Murdoch Mackenziestraat (Steigereiland)
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Murdoch Mackenziestraat Murdoch Mackenziestraat 2-40, Het Open IJnde Murdoch Mackenziestraat 2-40, Het Open IJnde Murdoch Mackenziestraat 2-40, Het Open IJnde Murdoch Mackenziestraat 2-40, Het Open IJnde

Naamgeving: Murdoch Mackenzie was een Schotse carthograaf (1712-1797). Hij maakte onder meer kaarten van de Orkney-eilanden. Het zeeboek van de Orkney-eilanden dat na 1753 door de VOC aan haar schepen werd meegegeven was een vertaling van het werk van Mackenzie.

Naam: Het Open IJnde
Adres: Murdoch Mackenziestraat 2-40
Architect: NAT Architecten, MOPET Architecten
Projectarchitecten: Frank van Manen, Metin van Zijl, Vincent van der Klei, Joep Mollink, Daniƫl Peters
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Stichting 'Het Open IJnde'

Het Open IJnde is een in collectief particulier opdrachtgeverschap tot stand gekomen woongebouw op de zuidelijkste punt van het Steigereiland. Het bestaat uit twintig appartementen met een grote verscheidenheid aan buitenruimten aan het water. Er kwam een prijsvraag aan te pas waarin de belangrijkste eisen door de gemeente waren vastgelegd. Drie bouwlagen en een lengte van tachtig meter moesten ruimte bieden aan collectieve voorzieningen en twintig woningen. De winnaar, Het Open IJnde, wist het gebouw op te breken door het maken van een grote opening op de eerste verdieping en gelegen boven de ingang van de parkeergarage. Om de opening zijn de gemeenschappelijke voorzieningen gelegen als een groot terras, een fitnessruimte, een logeergelegenheid en de toegangen tot de bovenwoningen. De woningen verschillen allen van indeling.

Meer lezen:
MOPET Architecten
IJburg
NAT Architecten
Steigereiland

Voor het laatst bewerkt: