Marius Meijboomstraat
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Marius Meijboomstraat Marius Meijboomstraat 4-6 Marius Meijboomstraat 25-107 Marius Meijboomstraat 38-48

Naam: Genoemd naar fotograaf Marius Meijboom (1911-1998). Marius had een beroemde fotostudio in Amsterdam en maakte vooral portretten, mode- en reclamefoto's. Hij is bekend om zijn foto's van de Koninklijke familie. Tijdens de oorlog maakte hij deel uit van de fotografengroep, die later bekend werd als 'De Ondergedoken Camera'.

Adres: Marius Meijboomstraat 2-20
Architect: VVKH architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Aan de Ben van Meerendonkstraat, Johan Huijsenstraat en Marius Meijboomstraat is een mix van eengezinswoningen, een zorgsteunpunt en groepswoningen voor mindervaliden gebouwd. De bebouwingshoogte is drie lagen. De gevels van de grondgebonden woningen zijn uitgevoerd in meerdere kleuren baksteen en hebben verspringende kozijnen. Op de hoeken zijn bijzondere stadswoningen gebouwd. Op het openbaar toegankelijk binnenterrein zijn de tuinen van de eengezinswoningen, een speelplaats en parkeergelegenheid.

Adres: Marius Meijboomstraat 22-160
Architect: Lafour en Wijk Architecten
Bouwjaar: 2009
Opdracht: Waterstad 3

Een blok van 57 eengezinswoningen in de sociale huursector en een woongebouw van vijf verdiepingen. In het kader van ‘IJburg zonder scheidslijnen’ van de Dienst Wonen, dat zich inzet om op IJburg gemengd wonen voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking mogelijk te maken biedt het woongebouw ook plaats aan andere woonvormen. Zo zijn er woningen waarin een groep begeleid kan worden, maar er zijn ook reguliere sociale woningen die zoveel mogelijk voldoen aan de eisen van aanpasbaar bouwen. Verder zijn er geclusterde woningen in het complex. Deze zijn verdeeld in aanpasbare en rolstoelgeschikte woningen. De bewoners wonen geheel zelfstandig maar kunnen daarnaast een beroep doen op het Zorgsteunpunt op de begane grond, dat ondersteuning biedt bij alle dagelijkse bezigheden en een ontmoetingsruimte heeft. Ook zijn er vijf woongroepen die geheel rolstoel geschikt zijn, bedoeld voor bewoners met een gecombineerde beperking. Elke groep heeft een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Ook zij worden begeleid vanuit het Zorgsteunpunt.

Marius Meijboomstraat 109-113 Marius Meijboomstraat 109-113 Marius Meijboomstraat 109-113

Naam: De Marius Meijboom

Adres: Marius Meijboomstraat 109-111
Architect: Arons & Gelauff Architecten, interieur: Thisisjane
Bouwjaar: 2016
Opdracht: Cordaan

De Marius Meijboom is een gebouw voor wonen met intensieve ondersteuning. Het gebouw is kleurrijk en sfeervol ingericht. Er wonen mensen met een meervoudig complexe beperking. Het is een samenwerkingsverband van Cordaan, Ons Tweede Thuis en Omega. Er zijn zes groepen van zes cliënten, elk groep met een eigen kleur en identiteit. Iedereen heeft een eigen zit-slaapkamer, vaak met aangepaste meubels. Er zijn zes mooie, gezellige huiskamers met voldoende ruimte voor rolstoelen en andere voorzieningen en er zijn grote balkons. In de decoraties komt veelvuldig de Amsterdamse stadsboom de iep terug. Zo ook in de ondersteuning van de balkons. De decoraties en inrichting zijn ontworpen door Thisisjane.

Meer lezen:
Arons & Gelauff Architecten
Haveneiland
IJburg
Lafour en Wijk Architecten
Thisisjane
VVKH architecten

Voor het laatst bewerkt: