Grasweg 49
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Hertel & Co Hertel & Co

Naam: Hertel & Co; -
De fa.Hertel & Co. stoomfabrieken van asbest en andere machineverpakkingen is in 1896 opgericht door A.Hertel. De eerste vestigingen waren aan de De Ruijterkade en Motorkade. In 1922 ging het bedrijf aan de Motorkade bij een brand in 2 uur tijd geheel verloren. Ter vervanging wordt aan de Grasweg in 1926 een nieuwe vestiging gebouwd waarin de beide vestigingen worden samengebracht. Bij de opening van de nieuwe locatie zijn er toespraken en de onthulling door directeur K.Hertel, zoon van de stichter, van een plaquette met de beeltenis van zijn vader. De plaquette is aangeboden door de echtgenote van A.Hertel.
Hertel & Co. stoomfabrieken van asbest en andere machineverpakkingen was een bedrijf in het isoleren van scheepsmotoren en leidingen met asbest. In 1971 gaat het bedrijf een fusie aan met Cindu-Key.

Grasweg 49

Voor deze locatie heeft HM Architecten in 2013 een multifunctioneel bedrijvencomplex ontworpen inclusief een publieke horecafunctie met terras onder de naam Factor IJ. Het gebouw is geheel opgebouwd uit glas, afgewisseld met metalen platen met golvende profielen. Door een minimalistische afwerking gecombineerd met een klimaatinstallatie heeft het een sterke industriƫle uitstraling. Door de hoeken van de gebouwen niet haaks aan te laten sluiten ontstaat een pleinachtige ruimte naar het IJ. Het gebouw is duurzaam ontworpen met een warmte-terugwinsysteem en warmte-koude-opslag. Het architectenbureau zou zich hier vestigen. Midden 2023 is van dit bouwplan nog niets in uitvoering genomen.

Meer lezen:
Buiksloterham
Grasweg
HM Architecten

Voor het laatst bewerkt:

Bronnen:
Gebouwd in Amsterdam
Delpher
Wikipedia

                   

a