Bert Haanstrakade
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Bert Haanstrakade Bert Haanstrakade, bank Bert Haanstrakade, bank

Naam: Genoemd naar filmregisseur Bert Haanstra (1916-1997). Haanstra werd beroemd met films als 'Fanfare', 'Zoo', 'Alleman' en 'Bij de beesten af', waarin hij de Nederlandse samenleving geestig onder de loep nam. Voor zijn films en documentaires ontving hij 78 onderscheidingen, waaronder in 1958 een Oscar voor zijn documentaire 'Glas'.

Naam: Space to take place
Adres: Bert Haanstrakade t.o.2
In het kort: Honderd meter rood, zitplaats voor vele naties, ijzersterk symbool.
Omstreeks 2006 gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Droog Design de opdracht een nieuw relatiegeschenk te ontwikkelen. Droog schreef een ontwerp-wedstrijd uit. Zestig ontwerpen werden ingestuurd en uit tien finalisten koos een professionele jury unaniem voor het ontwerp “Space to take place” van Claudia Linders. Een honderd meter lange knalrode bank geplaatst aan de oever van het IJmeer.
Claudia Linders heeft gezocht naar een geschenk dat niet in een kast zou verdwijnen en gaf daarmee het relatiegeschenk een nieuwe betekenis. Nederlandse ambassadeurs in meer dan honderd landen gaven aan duizend buitenlandse relaties een stukje van de bank cadeau door middel van “Daden van donatie”, bestaande uit een eigendomsakte en een monsterstukje staal van de bank. De ontvanger werd daarmee deel-eigenaar van een stukje Amsterdam.
Een geschenk voor buitenlandse relaties wordt betaald met gemeenschapsgeld. Door de bank wordt dat teruggegeven aan het publieke domein van IJburg. Deze plek is volgens de ontwerpster representatief voor toekomstig en vernieuwend Nederland.
Tribas, een producent van kwalitatief hoogwaardige industriële constructies en architectonische toepassingen van staalproducten voerde het ontwerp uit.
Op 6 oktober 2008 vond de officiële presentatie plaats in aanwezigheid van burgemeester Job Cohen van Amsterdam en Frans Timmermans, staatssecretaris van Europese Zaken. Hij noemde de bank niet alleen een mooi kunstobject in de openbare ruimte, maar ook een collectief bezit.
De nieuwe eigenaren werd verzocht na een bezoek aan de bank een foto of een filmpje op de website van “Space to take place” te plaatsen. Ook gewone ‘bankzitters’ werd gevraagd om een reactie. Na enkele jaren werd van deze mogelijkheid nauwelijks of geen gebruik meer gemaakt met als resultaat dat de site van het internet is verdwenen.

Bert Haanstrakade 8-98 Bert Haanstrakade 106-140 Bert Haanstrakade 106-144 Bert Haanstrakade 106-144 Bert Haanstrakade 106-144 Bert Haanstrakade 106-144 Bert Haanstrakade 106-144

Adres: Bert Haanstrakade 2-144
Architect: awg architecten
Bouwjaar: 2009
Opdracht: Het Oosten Kristal

De woningen zijn gelegen op een ondiepe kavel aan de noordwesthoek van Haveneiland West. In het ontwerp van awg architecten is er voor gekozen om de hoekgebouwen en het middengebouw in te sluiten tussen de rooilijnen. De verbindende bebouwing staat tegen de noordelijke of de zuidelijke rooilijn. Hierdoor ontstaan twee gemeenschappelijke buitenruimten met elk hun eigen karakter: aan de straatzijde een semi-private tuin, aan de boulevardzijde een publiek toegankelijk, verhoogd plein.

Adres: Bert Haanstrakade 146
Architect: Heren 5 Architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Een gebouw uit lichtgele gesinterde bakstenen herbergt 42 woningen van drie kamers en een Frans balkon. De woningen aan de gracht hebben een grote loggia.

Adres: Bert Haanstrakade 148-214
Architect: DKV architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Met het oog op de geringe diepte en de aantrekkelijke condities van het blok was het logisch om zoveel mogelijk woningen langs de randen te realiseren en het binnengebied zo open mogelijk te houden. De hof is via een ruime podiumtrap verbonden met de kade. Het hoogteverschil biedt de mogelijkheid om bijzondere overgangen tussen publiek en privé te maken in de vorm van een bel-etage of een Amsterdamse stoep. Opvallend zijn de schakeling van de verschillende bouwdelen en de grilligheid van de bouwhoogten. Naast grondgebonden eengezinswoningen is er nog een nieuw type geïntroduceerd; de ‘Zwebo’, een zwevende eengezins-bovenwoning.

Bert Haanstrakade 216-240 Bert Haanstrakade 216-240

Adres: Bert Haanstrakade 216-240
Architect: Atelier Kempe Thill
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Hier zijn negen meter brede woningen gebouwd van gele baksteen met aluminium kozijnen. De woonkamer ligt over de volle woningbreedte aan het water. De entrees zijn allen op de bel-etage.

Meer lezen:
Atelier Kempe Thill
awg architecten
DKV architecten
Haveneiland
Heren 5 Architecten
IJburg
Linders, Claudia

Voor het laatst bewerkt: