Hakfort
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Hakfort, 2016 Hakfort, 2018

Naam: Hakfort
Adres: Karspeldreef

Architect: Inbo, DE architecten
Bouwtijd: 1974, 2007
Opdracht: Gemeente Amsterdam

De flat heeft haar naam gekregen bij Raadsbesluit van 25-4-1973 en is vernoemd naar een in 1788 verbouwd kasteel uit de 16de en 17de eeuw nabij Vorden (Gelderland). Het kasteel is genoemd naar ridder Bernt van Hackfort die in 1559 is overleden.
Op de tekentafel is Hakfort in eerste instantie getekend als een kaarsrechte flat zoals ook de allereerste flats zijn uitgevoerd. Er wordt echter gebouwd in een variant van het honingraatmodel, waarmee een ruim opgezet hof wordt gevormd. Alle balkons van de flat zijn op het zuiden of westen gesitueerd. De flat bestaat uit een laag bergingen op maaiveldniveau en tien woonlagen waarbij de laagste woonlaag is gelegen aan de binnenstraat. De flat is prefab opgebouwd, wat wil zeggen dat alle muren, ramen, deuren, en dergelijke montageklaar van de fabriek komen en ter plekke tegen elkaar worden gemonteerd.
De parkeervoorziening, een deels betaalde parkeergarage, is gelegen aan de Karspeldreef en met een overdekte loopbrug aangesloten op de binnenstraat van de elf bouwlagen hoge flat. Op een later moment is de loopbrug verwijderd en de flat aan de zuidzijde voor auto's bereikbaar gemaakt via een ontsluiting vanaf de Huntumdreef. In 2018 is besloten de parkeergarage op te knappen en te laten voortbestaan. Vanaf het maaiveld zijn een aantal bedrijven bereikbaar die onderin de garage hun activiteiten ontplooien.

Hakfort 1-908 Hakfort 1-908 Hakfort 9-916 Hakfort 9-917, zeepaard Hakfort 18-926, zeeschildpad Hakfort 27-934, pinquin Hakfort 35-942, bever Hakfort 35-942, bever Hakfort Hakfort

Bij de renovatie van 2007 zijn de toegangen van flathoge glazen puien voorzien en de trappenhuizen met liften en de plint van het gebouw getransformeerd. Elk trappenhuis heeft nu een eigen naam die als afbeelding op de glazen pui is terug te zien. In de plint zijn de bergingen ondergebracht en aan de hofzijde is de plint afgewerkt met een stalen rek waar klimplanten voor een groene uitstraling zorgen.

Hakfort, muurschildering Hakfort, muurschildering Hakfort, muurschildering Hakfort, muurschildering

In mei 2018 is op de kopse kant van de flat, op verzoek van de bewoners, een schildering aangebracht welke is mogelijk gemaakt door Woningstichting Rochdale, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het VSBfonds. Ammar Abo Bakr en Mohamed Hamdy zijn gevraagd om deze schildering aan te brengen en hiermee de R.U.A. (Reflexo on Urban Art) verzameling, die in 2011 en 2014 is begonnen, verder uit te breiden. De schildering heeft als titel ‘Perfumed with Mint' meegekregen.

Meer lezen:
Abo Bakr, Ammar
Bijlmermeer
DE architecten
Inbo

Voor het laatst bewerkt: