Edmond Halleylaan (Steigereiland)
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Naamgeving: Edmond Halley (Haggerston, 8 november 1656 - Greenwich, 14 januari 1742) was astronoom, hoogleraar aan de Universiteit van Oxford (1705) en directeur van de sterrenwacht van Greenwich (1720). Halley bepaalde de positie van 340 sterren aan de zuidelijke hemel, resulterende in de catalogus stellarum Australium. Hij ontdekte dat de kometen van 1531, 1607 en 1682 dezelfde komeet waren, die elke 76 jaar terugkeert. Deze komeet is nu bekend als de komeet van Halley. Halley gebruikte zijn wiskundige kennis niet alleen voor de sterrenkunde, maar ook voor de actuariële wetenschap. In 1693 publiceerde hij een artikel over levensverzekeringswiskunde waarmee hij de actuariële wetenschap sterk beïnvloedde. Hij was een van de eerste actuarissen.

Adres: Edmond Halleylaan 2-28
Architect: DP6 Architectuurstudio
Bouwtijd: 2012
Opdracht: Stadgenoot

Blok 128 zoals het voor de ontwikkeling wordt genoemd bestaat uit 71 woningen in de sociale huursector. De woningen hebben aan de zuidzijde uitzicht op het water en aan de oostzijde is er uitzicht op het Steigerpark. Het binnenterrein voorziet in de parkeerbehoefte en een gemeenschappelijke tuin. De huizen zijn in een interactief proces met de toekomstige bewoners tot stand gekomen. Vanaf het prille begin hebben de bewoners en de architect workshops gehouden. Hieruit kwamen veel wensen en tenslotte 45 woningtypen. De bewoners maakten na het Voorlopig Ontwerp een keuze uit de verschillende plattegronden en bepaalden de plaats ervan in het gebouw. Hieruit volgde tevens het gevelontwerp. De gevels zijn opgetrokken met witte tegels en de grote balkons in lichtgroen glas. Het blok is optimaal op de zon georiënteerd.

Adres: Edmond Halleylaan 3-53
Architect: BBHD
Bouwtijd: 2006
Opdracht: Smit's Bouwbedrijf

Het stedenbouwkundig ontwerp bestaat uit twee stroken van halfgesloten bouwblokken. Een eis was dat de woningen aan de rand van de stroken minimaal drie bouwlagen hebben. Hiermee komen alle grotere woningen aan de rand van een strook te liggen. De woningen in de lagere financieringscategorieën komen vooral in het midden van de strook en hebben twee bouwlagen. Een aanvullende eis betrof de herkenbaarheid, welke individueel moest zijn. De individualiteit is bereikt door bij elke woning drie tot vier verschillende geveltypes in vier verschillende kleuren te ontwerpen. Hiermee werd het mogelijk zestien verschillende gevels te bouwen. Dit leidt tot herkenbaarheid van de individuele woning en tot herkenbaarheid van het gehele blok.

Naam: Het Open IJnde
Adres: Edmond Halleylaan 76
Architect: NAT Architecten, MOPET Architecten
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Stichting 'Het Open IJnde'

Het Open IJnde is een in collectief particulier opdrachtgeverschap tot stand gekomen woongebouw op de zuidelijkste punt van het Steigereiland. Het bestaat uit twintig appartementen met een grote verscheidenheid aan buitenruimten aan het water. Er kwam een prijsvraag aan te pas waarin de belangrijkste eisen door de gemeente waren vastgelegd. Drie bouwlagen en een lengte van tachtig meter moesten ruimte bieden aan collectieve voorzieningen en twintig woningen. De winnaar, Het Open IJnde, wist het gebouw op te breken door het maken van een grote opening op de eerste verdieping en gelegen boven de ingang van de parkeergarage. Om de opening zijn de gemeenschappelijke voorzieningen gelegen als een groot terras, een fitnessruimte, een logeergelegenheid en de toegangen tot de bovenwoningen. De woningen verschillen allen van indeling.

Adres: Edmond Halleysteiger

Waterwoningen

Meer lezen:
BBHD
DP6 Architectuurstudio
IJburg
MOPET Architecten
NAT Architecten
Steigereiland

Voor het laatst bewerkt: