Van Noordtkade 20
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Van Noordtkade 20, Wester Suikerraffinaderij Van Noordtkade 20, Wester Suikerraffinaderij Van Noordtkade 20, Wester Suikerraffinaderij Wester zuivere rietsuikerstroop CSM melasse blik Van Noordtkade 20, Wester Suikerraffinaderij Westers Harmoniekorps Westers Harmoniekorps Westers Harmoniekorps Wester Harmonie Wester Harmonie

In 1882 wordt de Wester Suikerraffinaderij opgericht en gevestigd aan de Van Noordtkade 20. Deze oprichting vond plaats in de traditie van Amsterdam als centrum voor suikerraffinage, een traditie die de stad al sinds eind 16e eeuw had. In korte tijd zal de raffinaderij uitgroeien tot de grootste suikerraffinaderij van Nederland.
Het bedrijf hield zich bezig met de raffinage van rietsuiker en nog steeds wordt er rietsuiker op de markt gebracht onder de naam van Wester.

Verschillende raffinaderijen in Nederland worden opgeslokt en in 1919 wordt een nieuwe maatschappij opgericht de Centrale Suiker Maatschappij (CSM). De CSM is een fusie van de NV Wester Suikerraffinaderij, NV "Hollandia", de ASMij, en CV Van Loon & Co.
De fusie omvatte de 17 particuliere suikerfabrieken die nog over waren van de 28 die in 1910 nog in Nederland bestonden.
Voor het kantoor wordt een pand in de Spaarndammerstraat 78 (nu 460) gebouwd.
In 1964 sluit de raffinaderij en volgt in 1984 de afbraak.

Aansluitend wordt dit voormalige industrieterrein bebouwd met woningen en is hier nu het Suikerplein.
Het monument Wester Suiker Raffinaderij aan de Van Noordtkade is van de hand van Jocke Overwater (1946) en is geplaatst in 1994. De sokkel symboliseert de toegangspoort van de toenmalige Suikerfabriek.

De Wester Suikerraffinaderij had omstreeks 1900 een bloeiende personeelsvereniging met onder andere een toneelclub en uit instrument bespelende personeelsleden een bedrijfsorkest bekend als Westers Harmoniekorps opgericht. De Wester Harmonie is hier een voortzetting van.

                             
                              Wester Harmonie met Melissa Venema (Concertgebouw 2010)

Wester Harmonie speelt Amparito Roca op kinderconcert Wijkergouw (2011)

Meer lezen:
Centrale Suiker Mij: Herengracht 493; Herengracht 495; Spaarndammerstraat 78
Wester Suikerraffinaderij

Voor het laatst bewerkt: