Jaap Speyerstraat
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Jaap Speyerstraat Jaap Speyerstraat 1-139 Jaap Speyerstraat 2-4

Naam: Genoemd naar Jaap Speyer (1891-1952) een Nederlands filmregisseur. In 1917 trok hij naar Berlijn waar hij het filmvak leerde en hetzelfde jaar zijn eerste film regisseerde. In Nederland had Speyer succes met De Jantjes in 1934. De film trok zeker 100.000 Nederlanders naar de bioscopen. Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland en maakte in 1949 zijn laatste film Een koninkrijk voor een huis, deze film overtrof het succes van de Jantjes door het bezoekersaantal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gestationeerd in Australië als filmarchivaris. In Europa maakte een begin met het opzetten van een van de grootste musicologische collecties.

Adres: Jaap Speyerstraat 1-139
Architect: Rienks architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: Domus Vastgoedontwikkeling

Een woontoren van 69 woningen voor muziekstudenten. Het gebouw heeft een souterrain en acht woonlagen. In het souterrain zijn vier appartementen en een fietsenstalling. De begane grond biedt ruimte aan zes appartementen. De overige appartementen liggen op de bovengelegen verdiepingen. In totaal zijn er vier tweekamerwoningen en 65 studio’s. De studio’s variëren van 25m2 tot 40m2. De tweekamerappartementen zijn maximaal 48m2. Het gebouw heeft een oefenruimte die door alle bewoners gebruikt kan worden. Naar schattingen van de studenten zijn er minstens tien vleugels in het gebouw aanwezig (2021).

Adres: Jaap Speyerstraat 2-4
Architect: M3H Architecten
Bouwjaar: 2009
Opdracht: Het Oosten Kristal

Dit is een groot woongebouw met 74 huurwoningen gelegen tussen het Theo van Goghpark en de ‘Groene Tunnel’. De begane grond is extra hoog en dan volgen vier tot zeven bouwlagen. De gevel is verticaal sterk geleed middels ‘baksteenribbels’ en in verschillende verbanden gemetseld.

Jaap Speyerstraat 6-24 Jaap Speyerstraat 143-145 Jaap Speyerstraat 163-171

Adres: Jaap Speyerstraat 6-26
Architect: Groosman Partners architecten
Bouwtijd: 2010
Opdracht: Waterstad 3

Dit bouwblok wordt begrensd door de Fritz Dietrich Kahlenbergstraat, Jan Vrijmanstraat, Jaap Speyerstraat en de Groene Tunnel, een waterweg met veel riet en groen. Door de grote kaveldiepte aan de Jan Vrijmanstraat was het mogelijk de bewoners van de eengezinshuizen een heel ruim terras en een tuin van dertien meter diep aan het water te geven. Op de hoeken van het bouwblok zijn appartementengebouwen gebouwd. De opbouw van de gevel is in principe per woning gelijk, maar de raamindeling kan verschillen. Door de raamopeningen te koppelen aan vlakken van donker metselwerk krijgt ieder huis een eigen uitstraling.

Meer lezen:
Groosman Partners architecten
Haveneiland
IJburg
M3H Architecten
Rienks architecten

Voor het laatst bewerkt: