Boeierstraat (Steigereiland)
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Boeierstraat Boeierstraat 1 Boeierstraat 1

Naamgeving: Een boeier is een kleine platbodem boot, hoofdzakelijk in gebruik bij de gegoede burgerij voor comfortabele zakenreizen.

Naam: Tjalk
Adres: Boeierstraat 1
Architect: Marx & Steketee Architecten
Bouwtijd: 2010
Opdracht: Vesteda, Delta Forte

De bouwblokken A, D en H in de Noordbuurt bevatten 139 woningen in een rijke schakering van typen en categorieën, een kinderdagverblijf en horeca. Er zijn benedenwoningen in de categorie sociale huur, koopappartementen van 85m2, luxe huurappartementen van 160m2 en vrije sector split-level dijkwoningen. Er is een ondergrondse parkeergarage voor 48 auto's. De bouwblokken hebben een basis van twee tot drie lagen. Blok A heeft een bouwhoogte van drie verdiepingen. Op de hoek met de Brigantijnkade is het kinderdagverblijf gevestigd.

Boeierstraat 2-44

Adres: Boeierstraat 2-44
Architect: VMX Architects
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Vesteda

De bouwblokken C en F in de noordbuurt hebben een bouwhoogte van 2 en 7 verdiepingen. De gesloten bouwblokken zijn gelegen aan smalle steenachtige straatjes met nagenoeg geen groen. Er is gepoogd een duidelijke woningindeling te ontwerpen met veel daglicht en goed uitzicht. Het gesloten bouwblok is gecombineerd met de voordelen van de open strokenbouw. De woningen aan de noordzijde van het blok hebben de entree aan de noord- en straatzijde. De overige woningen hebben de entree aan de binnenzijde van het blok. De eengezinswoningen hebben allemaal een tuin op het zuiden. Bij de woningen aan de zuidkant van de blokken zijnn de buitenruimten naar de kade gericht. Grote verticale schuifdeuren maken de ruimten multifunctioneel en makkelijk bij de woning te betrekken. De toegepaste bouwmaterialen verwijzen naar kades, pakhuizen en havens, mede door toepassing van grote puien, vlakke kozijnen en een blokvormige ruwe baksteen.

Boeierstraat 46-48

Adres: Boeierstraat 46-48
Architect: DKV Architecten
Bouwtijd: 2010
Opdracht: Delta Forte

Het blok wordt gekenmerkt door een doorlopende onderbouw van twee lagen met een hoogteaccent. Informele toegangen tot de binnenterreinen benadrukken het intieme en dorpse karakter van de buurt. Deels bestaat de bebouwing uit luxueuse dijkwoningen met hoge glazen vensters en zicht op Durgerdam en het IJ.

Meer lezen:
DKV Architecten
IJburg
Marx & Steketee Architecten
Steigereiland
VMX Architects

Voor het laatst bewerkt: