Paul Hufkade
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Paul Hufstraat Paul Hufkade, Paul Hufstraat Paul Hufkade

Naam: Genoemd naar fotograaf Paul Huf (1924-2002), beroemd om zijn geënsceneerde studiobeelden, glamourportretten, reclamecampagnes en glossy modereportages.

Paul Hufstraat of Paul Hufkade. Volgens de database van de gemeente is het Paul Hufstraat, maar er hangt al ruim 17 jaar een straatnaambordje met Paul Hufkade. Toen ik de gemeente in maart 2021 hierop opmerkzaam maakte ging ik er van uit dat iemand de database zou bijwerken, maar zo gaat dat niet. Het straatnaambordje is fout en dat moet dus vervangen worden, de opdracht was al uitgegaan. Ik had hier moeite mee en liet de ambtenaar weten dat de kade er als een kade uitzag en voldeed aan de beschrijving die de dikke Van Dale hiervoor geeft. Dit betekent dus dat de straat er niet als een straat uitziet en dat het hiermee voor de burger wel erg onduidelijk wordt. Het antwoord was kort en duidelijk: Het is een raadsbesluit en de naam wijzigen eist een nieuw besluit. Nou dan een adres aan de Gemeenteraad waarin alles opnieuw uitgelegd is. Eind april kwam het antwoord: Als we geen redenen kunnen vinden om de kade definitief straat te noemen worden de bordjes weer verhangen en wordt de kade ook in de database een kade.
Midden oktober 2021 blijkt de Paul Hufstraat in de gemeentelijke database aangepast te zijn naar Paul Hufkade.

Paul Hufkade Paul Hufkade Paul Hufkade

Aan de Paul Hufkade zijn geen ingangen van woningen gelegen. Het zijn de huizen van de IJburglaan waar we tegen aankijken.

Paul Hufkade, Floating Poetry Room Paul Hufkade, Floating Poetry Room Paul Hufkade, Floating Poetry Room Paul Hufkade, Floating Poetry Room Paul Hufkade, Floating Poetry Room

Op de hoek van de Paul Hufkade met de IJburglaan ligt in het water een groot ponton omgeven door een hekwerk dat fungeert als drager van een dichterlijke tekst. De tekst is van de Amsterdamse dichter Frank Starik (1958-2018) en gaat over water en het verlangen om te vertrekken en terug te komen. Het kunstwerk uit 2005 is een ontwerp van de Amerikaanse kunstenaar Siah Armajani en Floating Poetry Room gedoopt. Naar het idee van de kunstenaar moest het ponton een spannende ontmoetingsplek worden voor de bewoners van IJburg met ruimte voor een podium en speelmogelijkheden voor kinderen. De naam Floating Poetry Room verwijst ook naar de mogelijkheid om hier bijvoorbeeld gedichten voor te dragen. Modelbouwer Henk Brandwijk heeft voor Floating Poetry Room een schaalmodel van de oceaanstomer 'De Nieuw Amsterdam' gemaakt. De keuze voor dit schip wierp nogal wat vragen op aangezien dit schip Rotterdam als thuishaven had. Uitvoerend kunstenaar Ben Raaijman (1959), die het kunstwerk in voortdurende samenspraak met Armajani heeft geproduceerd, reageerde uiteindelijk op de heftige discussie die was losgebarsten op internet. 'Het kunstwerk is geen monument ter herinnering aan de scheepvaart of aan de Amsterdamse havens, maar wil een dichterlijke sfeer rondom reizen, vertrek en aankomst en nog meer gevoelens die ook verbonden zijn met grote passagiersschepen voelbaar maken'.

Paul Hufkade, Nijlpaardsluis Paul Hufkade, Nijlpaardsluis

Het allereerste kunstwerk op IJburg dateert van 2004 en is van de hand van beeldhouwer Tom Claassen die in het water van de Groene Tunnel langs de Paul Hufkade voor de Nijlpaardsluis een nijlpaard van formidabele afmetingen ontwierp. Het nijlpaard staat met zijn poten in het water, maar anders dan velen denken, duikt hij niet verder onder als de sluizen opengaan. Het gevaarte beweegt juist mee met het waterpeil; de bovenkant van zijn rug en zijn ogen komen dan een stukje verder boven de kade uit te steken als er water de sluis in stroomt. Het nijlpaard in de sluis ziet eruit als een grote, aan elkaar gestikte knuffel; het heeft een hoge aaibaarheidsfactor, terwijl het toch gemaakt is van hard rubber, dat net als boeien en fenders stoten van passerende boten kan opvangen. Het is het handelsmerk van Claassen, al zijn beesten ogen speels, aandoenlijk en knuffelbaar. Het was Claassens bedoeling ook nog een nijlpaard in een verder leeg woonhuis te plaatsen en nog een derde op een sokkel, maar hiervan is nooit iets terechtgekomen.

Meer lezen:
Armajani, Siavash (Siah)
Claassen, Tom
Haveneiland
IJburg

Voor het laatst bewerkt: