Nico Jessekade
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Nico Jessekade Nico Jessekade 7-13 Nico Jessekade 39-45

Naam: Genoemd naar fotograaf Nico Jesse (1911-1976), begonnen als arts met een eigen huisartsenpraktijk. Bekend om zijn losse manier van fotograferen, gekenmerkt door onscherpte, en het gebruik van flitslicht. Zijn beroemdste boek is 'Vrouwen van Parijs', dat in verschillende landen is verschenen.

Adres: Nico Jessekade 1-31
Architect: Architectenbureau Holvast en Van Woerden
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Een blok met 32 grondgebonden woningen, waarvan 19 met tuin. De dertien woningen in de koppen van het blok hebben grote dakterrassen. Door variatie in kleur van de gevelsteen, door daklijsten en verschillende gevelindeling wordt de individuele woning herkenbaar. De aan de kade gelegen woningen zijn 6 meter breed, de overige woningen zijn 5,4 meter breed. De woningen op de koppen hebben grote woonkeukens op de begane grond, op de eerste verdieping zijn de slaapkamers en op de tweede verdieping is de woonkamer grenzend aan het dakterras.

Adres: Nico Jessekade 33-67
Architect: Architectenbureau Holvast en Van Woerden
Bouwjaar: 2009
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Het bouwblok Max de Haasstraat, Jan Vrijmanstraat, Maurits Bingerplantsoen, Nico Jessekade telt 61 woningen, 43 woningen hebben een tuin. De 18 woningen op de koppen hebben grote dakterrassen. De eengezinswoningen aan de Nico Jessekade zijn 6 meter breed met een prachtig uitzicht op het water. De eengezinswoningen aan de Jan Vrijmanstraat zijn 5,4 meter breed en georiënteerd op de tuin. De woningen op de koppen hebben op de begane grond een grote woonkeuken, op de eerste verdieping twee slaapkamers en op de tweede verdieping is de woonkamer en het dakterras. Door de toepassing van verschillende kleuren gevelsteen en gevelindeling zijn de woningen individueel herkenbaar.

Nico Jessekade 91-99 Nico Jessekade 113 Nico Jessekade 115-117 Nico Jessekade 145a

Adres: Nico Jessekade 113-143
Architect: Architectenbureau Ellerman Lucas van Vugt
Bouwjaar: 2010
Opdracht: Waterstad 3

Het blok woningen omvat twee-onder-een-kapwoningen, rijtjeswoningen van verschillende afmetingen en goedkope appartementen. De huizen zijn voorzien van dakterrassen en ruime tuinen.

Nico Jessekade 159-161 Nico Jessekade 173 Nico Jessekade 241-255 Nico Jessekade 261

Adres: Nico Jessekade 195-255
Architect: Loos architects
Bouwjaar: 2012
Opdracht: De Key

Het woonblok wordt omsloten door de Jan Vrijmanstraat, Nico Jessekade en Peter Martensstraat. Met eengezinshuizen, appartementen en een parkeergarage vormen een architectonische eenheid. De woningen zijn in twaalf verschillende ttpen ontworpen en staan rond een op de halfverdiepte garage aangelegd hof dat als collectieve buitenruimte voor de bewoners fungeert. Het wordt begrensd door de individuele terrassen van de eengezinshuizen. Drie buitengevels hebben een ritmisch opgezette barcodestructuur waarin sober gekleurde bakstenen worden afgewisseld met gestapelde kozijnen. De galerijen aan de binnenzijde zijn bekleed met geel en groen gekleurde glasplaten.

Adres: Nico Jessekade 261
Architect: Attika architecten
Bouwjaar: 2010
Opdracht: Lingotto Vastgoed, Amvest

Een groot appartementengebouw, gelegen op de plek waar de stadsgracht (‘groene tunnel’) via sluizen uitmondt in het IJmeer. Met een maximale bouwhoogte van 25 meter is dit het hoogste gebouw op het Haveneiland. Aan de straatzijde is het een hoog gebouw, de waterzijde wordt gekenmerkt door terrassenbouw. De woningen op deze oost- en zuidkant hebben een weids uitzicht en terrassen van minstens 44 m2. De grote dubbelhoge ontsluitingshal, waar foto’s van Emmy Andriesse worden getoond, vormt het hart van het gebouw.

Meer lezen:
Attika architecten
Architectenbureau Ellerman Lucas van Vugt
Architectenbureau Holvast en Van Woerden
Haveneiland
IJburg
Loos architects

Voor het laatst bewerkt: