Keizersgracht 149
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Keizersgracht 149, De Koning van Sweden Gustaaf II Adolf de Koning van Sweden Gustaaf Adolf van Zweden Louis de Geer Adrienne Gerard Keizersgracht 149, De Koning van Sweden

In 1621 is Jan Jans Treeft opdrachtgever tot de bouw van een huis met trapgevel aan de Keizersgracht 149.
Het huis krijgt al direct de naam De Coninck van Sweden en heeft op de rijtuigpoort het bekende beeld staan. Hieruit mag worden afgeleid dat de eerste bewoner waarschijnlijk Louis (Lodewijk) de Geer is geweest.
Louis de Geer onderhield nauwe zakelijke betrekkingen met koning Gustaaf Adolf II van Zweden.

Wie is Louis de Geer?

Louis de Geer (Luik, 1587 - Amsterdam of Dordrecht, 1652) was de grote kanonnenproducent voor de protestantse zaak in Duitsland, maar ook voor de Nederlandse admiraliteit en de VOC en WIC. Hij was een zwager van Pieter Corneliszoon Hooft en Jacob en Elias Trip.
Hij was nog geen tien jaar oud, toen zijn vader naar Dordrecht verhuisde. Nadat zijn vader overleden was, werd hij als vijftienjarige naar La Rochelle gestuurd om daar het vak van koperslager te leren. Drie jaar later, in 1605, keerde hij terug in Dordrecht waar hij trouwt met Adrienne Gérard.
Als rijke bankier en industrieel kwam hij in 1615 naar Amsterdam. In 1615 voerde hij met toestemming van de Staten-Generaal 400 kanonnen en kogels in ten behoeve van de admiraliteiten en dreef nadien nog een uitgebreide handel in krijgsbehoeften. Een dergelijke uitgebreide handel werd ook gedreven door zijn zwager Elias Trip, eveneens gevestigd in Amsterdam.
Het uitbreken van de Dertigjarige Oorlog in 1618 en het hervatten van de 80-jarige opstand in 1621 had de vraag naar wapens doen toenemen en de prijzen omhoog gejaagd. Al in 1618 leverde hij wapens aan Gustaaf II Adolf van Zweden en in 1623 had hij zich ingekocht in een Zweedse handelscompagnie.
In 1627 emigreerde De Geer naar Zweden, voornamelijk om de lasten van de tol in de Sont te omzeilen. Hij verkreeg van de Zweedse koning het monopolie op de koper- en ijzerhandel en werkte zo goed en kwaad als het ging samen met de familie Trip en De Besche.
In 1634 koopt Louis de Geer het Huis met de Hoofden op de Keizersgracht, inclusief de schilderijen en de bloembollen.

Hans van Loon Keizersgracht 149, De Koning van Sweden Keizersgracht 149, De Koning van Sweden Keizersgracht 149, De Koning van Sweden Boudewijn Büch kleine blonde dood Keizersgracht 149, De Koning van Sweden

In 1627 wordt het huis De Koning van Sweden gekocht door Hans van Loon (11) voor f. 11900,--.

Hij woont er tot zijn overlijden in 1658 en wordt dan opgevolgd in het huis door Nicolaes van Loon (112), één van zijn kinderen.
Begin 19e eeuw wordt het pand gemoderniseerd. Het krijgt drie verdiepingen en een kroonlijstgevel. Onder het fries een tekstband met De Koning van Zweeden.
In 1857 begon op de Prinsengracht 357 het eerste Nederlandse postorderbedrijf (afbetalingsmagazijn). Hun zaken gingen goed en bij de uitbreiding kwamen zij in 1904 op de Keizersgracht 149 terecht. Het assortiment werd uitgebreid en de naam van het verzendhuis gewijzigd in 'De Koning van Zweden'. Het verzendhuis houdt op 1 maart 1986 op te bestaan.
Op het eind van de 20ste eeuw wordt het huis bewoond door Boudewijn Maria Ignatius Büch (1949-2002). Hij was een Nederlandse dichter, schrijver en televisiepresentator. Zijn meest succesvolle werk was zonder twijfel 'De kleine blonde dood' (1985).
Als televisiepresentator maakte Büch diverse programma's over literatuur en reisprogramma's onder de titel 'De Wereld Van Boudewijn Büch'.
Boudewijn Büch bouwt een omvangrijke bibliotheek op met meer dan 100.000 banden. Pieter van der Zwan, interior-consultant, die zelf een zeventiende-eeuws grachtenpand aan het verbouwen was, hielp hem met de inrichting van het huis. Hij onthult dat de praalbibliotheek nogal wat oogverblinding bevat. Büch en Van der Zwan gingen naar de goedkoopste tegelhandel van Amsterdam en kochten daar tegels van f 25,- m2, om ze daarna wel netjes in een zeventiende-eeuws patroon te leggen. De bekleding van de bibliotheek ziet eruit als mahonie, maar is in feite gebeitst multiplex. En de grote wereldbol die op alle foto's prominent aanwezig is, werd per toeval gevonden bij een Antwerpse antiquair. Na zijn dood valt de verzameling boeken weer in delen uit elkaar.
In 2014 wordt een 115m2 grote verdieping verkocht voor € 865.000.

Meer lezen:
Geer, Louis de: Keizersgracht 123; Kloveniersburgwal 29
Keizersgracht 123, Huis met de Hoofden
Loon, Hans van
Loon, Nicolaes van
Sweden, De Koning van
Trip, Elias

Voor het laatst bewerkt: