Lumièrestraat
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Lumièrestraat Lumièrestraat 26-28

Naam: Genoemd naar Auguste Marie Louis Nicholas Lumière (1862-1954) en Louis Jean Lumière (1864-1948), Franse filmpioniers. Met de uitvinding van de cinématographe, een apparaat dat filmcamera en filmprojector ineen was, behoren de gebroeders Lumière tot de grondleggers van de cinematografie.

Adres: Lumièrestraat 2-32
Architect: Atelier Dutch
Bouwjaar: 2005
Opdracht: Waterstad 3

Aan de kade staan grondgebonden grachtenwoningen, individueel bereikbaar via een trappetje. Langs de IJburglaan staat een appartementengebouw met vijf en zes bouwlagen. Op de begane grond zijn werkruimtes gesitueerd. De hoofdentree van de appartementen ligt in een grote poort en biedt bovendien een doorzicht naar het Blauwe Huis, een als villa ontwikkeld blok dat plaats biedt aan een kunstenaarscollectief. Op de begane grond is een theeschenkerij, de verdiepingen bevatten woningen voor kunstenaars.

Lumièrestraat 15-41 Lumièrestraat 15-41 Lumièrestraat 42 Lumièrestraat 42

Adres: Lumièrestraat 15-43
Architect: Tangram architekten
Bouwjaar: 2006
Opdracht: Waterstad 3

Het werd voor Tangram een experiment van hoge dichtheid waarbij werd gezocht naar een maximale mix van doelgroepen, wooncategorieën, hoog- en laagbouw. Uiteindelijk is ruim 60% van de woningen grondgebonden. Door het toepassen van verschillende woningtypologieën: woonwerkwoningen, bedrijfsruimten en appartementen die wisselen in grootte en plafondhoogte, wordt een verrassende mix bereikt.

Adres: Lumièrestraat 34-56
Architect: Heren 5 Architecten
Bouwjaar: 2009
Opdracht: Waterstad 3

Het blok is uitgevoerd in metselwerk met een dik formaat stenen in verschillende verbanden en ranke aluminium kozijnen. De woningen aan de gracht hebben een grote overstek boven de terrassen aan het water. De twee koppen van het blok met driekamerappartementen sluiten de eengezinswoningen in. De verdiepte binnenstraat biedt kinderen voldoende ruimte voor een potje voetbal of fietsen.

Lumièrestraat 58-102 Lumièrestraat 58-102 Lumièrestraat 71-83

Adres: Lumièrestraat 58-102
Architect: Inbo
Bouwjaar: 2008
Opdracht: Waterstad 3

Het bouwblok is ingesloten door de Erich Salomonstraat, Lumièrestraat en het water van de Stadsgracht. De Theo Frenkelhof ontsluit de woningen aan de binnenplaats evenals de woontoren. Alle woningen op de begane grond zijn maisonnettes met vier tot zes kamers. Daarboven liggen bajonetwoningen: op drie geschakelde maisonnettes liggen steeds twee woningen. Alle 110 woningen zijn gebouwd in de goedkopere prijsklasse, met zowel koopwoningen als sociale huurwoningen.

Adres: Lumièrestraat 59-85
Architect: Atelier Zeinstra Van der Pol
Bouwjaar: 2006
Opdracht: Waterstad 3

Binnen dit blok, gevormd door Kiekstraat, Maria Austriastraat en Lumièrestraat, zijn een basisschool en telecomcentrale opgenomen. De meeste woningen liggen aan de rand van het blok. Aan de Maria Austriastraat ontwierp Atelier Zeinstra Van der Pol de zogenoemde bebo-woningen (beneden-bovenwoningen). Aan de Kiekstraat en de Lumièrestraat zijn het appartementengebouwen. In totaal zijn het 70 woningen in de categorie sociale huur en 21 koopwoningen.

Lumièrestraat 87-117 Lumièrestraat 119 Lumièrestraat 119

Adres: Lumièrestraat 87-117
Architect: Heren 5 Architecten
Bouwjaar: 2009
Opdracht: Waterstad 3

Het woonblok omgeven door de Brand Dirk Ochsepark, Erich Salomonstraat, Lumièrestraat en de gracht vormt een gesloten bouwblok. In het blok ligt de Polygoongracht en Martien Coppenshof. De gebouwen op de kop (Brand Dirk Ochsepark en Lumièrestraat) hebben maisonnettes en appartementen. Daartussen liggen eengezinswoningen. Het blok is uitgevoerd in metselwerk met een dik formaat stenen in verschillende verbanden en ranke aluminium kozijnen.

Meer lezen:
Atelier Dutch
Atelier Zeinstra Van der Pol
Haveneiland
Heren 5 Architecten
IJburg
Inbo
Tangram architekten

Voor het laatst bewerkt: