Peter Martensstraat
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Peter Martensstraat Peter Martensstraat 4-18

Naam: Genoemd naar fotograaf Peter Martens (1937-1992). Fotografeerde als sociaal geëngageerde fotojournalist vooral menselijke ellende, waarbij de vorm ondergeschikt was aan de inhoud. Een foto moest schokken.

Adres: Peter Martensstraat 2-18
Architect: Loos architects
Bouwjaar: 2012
Opdracht: De Key

Het woonblok wordt omsloten door de Jan Vrijmanstraat, Nico Jessekade en Peter Martensstraat. Met eengezinshuizen, appartementen en een parkeergarage vormen een architectonische eenheid. De woningen zijn in twaalf verschillende ttpen ontworpen en staan rond een op de halfverdiepte garage aangelegd hof dat als collectieve buitenruimte voor de bewoners fungeert. Het wordt begrensd door de individuele terrassen van de eengezinshuizen. Drie buitengevels hebben een ritmisch opgezette barcodestructuur waarin sober gekleurde bakstenen worden afgewisseld met gestapelde kozijnen. De galerijen aan de binnenzijde zijn bekleed met geel en groen gekleurde glasplaten.

Peter Martensstraat 33-35 Peter Martensstraat 37-45 Peter Martensstraat 86-90

Adres: Peter Martensstraat 33-35
Architect: Klous + Brandjes architecten
Bouwjaar: 2010
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Dit langgerekte blok van dertig herenhuizen en een vijflaagse appartementengebouw met 22 woningen aan de Jan Vrijmanstraat, Peter Martensstraat en Fritz Dietrich Kahlenbergstraat ligt met de rug naar het water van de ‘groene tunnel’. De meeste herenhuizen hebben een tuin en terras aan het water. De garages zijn inpandig. De gevel is uitgevoerd in donkerrode baksteen met uitzondering van de terugliggende delen, deze zijn in lichtgeel metselwerk uitgevoerd. Aan de Jan Vrijmanstraat heeft het blok een accent in de vorm van het appartementengebouw met hoofdentree. De woningtoegangen zijn om en om extra hoog gemaakt. Daar is een uitsnede in het metselwerk gemaakt, waar balkons uitsteken die tevens als luifels dienst doen.

Adres: Peter Martensstraat 37-45
Architect: Klous + Brandjes architecten
Bouwjaar: 2010
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

De woningen zijn gebouwd tussen de straat en het water van de ‘groene tunnel’. De vijftien herenhuizen aan het water zijn iets van de kade afgebouwd zodat er ruimte bleef voor tuinen op het zuiden en aan het water. Aan de straatzijde zijn twintig eengezinswoningen neergezet. Op het binnenterrein tussen de twee bouwstroken in zijn de entrees van de herenhuizen en de parkeerplaatsen van de eengezinswoningen.

Meer lezen:
Haveneiland
IJburg
Klous + Brandjes architecten
Loos architects

Voor het laatst bewerkt: