Talbotstraat
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Talbotstraat Talbotstraat 5-9

Naam: Genoemd naar de Engelse filosoof, Egyptoloog, wiskundige, taalkundige, fysicus en fotograaf William Henry Fox Talbot (1800-1877). Grondlegger van de moderne fotografie. Experimenteerde in de jaren dertig van de negentiende eeuw met fotografische processen. Ontwikkelde een negatiefprocédé dat het mogelijk maakte meer dan één afdruk van een negatief te maken.

Adres: Talbotstraat 3-21
Architect: KCAP Architects and Planners
Bouwjaar: 2006
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Een groot bouwblok wordt ingesloten door IJburglaan, Daguerrestraat, Maria Austriastraat en Talbotstraat. Hierbinnen liggen het Nicolaas Hennemanhof en Alexandrine Tinnehof. Door de opbouw van het blok heeft het naar buiten een stedelijke uitstraling en een rustige en besloten leefomgeving binnenin. KCAP maakte het hoofdontwerp en vulde ook zelf een serie gebouwenclusters die in hoogte variëren van drie tot zes lagen. Er zijn clusters met drie of vier eengezinswoningen, appartementen en voorzieningen, maar ook clusters met een mix aan woningen en bedrijfsruimten.

Talbotstraat 16-46 Talbotstraat 21-29 Talbotstraat 29

Adres: Talbotstraat 4-46
Architect: Düll atelier voor bouwkunst
Bouwjaar: 2009
Opdracht: IJburger Maatschappij

Het bouwblok IJburglaan, Diemerparklaan, Maria Austriastraat, Talbotstraat is ontworpen door één architectenbureau. Het ontwerp is bedoeld als kralensnoer, waar verschillende componenten aan elkaar zijn geregen en zo samen een verwijzing vormen naar de Amsterdamse bouwblokken van het eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw. De delen verschillen in hoogte, lengte en gevelindeling. In het binnengebied is een collectief speelplein, koopwoningen met ruime tuinen en sociale huurwoningen aan een pleintje.

Adres: Talbotstraat 23-27
Architect: Maaskant en Van Velzen architecten
Bouwjaar: 2009
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

De woningen hebben een ruime en extra hoge entreehal en alle woningen zijn zo ontworpen dat de ruimten verschillende functies kunnen krijgen. Er kan worden gewoond op de eerste verdieping voor meer privacy. Bij de bouw is de expressie van de individuele woning vermeden en is geen formeel onderscheid tussen vrije-sector woningen en woningen in de categorie middenkoop.

Adres: Talbotstraat 29
Architect: Rijnvos Voorwinde architecten
Bouwjaar: 2009
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

De woningen liggen op intieme kleinschalige binnenhoven ter weerszijden van de, het bouwblok doorsnijdende, Dwarsgracht. De tweelaagse woningen zijn er in twee typen: woningen met de woonkamer op de begane grond en woningen met de woonkamer op de verdieping.

Talbotstraat 33-99 Talbotstraat 111-151 Talbotstraat 166

Adres: Talbotstraat 31-99
Architect: Steenhuis Bukman architecten
Bouwjaar: 2009
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Voor het blok Daguerrestraat, Erich Salomonstraat, Talbotstraat, Maria Austriastraat werd het deelstedenbouwkundig plan getekend door Steenhuis Bukman architecten. De uitwerking van het blok gebeurde door vier verschillende architectenbureaus. Achter een randbebouwing van stadswoningen aan de doorgaande straat bevindt zich een kleinschaliger binnengebied met grondgebonden woningen en hoven aan het water. De aanwezige hoogteverschillen in het maaiveld zijn opgelost door de begane grondvloeren te laten verspringen in hoogte. Hierdoor ontstaan woningen met een extra hoge begane grond. In het bouwdeel van Steenhuis Bukman zijn naast verschillende woningtypen ook een kinderdagverblijf en woningen voor lichamelijk gehandicapten met 24-uurs dienstverlening op afroep opgenomen.

Adres: Talbotstraat 111-165
Architect: Architektenburo Lafour en Wijk
Bouwjaar: 2006
Opdracht: IJ-delta Ontwikkeling

Het bouwblok ligt ingesloten tussen de Erich Salomonstraat, Peter Wotkehof en Talbotstraat en bestaat uit een hoekgebouw in vier en vijf bouwlagen met woningen in de sociale huur sector en vier blokken met koop eengezinswoningen. Het hoekblok bestaat uit dertig maisonnettes, zes appartementen en een bedrijfsruimte. Omdat de straten oplopen naar de bruggen liggen de vloeren van de begane grond woningen op verschillende niveaus. In de bedrijfsruimte (Erich Salomonstraat 223) is de Moskee IJburg Al Fourkane gevestigd. Onder het hoekblok en een deel van het binnenterrein ligt een parkeergarage.

Talbotstraat 167-227 Talbotstraat 168

Adres: Talbotstraat 167-227
Architect: Atelier Kempe Thill
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Hier zijn negen meter brede woningen gebouwd van gele baksteen met aluminium kozijnen. De woonkamer ligt over de volle woningbreedte aan het water. De entrees zijn allen op de bel-etage.

Meer lezen:
Architektenburo Lafour en Wijk
Atelier Kempe Thill
Döll atelier voor bouwkunst
Haveneiland
IJburg
KCAP Architects and Planners
Maaskant en Van Velzen architecten
Rijnvos Voorwinde architecten
Steenhuis Bukman architecten

Voor het laatst bewerkt: