Hollandiagracht
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Hollandiagracht Hollandiagracht 2-18 Hollandiagracht

Naam: Genoemd naar de eerste Nederlandse filmmaatschappij die met grote regelmaat films en documentaires produceerde en distribueerde. Filmfabriek Hollandia werd in 1912 opgericht en in 1913 uitgebreid met een toneelvereniging. In 1922 volgde het faillisement.

Adres: Hollandiagracht 2-18
Architect: de Architecten Cie.
Bouwjaar: 2010
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Dit bouwblok aan de Eva Besnyöstraat en de Krijn Taconiskade wordt doorsneden door de Hollandiagracht en telt 84 sociale huurwoningen, 83 goedkope en 18 middeldure koopwoningen. Aan de haven en het park is de bebouwing acht lagen hoog. Daar zijn de kantoren, bedrijfsruimten en woningen gesitueerd. Aan de noord- en zuidzijde van het blok liggen woonstraten met een bebouwing van in vier lagen gestapelde maisonnettes. Op het binnenterrein bevinden zich nog negen hofwoningen. De onderste maisonnettes hebben de ingang aan de straat, de overige maisonnettes en de appartementen hebben toegang via vijf hoge entreehallen. Dit is ook de toegang tot de gemeenschappelijke tuin op het binnenterrein. De tuin bestaat uit een houten plankier, een gazon en drie magnolia's. In het metselwerk van de straatgevels is een verticaal reliëf aangebracht.

Hollandiagracht 101-121 Hollandiagracht 101-121 Hollandiagracht

Adres: Hollandiagracht 101-121
Architect: Attika architecten
Bouwjaar: 2010
Opdracht: Lingotto Vastgoed, Amvest

Een groot appartementengebouw, gelegen op de plek waar de stadsgracht (‘groene tunnel’) via sluizen uitmondt in het IJmeer. Met een maximale bouwhoogte van 25 meter is dit het hoogste gebouw op het Haveneiland. Aan de straatzijde is het een hoog gebouw, de waterzijde wordt gekenmerkt door terrassenbouw. De woningen op deze oost- en zuidkant hebben een weids uitzicht en terrassen van minstens 44 m2. De grote dubbelhoge ontsluitingshal, waar foto’s van Emmy Andriesse worden getoond, vormt het hart van het gebouw.

Meer lezen:
Attika architecten
de Architecten Cie.
Haveneiland
IJburg

Voor het laatst bewerkt: