Bert Haanstrahof
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Bert Haanstrahof Bert Haanstrahof 1-18 Bert Haanstrahof 1-18

Naam: Genoemd naar filmregisseur Bert Haanstra (1916-1997). Haanstra werd beroemd met films als 'Fanfare', 'Zoo', 'Alleman' en 'Bij de beesten af', waarin hij de Nederlandse samenleving geestig onder de loep nam. Voor zijn films en documentaires ontving hij 78 onderscheidingen, waaronder in 1958 een Oscar voor zijn documentaire 'Glas'.

Adres: Bert Haanstrahof 2-8
Architect: Atelier Kempe Thill
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Hier zijn negen meter brede woningen gebouwd van gele baksteen met aluminium kozijnen. De woonkamer ligt over de volle woningbreedte aan het water. De entrees zijn allen op de bel-etage.

Adres: Bert Haanstrahof 10-26
Architect: DKV architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Met het oog op de geringe diepte en de aantrekkelijke condities van het blok was het logisch om zoveel mogelijk woningen langs de randen te realiseren en het binnengebied zo open mogelijk te houden. De hof is via een ruime podiumtrap verbonden met de kade. Het hoogteverschil biedt de mogelijkheid om bijzondere overgangen tussen publiek en privé te maken in de vorm van een bel-etage of een Amsterdamse stoep. Opvallend zijn de schakeling van de verschillende bouwdelen en de grilligheid van de bouwhoogten. Naast grondgebonden eengezinswoningen is er nog een nieuw type geïntroduceerd; de ‘Zwebo’, een zwevende eengezins-bovenwoning.

Meer lezen:
Atelier Kempe Thill
DKV architecten
Haveneiland
IJburg

Voor het laatst bewerkt: