puien en vormen terrassen en aanlegsteigers de verbinding met het water.

Adres: Zwanebloemlaan 64-122
Architect: Molenaar & Van Winden architecten
Bouwtijd: 2008
Opdracht: consortium De IJburger

Dit blok telt 30 woningen in verschillende types, herenhuizen in vier lagen, beneden- en bovenwoningen in twee lagen en enkele grondgebonden woningen. Het oppevlak van de woningen varieert van 90m2 tot 200m2. Alle woningen hebben hun voordeur aan de straat. De gevelwand is verticaal geleed waardoor het individuele huis herkenbaar is. Studio's op de vierde laag zorgen voor hoogtesprongen, brede toegangen op de begane grond worden afgewisseld met grote erkers op de derde laag in het naastgelegen pand. De erkers van de woonkamers verlevendigen het straatbeeld. De gemetselde gevels zijn opgetrokken in een oranjerode genuanceerde steen van de traditionele steenbakkerij Vogelensangh.

Adres: Zwanebloemlaan 65-95
Architect: Van der Waals/Zeinstra architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: Waterstad 2, Blauwhoed Eurowoningen

De reeks van acht geschakelde dubbele villa’s is een herontwikkeling van een eerder ontwerp. De gevels zijn overwegend van metselwerk met grote houten puien en kozijnen. Op de begane grond aan de straatzijde is de gevel bekleed met open houten latwerk. Opvallend zijn de grote balkons op de eerste en tweede verdieping, waarbij het balkon van de tweede verdieping terugwijkt.

Zwanebloemlaan 117-119 Zwanebloemlaan 121-123

Adres: Zwanebloemlaan 97-139
Architect: Roeleveld Sikkes architects
Bouwjaar: 2007
Opdracht: Waterstad 3

Hier zijn 22 watervilla’s gebouwd. De woningen verspringen ten opzichte van elkaar. Hierdoor hebben de woningen of een diepe voortuin of een diepe achtertuin. Dit verzorgt een wisselend gevelbeeld wat nog wordt versterkt door het gebruik van twee kleuren stenen in het metselwerk en de twee typen woningen, twee lagen of drie lagen. Alle woningen hebben een voor- en zijtuin en een terras met aanlegsteiger. De entree is aan de zijkant, de toegang tot de garage aan de straatzijde.

Zwanebloemlaan 216-220 Zwanebloemlaan 232

Adres: Zwanebloemlaan 176-196 en 222-242
Architect: Atelier Kingma & Van Mameren
Bouwtijd: 2004
Opdracht: Amvest, Eurowoningen, De Dageraad, PWV Wonen

Adres: Zwanebloemlaan 198-220
Architect: OD205 Architectuur
Bouwtijd: 2004
Opdracht: Waterstad 2

Het blok Zwanebloemlaan en Mattenbiesstraat 95-105, 107-113, 115-121, 123-133, 135-141, 143-149 en 151-161 vormt één van de vier gesloten stadsblokken in het midden van het Grote Rieteiland. Ze zijn samengesteld uit alleen eengezinshuizen. Aan de Zwanebloemlaan kan de bouwhoogte variëren tot vijf lagen. De Mattenbiesstraat kent een lagere bouwhoogte. In het centrum van het blok is een parkeergarage voor gezamenlijk gebruik. Er is een grote variatie aan woningtypen vaak met meer dan één buitenruimte. De woningen zijn door twee architectenbureaus gebouwd. De woningen zijn deels huur en deels koop.

Zwanebloemlaan 292-296
Meer lezen:
Architectengroep Florapark
Atelier Kingma & Van Mameren
Grote Rieteiland
IJburg
Molenaar & Van Winden architecten
OD205 Architectuur
Roeleveld Sikkes architects
Van der Waals/Zeinstra architecten

Voor het laatst bewerkt: