Kloveniersburgwal 26
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Kloveniersburgwal 29, Trippenhuis Kloveniersburgwal 26, Kleine Trippenhuis Kloveniersburgwal 26, Kleine Trippenhuis Kloveniersburgwal 26, Kleine Trippenhuis Kloveniersburgwal 26-28 Kloveniersburgwal 26

Gebouw: Kleine Trippenhuis
Bouwjaar: 1696
Opdrachtgever: -

Architect: Justus Vingboons?

Beeldhouwwerk: Jan Gijselingh de Jonge

Tegenover de 22 meter brede gevel van het Trippenhuis op de Kloveniersburgwal 29 staat dit smalle huis met een breedte van 2,44 meter.
Het huisje vertoont in bouwstijl overeenkomst met het Trippenhuis en men neemt aan dat het door dezelfde bouwmeester, Justus Vingboons, gebouwd werd.
Omtrent het ontstaan van het kleine Trippenhuis bestaat het volgende verhaal.
Nieuwsgierig als de Amsterdammer was (en is) wekte de bouw van het grote nieuwe huis dat de machtige gebroeders Trip op de Kloveniersburgwal voor zich lieten optrekken, veel belangstelling. Geregeld kon men groepen mensen voor het in aanbouw zijnde pand aantreffen die veel commentaar hadden en zich in allerlei speculaties verdiepten omtrent de uiteindelijke vormen van gevel en interieur. Op zekere dag bevond zich tussen zo'n groepje nieuwsgierigen een bediende van de gebroeders Trip met zijn meisje. Stijf gearmd bekeek het jonge stel het werk.
Dan, hardop dromend, slaakt de jongeman de verzuchting "hadden wij maar een huisje zo breed als de deur van het Trippenhuis, dan zou ik al gelukkig zijn". Het meisje knikt blozend van ja, maar achter hen zegt iemand "zouden jullie daar werkelijk gelukkig mee zijn". Verrast draait de bediende zich om en ziet tot zijn schrik dat een van de Heren Trip achter hen staat en blijkbaar alles gehoord heeft.
"Ach mijnheer, het was natuurlijk een grapje, neemt u het mij niet kwalijk."
"Welnee beste jongen", zegt de machtige man "ik zal eens zien hoeveel materiaal er overblijft van de bouw van dit huis en daarvan zal ik voor jullie een huisje laten bouwen zo breed als de deur van mijn woning" en met deze woorden verdween Trip, de jongeman en zijn meisje sprakeloos van verbazing en vreugde achterlatend.
Er bleef voldoende bouwmateriaal over, Trip hield zijn belofte, en zo kwam het "Trippen-Kakhuys" of het kleine Trippenhuis tot stand.
Een leuk verhaal, maar niet waar, want het grote huis werd opgeleverd in 1662, het kleine huis in 1696. De broers waren toen al overleden en de jongeman en zijn meisje bejaard.
Een andere versie verhaalt van een weddenschap waarin "Iemand zei dat hij een huisje kon bouwen, zo klein als de deur van het Trippenhuis." Niemand wilde dat geloven, maar hij heeft het gedaan en zijn weddenschap gewonnen.
Niet of wel waar, feit is dat het huis een bewerkelijke zandstenen gevel in klassieke stijl heeft. De top heeft beelden van twee vrouwelijke sphinxen met blote borsten, reliëfs van druiven, zonnebloemen en een zandloper. Het beeldhouwwerk is van de hand van Jan Gijselingh de Jonge. Het is één van de smalste grachtenhuizen in Amsterdam. Maar aan de achterkant loopt het breder uit achter het buurhuis tot zo'n 6 meter. Het is waarschijnlijk gebouwd in een steegje tussen twee bestaande huizen. In de 19e eeuw is de houten winkelpui toegevoegd. Oudere buurtbewoners herinneren zich dat het een snoepwinkeltje is geweest.
Sinds 1995 zit er de sexy avant-garde modewinkel van ontwerpster Désirée Webers.

Meer lezen:
Gijselingh de Jonge, Jan
Kloveniersburgwal 29, Trippenhuis
Vingboons, Justus

Voor het laatst bewerkt: