Nes 5-9
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Adres: Nes 5-7
Architect: -; Gerard Johan Langhout
Bouwjaar: 1911; 1921

Hier was de tabaksfabriek uit 1911 van J.M.C.(Johan) Lub. Dit pand stond weer in verbinding met Damstraat 6, de winkel waar Lub zijn waren verkocht. In 1921 werd nummer 9 toegevoegd aan het pand op nummer 5-7. Voor de verbouwing werd architect Gerard Johan Langhout ingeschakeld, die ook de fabriek had ontworpen. Op de begane grond kwamen kantoren, en achter het huis een monsterzaal om tabak te inspecteren. Al vanaf 1830 had grootvader Johan Lub een tabakshandel op de Vijgendam 24 (nu gebouw Industria). Johan Marius Cornelis Lub, getrouwd met Lena Kegge, verhuisde het bedrijf in 1911 naar de Damstraat 6 voor de winkel en kantoor en Nes 7 voor het fabriekspand. Johan en Lena woonden op de Keizersgracht en kochten in 1932 een stuk grond in de duinen bij Castricum voor de bouw van een zomerhuisje. Ze troefden daarbij het provinciaal waterleidingbedrijf af die het terrein eromheen opkocht.

Adres: Nes 9
Architect: Philip Parel; Gerard Johan Langhout
Bouwjaar: 1888; 1921

De oorsponkelijke functie in 1888 van nummer 9 is een cafĂ© met bovenwoning gebouwd door architect Philip Parel. Uitbater is K.A.Laüffer. In 1911 heette de zaak 'Grand Café Concert Maxim'. Is deze K.A.Laüffer familie van Hermina Lauffer met haar latere bar Maxim op Nes 17?
In 1921 wordt het pand verkocht aan de tabaksfirma J.Lub die de panden Nes 5-7 al in gebruik heeft. Deze firma laat het pand verbouwen door Gerard Johan Langhout.

Meer lezen:
Langhout, Gerard Johan
Lauffer, Hermine
Lub, J.M.C.
Nes

Voor het laatst bewerkt: