John Hadleystraat (Steigereiland)
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

John Hadleystraat John Hadleystraat 2-6, 8ste Montessorischool Steigereiland

Naamgeving: John Hadley (Bloomsbury, 16 april 1682 - East Barnet, 14 februari 1744) was een Engelse wiskundige. Hij vond rond 1730 het octant, de voorloper van het sextant, uit. Het octant wordt gebruikt om de hoogte van de Zon of andere hemellichamen boven de horizon te meten. Een beweegbare arm met een spiegel draait om een van gradenlijnen voorziene boog en voorziet zo in een weerspiegeling van het hemellichaam dat het beeld van de horizon overlapt. Als de positie van het hemellichaam en de tijd van de waarneming bekend zijn, kan de gebruiker eenvoudig zijn eigen geografische breedte berekenen. Het octant bleek zeer waardevol voor navigatie en verving het gebruik van andere instrumenten.

Naam: 8ste Montessorischool Steigereiland
Adres: John Hadleystraat 2-6
Architect: VMX Architects
Bouwtijd: 2008
Opdracht: Stadsdeel Zeeburg

Eén van de basisvoorzieningen in een nieuwe woonwijk is een school. De hier gebouwde voorziening is 3700m2 groot en omvat een school, naschoolse opvang,een aula, bibliotheek en gymzaal. De school ligt als een dijkwoning aan het schoolplein en het aansluitende park. Hier is ook de entree gemaakt. Zo ontstaan speelmogelijkheden op het verharde plein of in het groen van het park aan de zonkant van het gebouw. De begane grond is door een transparante glazen gevel van het speelterrein gescheiden, zodat binnen- en buitenruimte in elkaar overlopen. Her zijn alle gemeenschappelijke ruimten ondergebracht. Op de verdieping liggen alle klaslokalen aan de gevel met uitzicht op het park en het IJ. Verschillende ruimten zijn hier samen te voegen tot een grote ruimte voor evenementen of muziekuitvoeringen, de school heeft een muziekprofiel. Omdat de verdiepingsvloer de verschillende hoogten van de begane grond volgt ontstaat vanzelf een scheiding in onder-, midden- en bovenbouw. De niveaus van de verdieping zijn in de buitenmuur terug te zien waarmee de gevel een sculptuurachtig uiterlijk krijgt.

John Hadleystraat 8-42

Adres: John Hadleystraat 8-42
Architect: DP6 Architectuurstudio
Bouwtijd: 2012
Opdracht: Stadgenoot

Blok 128 zoals het voor de ontwikkeling wordt genoemd bestaat uit 71 woningen in de sociale huursector. De woningen hebben aan de zuidzijde uitzicht op het water en aan de oostzijde is er uitzicht op het Steigerpark. Het binnenterrein voorziet in de parkeerbehoefte en een gemeenschappelijke tuin. De huizen zijn in een interactief proces met de toekomstige bewoners tot stand gekomen. Vanaf het prille begin hebben de bewoners en de architect workshops gehouden. Hieruit kwamen veel wensen en tenslotte 45 woningtypen. De bewoners maakten na het Voorlopig Ontwerp een keuze uit de verschillende plattegronden en bepaalden de plaats ervan in het gebouw. Hieruit volgde tevens het gevelontwerp. De gevels zijn opgetrokken met witte tegels en de grote balkons in lichtgroen glas. Het blok is optimaal op de zon georiënteerd.

Meer lezen:
DP6 Architectuurstudio
IJburg
Steigereiland
VMX Architects

Voor het laatst bewerkt: