Pedro Nunesstraat (Steigereiland)
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Pedro Nunesstraat Pedro Nunesstraat 1-7, Martien Schaaperhuis

Naamgeving: Pedro Nunes (1502-1578) was een Portugese wiskundige, kosmograaf en professor, uit een familie van joodse afkomst. Nunes wordt beschouwd als een van de grootste wiskundigen van zijn tijd en is het best bekend om zijn bijdragen in de nautische wetenschappen (navigatie en cartografie), die hij voor het eerst op een wiskundige manier benaderde. Hij was de eerste die het idee van een loxodroom voorstelde en was de uitvinder van verschillende meetinstrumenten, waaronder de nonius (waarvan de schaal van Vernier is afgeleid), genoemd naar zijn Latijnse achternaam.

Naam: Martien Schaaperhuis
Adres: Pedro Nunesstraat 1-7
Architect: Friso ten Holt
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Ymere

Het Martien Schaaperhuis omvat 72 woningen, een restaurant, dienst- en bedrijfsruimten. De geschiedenis van dit huis begint in 1997 als op een symposium van de Daverende Daklozendagen het idee ontstaat voor een woonwerkproject voor thuislozen die moesten kunne participeren in het ontwerpproces. Wel was er vanaf het begin het vermoeden dat dit een langdurig traject zou worden. Uiteindelijk duurde het elf jaar voor het ontwerp- en bouwproces en het vinden van een geschikte locatie tot een goed einde waren gebracht. Overigens is hier wel een wens mee in vervulling gegaan, namelijk een complex voor begeleid wonen in een nieuwbouwwijk. In het hoofdgebouw zijn op de begane grond een restaurant en dienstruimten. Op de woonverdiepingen zijn zes woongroepen voor telkens acht bewoners. Op de begane grond zijn verder verhuurbare ruimten ten behoeve van de werkgelegenheid voor de bewoners. De binnenhof van het complex, omsloten door hoogbouw en twaalf eensgezinswoningen en omringende laagbouw van twaalf vierkamerwoningen (sociale huur), heeft een openbare functie zodat bewoners uit de buurt en van het Martien Schaaperhuis elkaar kunnen ontmoeten.

Pedro Nunesstraat 6 Pedro Nunesstraat 6 Pedro Nunesstraat 6

Adres: Pedro Nunesstraat 6
Architect: Amsterdam Architectuur Atelier
Bouwtijd: 2007
Opdracht: particulier

Pedro Nunesstraat 12 Pedro Nunesstraat 12 Pedro Nunesstraat 12

Adres: Pedro Nunesstraat 12
Architect: Mama architecten
Bouwtijd: 2008
Opdracht: particulier

Het geheel houten huis is de voorzijde nogal gesloten. Deze geslotenheid geeft het huis voor een groot deel zijn karakter. Aan de achterzijde zijn grotere ramen toegepast. Het dak heeft aan de ene zijde en groot raam en aan de andere zijde is de gevel geheel gesloten naar de buren.

Pedro Nunesstraat 14 Pedro Nunesstraat 22, Huis IJburg Pedro Nunesstraat 22, Huis IJburg Pedro Nunesstraat 22, Huis IJburg

Naam: Huis IJburg
Adres: Pedro Nunesstraat 22
Architect: Marc Koehler Architects
Bouwtijd: 2007
Opdracht: particulier

Er zijn aanzienlijke inspanningen geleverd om het huis een ecologisch karakter te geven. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van zowel actieve als passieve zonne-energie en een warmtepomp. De buitenmuur speelt een unieke rol. Het metselwerk doet denken aan de architectuur van de Amsterdamse school. Geperforeerde bakstenen projecteren de gevel op regelmatige tussenruimten om steun te bieden aan hangende en klimplanten, zodat de gevel op termijn eruit zal zien als een verticale tuin. Op de eerste verdieping kunnen via het keukenraam het fruit en de kruiden die groeien in de muur ingebouwde plantenbakken worden geplukt. Op de bovenliggende verdieping biedt de buitenmuur beschutting voor het dakterras, waar kippen ronddwalen in het groen.

Meer lezen:
Amsterdam Architectuur Atelier
Friso ten Holt
IJburg
Mama architecten
Marc Koehler Architects
Steigereiland

Voor het laatst bewerkt: