Hoogoord
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Hoogoord Hoogoord Hoogoord Hoogoord Hoogoord Hoogoord 139-185 Hoogoord 190-227 Hoogoord 139-185

Naam: Hoogoord
Adres: Hoogoorddreef
Architect: Kees Rijnboutt, VVKH Architecten
Bouwtijd: 1969, 1995
Opdracht: Gemeente Amsterdam

Hoogoord is vernoemd naar een herenhuis uit ongeveer 1900 onder Hilversum (Noord Holland).
Het rechte deel van de H-buurt was de eerste wijk die in 1968 werd opgeleverd. In een parkachtige omgeving zijn in oost-west richting 4 hoogbouwflats met elk 300 woningen gebouwd. Bij de renovatie is veel aandacht besteed aan de veiligheid in en rond de flats. De entrees naar de trappenhuizen zijn overzichtelijk aan de straat komen te liggen. Binnenstraten en loopbruggen zijn verwijderd en de onderdoorgangen zijn breder en hoger geworden. De gesloten plint met bergingen is vervangen door bedrijfsruimten en woningen met tuin.

Hoogoord, plastiek Hoogoord, plastiek Hoogoord, kuiken Hoogoord, kuiken Hoogoord, vogelkooien Hoogoord, vogelkooien Hoogoord, vogels Hoogoord, vogels

In 1975 is een abstract bronzen beeld van Ger Zijlstra geplaatst tussen Hoogoord en Hofgeest. Het beeld lijkt een jong kuikentje dat een graantje probeert mee te pikken.
De Vogelparade is een ontwerp van Ko Aarts en Guido Vlottes uit 1997. Het is een ode aan de Surinaamse vogelmannen. Vogelzangwedstrijden zijn een nationale volkssport in Suriname. Toen grote groepen Surinaamse Nederlanders rond de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland verhuisden, kwamen zij veelal in de Bijlmer terecht en namen hun hobby en de vogeltjes mee. Op mooie dagen in de lente en in de zomer kwamen in het Bijlmerpark heel vroeg in de ochtend de mannen bijeen om vogeltjeszangwedstrijden te houden. Het gaat hierbij om welke vogel binnen vijf minuten of een kwartier de meeste ‘slagen’ fluit. Slag is de vakterm voor zangklank, zo is er de melodieuze slag ‘pije’ en de kortere ‘kiauw’. Die laatste is het moeilijkst om een vogel te leren. Het aanleren van de verschillende slagen kost veel tijd en moeite. Het gokelement is belangrijk. Deze zangwedstrijden zijn zo kenmerkend dat de plek ernaar vernoemd is: Vogeltjesweide, een terrein dat jarenlang braak heeft gelegen en enthousiast werd gebruikt. Vogeltjeswei is inmiddels volgebouwd. Er werd uitgeweken naar een lege plek aan de Huntumdreef naast de A9, maar ook hier zijn de vogelmannen verjaagd omdat het terrein nodig was voor de bouw van de Gaasperdammertunnel. In het plantsoen richting Amsterdamse poort staat een parade aan vogelkooitjes naar ontwerp van Ko Aarts, in de onderdoorgang zijn de gevlogen vogels terug te vinden in schilderingen van Guido Vlottes.

Meer lezen:
Bijlmermeer
Rijnboutt, Kees
Vlottes, Guido
VVKH Architecten
Zijlstra, Ger

Voor het laatst bewerkt: