Piet Zwarthof
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Piet Zwarthof Piet Zwarthof, Daguerestraat 111

Naam: Genoemd naar fotograaf, typograaf en industrieël ontwerper Piet Zwart (1885-1977). Pionier van de 'Nieuwe Fotografie' en moderne typografie. Hij verwierp traditionele typografische regels. In plaats daarvan gebruikte hij de basisprincipes van het constructivisme. Zijn werk is herkenbaar door de primaire kleuren, geometrische vormen, herhaalde woordpatronen, strakke diagonaal geplaatste belettering en een vroeg gebruik van fotomontage.

Adres: Piet Zwarthof 1-3, 13-25, 35-51, 59-65
Architect: Bureau Noordeloos
Bouwjaar: 2006
Opdracht: Het Oosten Kristal

De straat krijgt dynamiek doordat de brede woningen (2x 4,8 m) als breed en horizontaal zijn ontworpen. De smalle woningen (1x 4,8 m) zijn juist rank en hoog opgezet. De bijdrage van Bureau Noordeloos bedraagt 22 woningen die afwisselend tussen de woningen van de andere architecten zijn geplaatst. Dit gebeurt binnen een kader van afgesproken materialen en kleuren.

Piet Zwarthof 2-4

Naam: Daltonbasisschool Neptunus
Adres: Piet Zwarthof 2
Architect: Premark Advies & Architectuur
Bouwjaar: 2006
Opdracht: PCOOA Amsterdam

De Daltonbasisschool Neptunus is gelegen tussen twee stegen die zorgen dat het gebouw los staat van de overige bebouwing. Aan de zijde van het Joris Ivensplein is op de kavel ruimte gemaakt voor een speelplein voor de kleinste kinderen. Het gebouw is deels in drie en deels in vier lagen opgetrokken. Op het lage dak is een dakterras dat is ingericht voor het profiel ‘natuur en techniek’.

Adres: Piet Zwarthof 5-11, 27-33, 53-57
Architect: Quist Wintermans architecten
Bouwjaar: 2006
Opdracht: Kristal

Ook Quist Wintermans architecten moest werken met de standaardmaten van 1x of 2x 4,8 m breedte. Het resulteerde in drie woningtypen die allemaal drie bouwlagen hebben, een buitenruimte op de begane grond en een dakterras. De middeldure woningen hebben op de eerste verdieping aan de voorgevel een erker of wintertuin. De goedkopere woningen liggen aan de mew, een informele woonstraat, genoemd naar de Londense stadsstraat (Piet Zwarthof).

Meer lezen:
Bureau Noordeloos
Haveneiland
IJburg
Premark Advies & Architectuur
Quist Wintermans architecten

Voor het laatst bewerkt: