Kiekstraat
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Kiekstraat Kiekstraat 1-101 Kiekstraat 1-101 Kiekstraat 2

Naam: Genoemd naar de fotopionier Israël David Kiek (1811-1899). Zijn achternaam is in Nederland synoniem geworden voor de pretentieloze, uit de losse pols geschoten foto: het kiekje. Hij had een fotoatelier in Leiden en was fotograaf van het Leidse studentenleven.

Adres: Kiekstraat 1-101
Architect: Dick van Gameren architecten
Bouwjaar: 2006
Opdracht: IJburger Maatschappij

Het blok IJburglaan, Kiekstraat vormt een geheel, waarbij de laagbouw aan de IJburglaan door een binnenstraat aan de achterzijde is gekoppeld aan de achterliggende hoogbouw van de Kiekstraat. Deze hoogbouw ligt in een L-vorm achter de laagbouw en wordt op verschillende niveaus door binnenstraten ontsloten.

Naam: De Ontdekking
Adres: Kiekstraat 2
Architect: Dana Ponec architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: Waterstad 3

Het bouwblok ligt opgesloten tussen de IJburglaan en het water van de Groene Tunnel en wordt gekenmerkt door de afleesbaarheid van de verschillende woningtypen in de gevel. Op de koppen staan appartementgebouwen. De stadshuizen zijn geleed; de straatwand wordt gevormd door een aaneenschakeling van gemetselde ‘schijven’ in verschillende kleuren. De entrees met hun witte omlijsting maken een reeks die zijn einden vindt in de twee gestreepte witte trappenhuizen van de appartementen. De gevel aan het water heeft een houten gevelbekleding.

Kiekstraat 20 Kiekstraat 22-50 Kiekstraat 54-84 Kiekstraat 54-84

Adres: Kiekstraat 14-20
Architect: Galis Architektenburo
Bouwjaar: 2006
Opdracht: Waterstad 3

Binnen het op hoofdlijnen door Tangram uitgewerkte plan voor het blok IJburglaan, Kiekstraat, Maria Austriastraat nam Galis Architectenbureau de uitwerking van deze straten voor zijn rekening. In totaal verrezen er 24 appartementen, 31 eengezinswoningen en bedrijfsruimte. Bij alle woningen zijn Franse balkons toegepast.

Adres: Kiekstraat 54-94
Architect: Atelier Zeinstra Van der Pol
Bouwjaar: 2006
Opdracht: Waterstad 3

Binnen dit blok, gevormd door Kiekstraat, Maria Austriastraat en Lumièrestraat, zijn een basisschool en telecomcentrale opgenomen. De meeste woningen liggen aan de rand van het blok. Aan de Maria Austriastraat ontwierp Atelier Zeinstra Van der Pol de zogenoemde bebo-woningen (beneden-bovenwoningen). Aan de Kiekstraat en de Lumièrestraat zijn het appartementengebouwen. In totaal zijn het 70 woningen in de categorie sociale huur en 21 koopwoningen.

Kiekstraat 103-109 Kiekstraat 133-139 Kiekstraat 155-191

Adres: Kiekstraat 103-109
Architect: VMX architects
Bouwjaar: 2006
Opdracht: IJburger Maatschappij

De woningen aan de Kiekstraat zijn drie laags eengezinswoningen.

Adres: Kiekstraat 111-191
Architect: Claus en Kaan architecten
Bouwjaar: 2005
Opdracht: Waterstad 2, Blauwhoed Eurowoningen

Het bouwblok Maria Austriastraat, Kiekstraat, Erich Salomonstraat is opgetrokken in zwarte handvorm baksteen en goudkleurige kozijnen. De binnenstraat is in rode baksteen gemetseld. Het blok is opgedeeld in drie stroken van ca. 160m2 grote eengezinswoningen met tuin. De woningen aan de Salomonstraat hebben een vanuit de binnenstraat bereikbare eigen garage en als optie een atelierruimte.

Meer lezen:
Atelier Zeinstra Van der Pol
Claus en Kaan architecten
Dana Ponec architecten
Dick van Gameren architecten
Galis Architektenburo
Haveneiland
IJburg
VMX architects

Voor het laatst bewerkt: