Brigantijnkade (Steigereiland)
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Naamgeving: Een brigantijn is een zeilschip met twee masten, ook wel schoenerbrik genoemd.

Naam: Tjalk
Adres: Brigantijnkade 1-43
Architect: Marx & Steketee Architecten
Projectarchitecten: Ady Steketee, Twan Verheyen
Bouwtijd: 2010
Opdracht: Vesteda, Delta Forte

De bouwblokken A, D en H in de Noordbuurt bevatten 139 woningen in een rijke schakering van typen en categorieën, een kinderdagverblijf en horeca. Er zijn benedenwoningen in de categorie sociale huur, koopappartementen van 85m2, luxe huurappartementen van 160m2 en vrije sector split-level dijkwoningen. Er is een ondergrondse parkeergarage voor 48 auto's. De bouwblokken hebben een basis van twee tot drie lagen. Blok A heeft een bouwhoogte van drie verdiepingen.

Watervilla
Adres: Brigantijnkade 4
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Particulier

Watervilla
Adres: Brigantijnkade 6
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Particulier

Op de zijkant staat de Latijnse tekst 'cum grege non gradior' hetgeen zoveel betekent als 'ik volg de kudde niet'. Dit was de lijfspreuk van het Italiaanse adellijke geslacht Borghese.

Watervilla
Adres: Brigantijnkade 8
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Particulier

Watervilla
Adres: Brigantijnkade 16
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Particulier

Watervilla
Adres: Brigantijnkade 18
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Particulier

Watervilla
Adres: Brigantijnkade 28
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Particulier

Adres: Brigantijnkade 47 en 49
Architect: VMX Architects
Projectarchitecten: Don Murphy
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Vesteda

De bouwblokken C en F in de noordbuurt hebben een bouwhoogte van 2 en 7 verdiepingen. De gesloten bouwblokken zijn gelegen aan smalle steenachtige straatjes met nagenoeg geen groen. Er is gepoogd een duidelijke woningindeling te ontwerpen met veel daglicht en goed uitzicht. Het gesloten bouwblok is gecombineerd met de voordelen van de open strokenbouw. De woningen aan de noordzijde van het blok hebben de entree aan de noord- en straatzijde. De overige woningen hebben de entree aan de binnenzijde van het blok. De eengezinswoningen hebben allemaal een tuin op het zuiden. Bij de woningen aan de zuidkant van de blokken zijn de buitenruimten naar de kade gericht. Grote verticale schuifdeuren maken de ruimten multifunctioneel en makkelijk bij de woning te betrekken. De toegepaste bouwmaterialen verwijzen naar kades, pakhuizen en havens, mede door toepassing van grote puien, vlakke kozijnen en een blokvormige ruwe baksteen.

Watervilla
Adres: Brigantijnkade 48
Bouwtijd: 2011
Opdracht: Particulier

Naam: Basisschool De Zuiderzee
Adres: Brigantijnkade 51-53
Architect: Rienks Architecten
Projectarchitecten: Ernest Pieters, André Schnabel
Bouwtijd: 2010
Opdracht: Stichting ABSA

Bij de bouw van de school is voorzien dat het gebouw in de toekomst deel zal uitmaken van een bouwblok voor woningbouw. Dit gegeven en de vorm van de kavel maakten het ontwerp van de school complexer dan gebruikelijk. In het gebouw zijn een basisschool, een kinderdagverblijf en een gymzaal gehuisvest. De beperkte ruimte van de locatie en rekening houdende met de toekomstige stedelijke omgeving met een hoge bebouwingsdichtheid maakte dat er creatief met de ruimte moest worden omgesprongen. Licht voor het interieur werd belangrijk en dat contrasteerd met de donkere bakstenen buitenkant. De hoofdentree is direct zichtbaar vanuit de hoofdtoegangsroute naar Steigereiland Noord. Zo profileert de school zich als centraal punt voor de hele wijk. Het profiel van de school is 'Taal en Media'. De school heeft niet alleen een vol geoutilleerd podium gekregen, maar ook een speellokaal voor muziek en dans. Het schoolplein voor de onderbouw is op de eerste verdieping. Deze heeft daardoor een fantastisch uitzicht over het water, is door zijn positie windluw en de kinderen kunnen veilig op de locatie zelf verblijven. Het grote glasfront naar het speelterrein zorgt voor veel licht en creëert een vriendelijke en ruimtelijke sfeer binnen in het gebouw. De scheidingswanden tussen de lokalen zelf en tussen de gangen zijn licht, een compleet andere indeling is zonder meer in de toekomst uitvoerbaar. Het hele gebouw is geventileerd met een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Op de gevelopeningen is een print van Amsterdam uit de 16e eeuw aangebracht, een verwijzing naar de historie van deze plaats en de ligging midden in het IJ.

Meer lezen:
IJburg
Marx & Steketee Architecten
Rienks Architecten
Steigereiland
VMX Architects

Voor het laatst bewerkt:27-jul-2020