Edward Wrightstraat (Steigereiland)
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Naamgeving: Edward Wright was een Engelse geleerde (overleden in 1615), zijn bevindingen zijn in het bijzonder van belang geweest voor de scheepvaart. Publiceerde in 1599 'Certaine errors in navigation'.

Adres: Edward Wrightstraat 1-4
Architect: DP6 Architectuurstudio
Projectarchitecten: Richelle de Jong, Robert Alewijnse, Chris de Weijer
Bouwtijd: 2012
Opdracht: Stadgenoot

Blok 128 zoals het voor de ontwikkeling wordt genoemd bestaat uit 71 woningen in de sociale huursector. De woningen hebben aan de zuidzijde uitzicht op het water en aan de oostzijde is er uitzicht op het Steigerpark. Het binnenterrein voorziet in de parkeerbehoefte en een gemeenschappelijke tuin. De huizen zijn in een interactief proces met de toekomstige bewoners tot stand gekomen. Vanaf het prille begin hebben de bewoners en de architect workshops gehouden. Hieruit kwamen veel wensen en tenslotte 45 woningtypen. De bewoners maakten na het Voorlopig Ontwerp een keuze uit de verschillende plattegronden en bepaalden de plaats ervan in het gebouw. Hieruit volgde tevens het gevelontwerp. De gevels zijn opgetrokken met witte tegels en de grote balkons in lichtgroen glas. Het blok is optimaal op de zon georiƫnteerd.

Naam: Muziekhuis IJburg
Adres: Edward Wrightstraat 13
Architect: Bastiaan Jongerius
Bouwtijd: 2008
Opdracht: Inge Lukkien en David Jorritsma

De opdrachtgevers van dit project zijn twee muzikanten die de mogelijkheid wilden hebben om in het midden van de woning een huisconcert te kunnen geven. Het kloppend hart is de dubbelhoge ruimte en daarnaast verspringende vloervelden om de zichtlijnen naar het muziekgezelschap te begeleiden.

Meer lezen:
Bastiaan Jongerius
DP6 Architectuurstudio
IJburg
Steigereiland

Voor het laatst bewerkt: